Baba

Károsak a babáknak az altatók?

A leendő szülőknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy használjanak-e babaaltatót a gyerekszobában. A hanglejátszó berendezések ugyan álomba ringatják a csecsemőket, de a legfrissebb kutatás szerint káros lehet a baba hallására.
2014. Március 23.

Kanadai kutatók kimutatták, hogy ha rendszeresen használnak ilyen berendezést, olyan hangszintet produkál, ami veszélyes lehet a csecsemő fülének, ez pedig hallás-, beszéd- vagy tanulási zavarokhoz vezethet. “Nem azt állítom, hogy ezek a berendezések feltétlenül halláskárosodást okoznak, csupán azt, hogy okozhatnak” – magyarázta a Pediatrics március 3-i internetes kiadásában megjelent tanulmány szerzője, dr. Blake Papsin, a torontói The Hospital for Sick Children kórház vezető fül-orr-gégésze.

A babaaltató gépek eső, madárcsicsergés, szívdobogás és hasonló hangokat adnak ki, hogy álomba ringassák a csecsemőket. Az ilyen készülékek használatával azonban a kutatók szerint az amúgy is zajos környezetet csak még zajosabbá tesszük anélkül, hogy fontolóra vennénk a zajszintet.

Károsak a babáknak az altatók?

A kutatás során 14 különböző babaaltató gépet vizsgáltak. Megmérték a zajszinteket a berendezés maximális hangerején három különböző távolságban, 30 cm-re, 60 cm-re és több mint 2 méterre a csecsemőtől. Az eredmények szerint mind a 14 berendezés hangereje meghaladta a kórházi gyerekosztályokon elfogadottnak tartott zajszintet. Három berendezés a rácsos ágyra szerelve potenciálisan káros hangszintet adott ki, ami meghaladta a felnőtt munkahelyeken megengedett zajszintet. Egy kivételével mindegyik berendezés még a csecsemőtől 2 méternél távolabb helyezve is meghaladta a kórházi gyerekosztályokon elfogadott zajszintet.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a zajszinteknek a rendszeres behatása a zaj által okozott hallásvesztés veszélyének tehetik ki a csecsemőket. Papsin ezért a következő óvintézkedéseket javasolja a szülőknek a babaaltatókkal kapcsolatban: helyezzék a lehető legmesszebb a babától, soha ne szereljék a bölcsőre vagy rácsos ágyra, állítsák a legalacsonyabb hangerőre, és amint a csecsemő elaludt, kapcsolják ki a készüléket.

Forrás: Medipress