Baba

Jó-e, ha a szüleivel alszik a gyerek, és ha igen, meddig?

Erről a kérdésről általában mindenkinek határozott véleménye van, ami többnyire borul, amikor kisbabája születik.
2022. Március 02.
Együtt vagy külön? Alvás a babával (Fotó: Getty Images)

Mikor egy pár babát vár, ideális esetben sokat tervezget, mit hogyan csinálnak majd a kicsi érkezését követően. Elkezdik összecsiszolni a nevelési elveiket, hiszen a családjaikból eltérő szokásokat, elképzeléseket hozhatnak magukkal. Sok más téma mellett ilyen sarkalatos kérdés lehet az alvás, altatás mikéntje is, amivel kapcsolatban Benkő-Hidas Anna gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus osztott meg értékes gondolatokat a Babaszobával.

“A baba és a szülők egy, közös ágyban alvása vagy a külön szobában alvása csak a két végpontja a lehetőségeknek, közöttük található rengeteg más megoldás: pihenhetnek egy szobában, külön ágyon/matracon vagy babaöbölbe is tehetik az újszülöttet. Elképzelhető az is, hogy csak az egyik szülő alszik a gyermekkel, a szobákat, a létszámot lehetőségeikhez mérten variálhatja a család, amíg meg nem találják azt a felállást, ami mindenki számára elfogadható.” – kezdi a gyermekpszichológus. 

Jó-e, ha a szüleivel alszik a gyerek, és ha igen, meddig?

Benkő-Hidas Anna gyermekpszichológus

(Fotó: Panoráma Poliklinika)

Benkő-Hidas Anna azért is hangsúlyozta már az elején, hogy ez ideális esetben a szülők közös döntése kellene, hogy legyen, mert a család minden tagját érinti: “Ha ott a baba a közös ágyban, azt mindenkinek komfortosnak kell éreznie;  ahogy azt is, ha a szülők úgy döntenek, hogy éjszaka szaladnak át a kicsihez a másik szobába. A tudatos szülők, akik próbálnak szakemberek, szakmai szervezetek, szakkönyvek iránymutatásaira támaszkodni, nehéz helyzetben lesznek, hiszen nagyon sok eltérő javaslatot fognak találni. Olvashatják, hogy a legbiztonságosabb mód a közös szobában, de külön ágyban alvás. Találkozhatnak azzal a véleménnyel, hogy a babáknak az édesanyjuk testközelében a legjobb, valamint azzal is, hogy érdemes már kezdettől külön szobába szoktatni a gyerekeket. És talán még sok másikat.” 

Anna a hozzá forduló szülőknek is mindig azt mondja, hogy nincs egy, mindenkinek megfelelő módszer, hiszen valaki képtelen úgy pihenni, ha ott van mellette a baba, más viszont akkor nem nyugodt, ha távol van tőle a kicsi. “Bármelyikük kaphat az elgondolásával ellentétes tanácsot, amit lehet, hogy ki is próbálnak, de az számukra nem eléggé önazonos, nem érzik jól magukat a helyzetben. Minél kisebb a baba, annál nagyobb a hangsúly a szülő válaszkészségén, az igénykielégítésen, ami embert próbáló feladat. Az, hogy valaki elég jó szülő-e, nem feltétlenül ott dől el, hogy fizikailag milyen távolságban alszik a gyermekétől” – emeli ki a pszichológus.

Ha a szülők egy ágyban alszanak a babájukkal, az Benkő-Hidas Anna szerint minden esetben közös döntés kell, hogy legyen, egyrészt a szülők kapcsolatának megóvása miatt, másrészt a csecsemő fizikai épsége miatt is. “Van néhány alapvető szabály, amit be kell tartani, ha együtt alszanak a szülők a babával: kiemelten fontos, hogy a szülők ne fogyasszanak alkoholt, figyeljenek az ágyneműkre, hogy ne tudja belefúrni az arcát a baba stb. A szexuális együttlétek ilyenkor (főképp, minél idősebb a gyermek) valószínűleg alternatív helyen, másik szobában történnek, ami a pártól vár el némi alkalmazkodást.”

A pszichológus elmondta, hogy az is fel szokott merülni kérdésként, hogy ha egy család a közös ágyban alvást választja, meddig jó ez? “Az örök érvényű válasz talán még várat magára, de egy elég jó szempont lehet az, hogy amíg mindenki békében van ezzel a helyzettel. Nagyon fontos a baba igényeinek kielégítése, hiszen még teljesen kiszolgáltatott a gondozói számára, de ahogy cseperedik, a szülők újra elkezd(het)nek jobban figyelni a saját igényeikre. Ez önmaguk mentálhigiéniája és párkapcsolatuk, valamint a gyermek kompetenciájának fejlődése szempontjából is nagyon fontos. Ha korábban nem, akkor óvódáskorra valószínűleg a legtöbb gyermek érett az önálló alvásra. Azzal a kiegészítéssel, hogy jöhetnek még szeparációs szorongással, félelmekkel, rémálmokkal gazdagított időszakok, amikor a gyermek igényelheti a szülői közelséget. Ez akkor is megtörténhet, ha együtt aludt korábban a szüleivel, és akkor is, ha nem” – tette hozzá zárásképp a szakértő.