Baba

Jobb, ha ezektől megóvod a baba bőrét

Az érzékeny bababőr nagy odafigyelést és gondoskodást igényel. Mi az, amitől jobb, ha megóvjuk a kicsik bőrét? Ennek a kérdésnek a megválaszolásában szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek.
2019. Július 24.
Jobb, ha ezektől megóvod a baba bőrét

A bababőr sokkal vékonyabb és védtelenebb, mint a felnőtteké, és védelmi funkciója is kevésbé hatékony még, mint a miénk. Emiatt hamar kiszáradhat, irritációra is hajlamosabb, és a bőrön használt kémiai anyagok is könnyen felszívódhatnak, ami különösen nagy óvatosságra int bennünket.

De mégis mire figyeljünk mi, szülők, ha szeretnénk megvédeni babánk bőrét és egészségét?

Széklet, vizelet

A pelenka egy nedves, zárt környezetet jelent a baba bőrének, ahol a vizelet és a széklet együttes hatására ammónia szabadul fel, ami a bőr irritációját okozza és pelenkakiütéshez vezethet. A piros, duzzadt és érzékeny – akár hámfosztottá is váló – bőr és a bőrön megjelenő apró göbök figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy pelenkakiütés alakult ki a gyermeknél. Jellemzően a baba fenekén, a szeméremdombon és nagyajkaknál, a herezacskón valamint a comb belső felszínén jelentkezhetnek ezek a tünetek.Mi a teendő ilyenkor?

Pelenkakiütés esetén ügyeljünk arra, hogy a baba bőrét lehetőleg minél szárazabban tartsuk. Használjunk a gyermek súlyához igazodó, megfelelő méretű pelenkát, amit ilyenkor még gyakrabban cseréljünk a babán! Gondoskodjunk a pici bőrének tisztántartásáról, és a bőr védelme érdekében használjuk az orvos által javasolt popsivédő krémet! Sokat segít a tünetek enyhítésében a pelenka alatti terület gyakori szellőztetése is.

Nyál

A fokozott nyálképződés és nyálcsorgás teljesen természetes és többnyire ártalmatlan jelenség a kisbabáknál, amely 15-18 hónapos koruk körül véget is ér, és különösen fogzás idején találkozhatunk vele- nyugtatja meg a szülőket Dr. Karen Gill, gyermekgyógyász. A túlzott nyálcsorgás irritálhatja a baba bőrét a száj, az arc és a nyak környékén. Mi a teendőnk vele?

A szakértő azt javasolja, hogy:

  • Gyakran töröljük meg a gyermek arcát és a nyakát puha, száraz ruhával.
  • Használjunk nyálfogókendőt, partedlit, hogy megóvjuk a ruha átnedvesedését.
  • Ha a nyáltól átázna a baba ruhája, mihamarabb cseréljük le.
  • Alváskor tegyünk a baba feje alá tiszta textilpelenkát a nyál felfogásához.
  • Használjuk az orvos által javasolt védő krémet is megelőzésként, arra azonban ügyeljünk, hogy ne kerüljön a nyálkahártyára a készítmény

Ha aggódunk a fokozott nyáltermelés miatt, akkor keressünk fel szakembert, hiszen e jelenség mögött akár az orrmandulák túltengése, a száj- és az arcizmok gyengesége, továbbá szájnyálkahártya gyulladás vagy torokgyulladás is állhat.

Mosószerek

A standard mosószerek és öblítőszerek olyan vegyi anyagokat és illatanyagokat tartalmazhatnak, amelyek a ruhán keresztül a baba bőrével érintkezve irritálhatják azt. Ilyenek például az öblítőszerekben található fixáló anyagok, amelyek arról gondoskodnak, hogy a készítmény szintetikus illatanyagai minél tovább megmaradjanak a ruhákban. A mosószerek esetében pedig különösen a por alapú készítményeknél állhat fenn az a veszély, hogy nem tudjuk alaposan kiöblíteni a ruhákból, így a ruhaszöveten lévő szermaradványok szintén problémákat okozhatnak a baba bőrén.Mit tegyünk, hogy ezt elkerüljük? Mary Spraker, az Atlanta Emory Egyetem gyermekgyógyásza és az amerikai Dermatológiai Akadémia szóvivője azt javasolja a szülőknek, hogy ha felmerül a baba érzékenysége, akkor érdemes a ruháit külön mosni és öblíteni. Mosáskor célszerű az érzékeny bőrre kifejlesztett, kifejezetten babáknak javasolt illat- és színezékmentes folyékony formájú mosószereket használni. A babák ruháit öblítsük többször! Ehhez válasszunk többszöri öblítést a mosógép programozásakor!

Antibakteriális és illatosított szappanok

A legújabb ajánlások szerint a babákat 4-6 hetes korukig teljesen felesleges minden nap fürdetni. Az elhúzódó, gyakori fürdetés ugyanis, kiszáradásához és a bőr sérüléséhez vezethet. A heti 2-3 alkalom bőségesen elegendő, és ekkor sem igényel semmiféle fürdető készítményt a baba- olvasható a dr. Csoma Zsanett bőrgyógyász és dr. Doró Péter szakgyógyszerész által jegyzett bőrápolásról szóló cikkben. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a későbbiekben elsősorban olyan illat- és színezőanyagmentes, ph semleges speciális fürdető- és bőrápolószereket részesítsünk előnyben, amelyeket dermatológiaialg teszteltek. A felnőttek számára előállított készítmények, antibakteriális és illatanyagokkal terhelt szappanok nem alkalmasak a baba bőrének ápolására!

Napfény

A csecsemő bőre érzékeny az UV fény káros hatásaira, ezért a 12 hónapnál fiatalabb csecsemőket a közvetlen napfénytől távol kell tartani.A 6 naposnál fiatalabb csecsemőknek nem ajánlott a fényvédő készítmények használata, hiszen ezek a készítmények a vékony bőrön keresztül fokozottan felszívódnak. Ha szabadban tartózkodunk, akkor világos, sűrű szövésű ruházattal, vékony sapkával, karimás kalappal, árnyékolóval védjük a félévesnél fiatalabb babák bőrét a káros UV sugárzástól. Ha azonban nem tudjuk megoldani a fizikai fényvédelmet, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő krémet kell használni.A szakértők azt javasolják, hogy hat hónapos és egyéves kor közötti gyermekeknél, – ha az UV-index szintje eléri a 3 (mérsékelt) vagy annál magasabb értéket -, a bőrt a kitett területeken széles spektrumú SPF 30+ vagy annál nagyobb fényvédő készítményekkel védjük. Válasszunk olyan terméket, amely kifejezetten a gyermekek számára készült, és természetesen előforduló ásványi anyagokat tartalmaz (pl. titán-dioxid és a cink-oxid). A fényvédő készítményekkel 20-30 perccel korábban kenjük be a baba bőrét, mielőtt napfény érné.Kapcsolódó cikkeink: