Baba

Késlekedik az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetése

Bár tavaly ilyenkor Lázár János arról beszélt, hogy a kormány nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, egyelőre az ígéret szintjén maradt a kérdés. Noha Magyarországon a fertőző betegségek fele a bárányhimlő.
2018. Február 02.
Késlekedik az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetése

Egyelőre nem tudni, mikor történik változás a kérdésben. A bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételének dátumáról az elmúlt egy évben nem sikerült dönteni – tudhatjuk meg a Magyar Nemzettől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) még decemberben azt írta a lapnak, hogy valóban kötelezővé és ingyenessé teszik a védőoltást, de a bevezetés dátuma azóta sem világos, erről nem sikerült még döntést hozniuk. “A hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, amennyiben erről végleges döntés születik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot.?- írta az Emmi a Magyar Nemzet kérdésére.

A késlekedés azért sem érthető, hiszen éppen az Emmi hívta fel arra a figyelmet, hogy a megbetegedés 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat.

Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású, mégis komoly szövődményei lehetnek, különösen veszélyeztetettek az immunhiányos csecsemők, azok, akik felnőttként kapják el a betegséget, terhes nők.

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, ruházaton, használati tárgyakon is életképes a vírus. Az oltás beadása jelenleg két részletben történik, más kötelező oltással egy időben, 15 és 18 hónapos életkorban.

Több önkormányzatnál, így Kaposváron, Egerben, Miskolcon és Salgótarjánban döntöttek a bárányhimlő elleni oltás támogatásáról az elmúlt években.

Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Forrás: MNO