Baba

Két-három millió haláleset előzhető meg védőoltásokkal

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt 60 évben több gyermek életét mentették meg az oltások, mint bármely más orvosi beavatkozás.
2018. November 21.

Világszerte évente 2-3 millió halálesetet lehet megelőzni általuk, és további milliók kerülhetik el az élethosszig tartó fogyatékossággal járó betegségeket. A vakcinák segítségével sikerült teljesen eltüntetni a világról olyan korábban rettegett betegségeket, mint a fekete himlő, és hatásukra Európában már senkinek sem kell tartania a gyermekbénulástól.

Naponta mintegy 2 millió dózis oltóanyagot juttat el a világ több mint 160 országába a világ legszélesebb vakcinaportfóliójával rendelkező multinacionális gyógyszervállalat, a GlaxoSmithKline (GSK). Az általuk gyártott védőoltások jelentős részét, nagyjából 70 százalékát a fejlődő országokba szállítják: ezeknek a jórészt trópusi országoknak a lakossága a fejlett országokéval ellentétben folyamatos növekedésben van, ezért évről évre több vakcinára van szükség az ellátásukhoz.

A vakcina gyártásából a GSK magyarországi üzeme is kiveszi a részét: 2023-tól a diftéria és a tetanusz elleni oltóanyag komponensét is teljes egészében a gödöllői vakcinaüzemben gyárthatják majd, és ezek a gyógyszeralapanyagok világszerte csecsemők és kisgyermekek millióinak védelméről gondoskodhatnak.

Megelőzni a betegséget

A védőoltásoknak jó néhány előnyük van a hagyományos gyógyszerekkel összehasonlítva. Jó esetben gyógyszert csak akkor veszünk be, ha a baj már megtörtént, vagyis betegek vagyunk, ezzel szemben a védőoltásokkal nem meggyógyítani, hanem megelőzni tudjuk a betegségeket még azelőtt, hogy a páciensnél bármilyen panasz jelentkezne. Az oltásokkal pedig nem csak az adott páciensen, hanem közvetlen környezetén is segítenek: a beoltott ember ugyanis családjának, barátainak vagy munkatársainak sem adja már tovább a fertőzést.

Ekkora átoltottságra lenne szükség

A betegségek esetében az elemi reprodukciós szám mutatja meg, hogy egy fertőző személy várhatóan hány másodlagos fertőzést okoz egy védettséggel nem rendelkező populációban. Ha ez az érték 1 alatt van, a kórokozó nem képes továbbterjedni, ezért hamarosan kihal. Ezt a számot a leghatékonyabban úgy lehet csökkenteni, ha a populáció oltásokkal szerez védettséget a betegségek ellen. Példaként a szomszédos országokban egyre gyorsabban terjedő kanyaró egy kimondottan fertőző betegség: esetében egyetlen beteg 12-18 embernek adhatja tovább a vírust. De hasonlóan virális a szamárköhögés is, amit egy fertőzött személy átlagosan 12-17 be nem oltott embernek ad tovább. Legalább 80-85 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy ezek a betegségek ne tudjanak járványos méreteket ölteni, míg bizonyos kórokozók terjedésének megállításához tízből legalább kilenc embernek oltva kell lennie.

A legfontosabb védőoltások a gyerekeknek a járványidőszakban

Az ősz végétől tavasz elejéig tartó időszak számos vírusfertőzés főszezonja, amelyek kockázatának főként a legkisebbek vannak kitéve. A gyerekekre nézve legveszélyesebb betegségek közül a bárányhimlő, a rotavírus és a járványos agyhártyagyulladás ellen is létezik vakcina, amellyel kialakítható a megfelelő védelem a betegségek ellen.

A bárányhimlőnél még a közösségbe kerülés előtt érdemes kialakítani a védettséget, ezért fontos, hogy a kicsik már 16-18 hónapos korban megkapják a bárányhimlő elleni kétadagos védőoltást. A kiszáradásos panaszokat is okozó rotavírus ellen az immunizálás a leghatékonyabb fegyver, amelyet el lehet érni szájon át beadható oltóanyaggal. A védettség kialakítása szempontjából fontos, hogy a baba lehetőleg 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával pedig legkésőbb 32 hetes kora előtt kapja meg az oltóanyagokat. A kétadagos védőoltás 7, míg a háromadagos 5 különböző rotavírustörzs ellen nyújt védelmet.

A nagyon gyors lefolyású, különösen veszélyes járványos agyhártyagyulladás ellen is az oltás jelenti a legjobb védelmet: csecsemőknél az immunizálást 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni a 2 vagy 3 oltásból álló oltási sorral, hiszen 6 hónap alatt a legvalószínűbb a fertőzés esélye.