Baba

Jelek, hogy a kisbabád boldog

Azt valószínűleg korán megtanultad, milyen jelei vannak annak, hogy boldogtalan az újszülött - és milyen hangjai. De honnan tudhatod, ha a kisbabád boldog?
2020. Augusztus 24.
Jelek, hogy a kisbabád boldog (Fotó: Getty Images)

A Parents.com összegyűjtötte, az egyes életkorokban mi árulkodik arról, hogy boldog a baba.

Erre van szükség az újszülött kényelméhez

Ha látja az arcod és hallja a hangod, az képes megnyugtatni a babád. Amikor mosolyogsz rá, valószínűleg csak egy tiszta, álmos pillantást kapsz cserébe, de ez jó jel! Dr. Linda Acredolo, pszichológia professzor, A baba jelei: Hogyan kell beszélgetni a babával, mielőtt a baba beszélni tud (Baby Signs: How to Talk With Your Baby Before Your Baby Can Talk) című kötet szerzője szerint az ennyi idős babák csak a hasonló, békés arckifejezésekkel tudják megmutatni a pozitív érzéseiket. Amikor feléd fordul, az arcodra néz, azzal azt mondja, hogy ő bizony jól van.

A 0-3 hónapos baba a karodba véve mutatja, hogy komfortosan érzi magát

Amikor a baba kényelmesen elhelyezkedik a karodban, a testét a karjaidhoz illeszti, és nem hajlítja ívbe, az jelzi, hogy komfortosan érzi magát. Ebben a korban akkor boldog a baba, ha az alapvető szükségletei ki vannak elégítve, a szülő reagál a sírásra, megetetik, tisztába teszik és hagyják aludni.

Az 1-3 hónapos baba már mosolyoghat

Dr. Carey Chronic, gyermekorvos szerint nagyjából a 4-10. hét között a csecsemők már inkább spontán módon mosolyognak, mintsem reflexmosolyról legyen szó. Ekkor azért mosolyog a baba, mert azzal közvetlenül reagál valamire, amit valaki csinál.

A 3-6 hónapos baba kacagni is kezd

Ekkor már nem csak mosolyt, de valódi nevetés is érkezhet a babától. Ezt főként a közös, szórakoztató elfoglaltságotok válthatja ki belőle, mint például ha úgy teszel, mintha rágcsálnád a lábát, és közben azt mondod, hogy nyamm-nyamm-nyamm, vicces arcokat vágsz, kukucsozol vele.

A 4-7. hónapban gügyögéssel is jelezheti

Az ekkora babák gügyögő hangok segítségével kommunikálják az érzelmeiket: ha ezt egyre magasabb hangon teszik, azzal jelzik, hogy valami érdekli őket, vagy az örömüket fejezik ki vele. Igazán informatív tud lenni a gügyögés, igaz?

A 12-18. hónapban kezdődik a valódi komédia

1 éves koruk körül a gyerekek már szert tesznek némi valódi humorérzékre. Hogy megnevettessen, olyan dolgokat csinálhat, mint hogy pelenkát húz a fejére, vagy mikrofonként használja a csőrös poharát, és abba énekel, beszél. Acredolo szerint a kutatások azt mutatják, hogy remek forrása a mókának, ha vicces butaságokat csinál a szülő, például megpróbálja a saját lábára húzni a baba cipőjét.Forrás: parents.com