Baba

Kérdések a kisbabád intim részeiről, amiket eddig nem mertél feltenni

A csecsemők intim testrészeivel kapcsolatban minden anyukában merülnek fel kérdések, de sokan egyszerűen túl szégyenlősek ahhoz, hogy ezeket feltegyék. Azonban sokkal jobb, ha ezeket megkérdezzük, mint hogy ne legyünk birtokában a fontos információnak.
2019. November 28.
Kérdések a kisbabád intim részeiről, amiket eddig nem mertél feltenni (Fotó: iStock)

Hoztunk néhány gyakori kérdést, és ezek válaszait is a témában.

Úgy tűnik, mintha a babának erekciója lenne. Ez normális?

A fiú babának is lehet időnként erekciója, de ahogy azt Molly O’Shea gyermekorvos is elmondta, a pubertáskor előtt ezt azonban nem a szexualitáshoz kötődő érzések okozzák. – Ez egy teljesen normális dolog a kisbabánál, ami azt jelzi, hogy rendben működik a szervezete – magyarázta a gyerekorvos. A kisfiú pénisze általában akkor merevedik meg, amikor megtelnek vérrel a szövetek, például pelenkacsere közben, vagy ha nagyon kell pisilnie.

Normális, ha a kisbabám megfogja a fütyijét/nuniját?

A baba nemi szervére is ugyanúgy kell gondolni, mint bármely más részére – egy olyan életkorban, amikor a gyermek az őt körülvevő világot tapintás útján próbálja felfedezni, teljesen normális dolog, hogy minden testrészét megfogja. – A baba nemi szerve általában a pelenkában van, ezért pelenkacserekor, fürdetéskor gyakran megesik, hogy igyekeznek megtapasztalni, milyen dolgokat rejt máskor a pelus – mondta Jessica Kaplan gyermekgyógyász.

Időnként a kislányom hüvelyéhez is kerül a kakiból. Ez nagyon veszélyes?

A hüvely anatómiailag úgy van kialakítva, hogy képes legyen megvédeni a belső részeket. Ha véletlenül széklettel szennyeződött, egyszerűen le kell törölni egy nedves törlőkendővel. Fontos, hogy elölről hátrafelé töröld meg ezt a részt. Ha nem elég a nedves kendő, langyos vízzel mosd le.

Hátra kell húzni a fitymát? Hogy kell tisztítani ezt a részt?

A kisbaba születésekor a fityma teljesen hozzá van tapadva a makkhoz, azonban magától el kezd elválni néhány hónap elteltével. Ekkor kezdhető meg a tisztogatása. Ha a baba 1-2 éves koráig sem történik meg az elválás, az sem probléma, hiszen van, akinél ez egy lassú folyamat. Napi rendszerességgel akkor kell tisztítani a fitymát, amikor már hátrahúzható, mindig annyival lejjebb tolva, amennyire még könnyen enged, nehogy fájdalmat okozzon a babának. Nem szabad erőltetni a hátrahúzást, mert az berepedéssel járhat, amelynek a következménye hegesedés vagy fitymaszűkület is lehet. Ha nincs megfelelően tisztítva a fityma, alatta fehér, faggyúszerű váladék gyűlhet fel, a szmegma, ami gyulladást, fertőzést is okozhat.(Cikk forrása: smartparenting.com)Kapcsolódó írásaink: