Baba

Két perc elég ahhoz, hogy megváltozzon a testképünk

Két perc is elég ahhoz, hogy megváltozzon a véleményünk a saját testünkről... de akár máséról is - állítja a Macquarie Egyetem friss tanulmánya.
2016. Július 14.

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen perceptuális változások zajlanak le az agyban, amikor olyan képeket látunk önmagunkról – vagy éppen másokról -, amelyek meg lettek szerkesztve, hogy vékonyabbnak vagy éppen kövérebbnek tűnjön az ember.

„Elég volt csupán hagyni, hogy két percen át nézzen az ember képeket magáról, amelyeken vékonyabbnak tűnik a valóságnál, és az agy máris normálisként fogadta el ezeket a manipulált fotókat. Ezután az eredeti képek, amelyek nem estek át hasonló manipuláción, túl kövérnek tűntek számukra” – mondja a kutatást vezető Kevin Brooks professzor.

Mindennek az ellenkezője is igaz: amikor a résztvevőknek olyan fotókat mutattak, amelyeken kövérebbé szerkesztették őket a valóságosnál, az eredeti, szerkesztetlen fotókon lényegesen soványabbnak tűntek maguk számára.

Amellett, hogy létezik egyfajta mechanizmus, amelyen keresztül a saját testalkatunkat és mások testét értékeljük, a kettő között sokszor igen érdekes összefüggés figyelhető meg. Amikor például kimondottan sovány emberek képeit nézzük, nem csak rosszul kezdjük érezni magunkat a bőrünkben, de egyúttal kövérebbnek is látjuk magunkat a valóságosnál.

„Az időtartam és a gyakoriság mindenképpen sokat számít, de a tény, hogy már két perc is elég ahhoz, hogy másképp lássuk magunkat, mindenképpen elgondolkoztató: ezek szerint ennyire könnyű bedőlni a testképpel kapcsolatos manipulációnak” – teszi hozzá Dr. Ian Stephen kutató.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Rossz hatással vannak ránk a tévében szereplő nők?
  • A passzív tévézés és a táplálkozási zavarok kapcsolata
  • A nőiesség nem csak testrészekből áll
  • Forrás: Medipress