Baba

Jöhetnek a háromszülős genetikailag módosított bébik?

Genetikailag módosított bébik születhetnek nagy-britanniai laboratóriumok segítségével. Az első gyermekek akár már jövőre világra jöhetnek - ha a brit parlament 2015 áprilisáig esetleg jóváhagyja az erről szóló törvénytervezetet.
2014. Július 23.

Genetikailag módosított, három szülő genetikai anyagából származó kisbabák jöhetnek világra Nagy-Britanniában, akár már jövőre is – ha a londoni parlament elfogadja az erről szóló, rendkívül vitatott törvényjavaslatot. A mesterséges megtermékenyítési eljárások új szakaszba léphetnek ezáltal, amit a kormányzat is támogat a brit Daily Mail szerint.

Az új törvény, pontosabban törvénymódosítás akár már 2015 áprilisára is megszülethet – az illetékesek reményei szerint. Így a genetikailag módosított kisbabák akár már jövő nyáron is megfoganhatnak.

A technikát olyan családok vehetnék igénybe, ahol olyan ritka genetikai betegségek fordulnak elő, amelyek az újszülöttek világra jövetele után pár órával akár halálhoz is vezethetnek. A brit kormány azzal indokolja a javaslatot, hogy olyan betegségeket akar megelőzni, amelyek összetörnék, tönkretennék a családokat. Így négyéves részletes megfontolás után terjesztenék elő a törvényjavaslatot.

Ugyanakkor a terv kritikusai attól félnek, hogy a törvénymódosítás megnyitja az utat az úgynevezett dizájner-bébik (“designer babies”) előtt. A törvénymódosítás ellenzői ráadásul azt állítják, hogy az elképzelés kulcsfontosságú, létfontosságú biztonsági problémákat vet fel.

A Daily Mail ugyanakkor egy megrázó és sokkoló példát hozott fel a törvényjavaslat kapcsán: Sharon Bernardnak mind a hét gyermeke meghalt egy ritka, úgynevezett mitochondriális betegségben. A nő a brit újságnak nyilatkozva elmondta: a gyász sosem múlik el. Ám Bernardi szerint ha ez a technika – amely számára későn érkezett – megfékezheti ezt a betegséget, akkor az csak jó dolog lehet.

A betegség három gyermekének születés utáni halálát okozta. Első három gyermeke csak órákat élt. A negyedik gyermek 21 éves koráig élt, megcáfolva az orvosok minden előrejelzését, akik az Edward nevű fiú jóval korábbi halálát jósolták. Edward után még három gyermek született, de ők csak napokig éltek. Utolsó szülése után, 2000-ben Sharon feladta a reményt, nem próbálkozott tovább.

A genetikailag módosított bébik esetén az ilyen betegségek megelőzhetők lennének a Daily Mail szerint. Ilyenkor két petesejtet és egy spermiumot használnának fel az orvosok. Vagyis két anya és egy apa lenne. A donortól származó petesejtnek ugyanakkor nagyon kis százalékban lenne “része” a születendő gyermek genetikai állományában.

Kezdetben 10 gyermek születhetne ilyen módszerrel évente, ez a szám később százra emelkedhetne. A kormányzati javaslatot támogató szervezetek szerint ezt az új technikát azoknak a családoknak kellene lehetővé tenni, akik Bernardiékhoz hasonló traumákon és tragédiákon estek át.