Baba

Járulékos mellbimbó: kell-e aggódni?

A járulékos mellbimbó sokszor észrevétlen marad, és többnyire csak esztétikai problémát jelent.
2018. Szeptember 05.
Járulékos mellbimbó: kell-e aggódni?

A járulékos mellbimbóról már az ókori római leírásokból vannak ismereteink, és számtalan legendában és mítoszban olvashatunk róla. Az ókori művészi ábrázolásokban ez az elváltozás egyértelműen a termékenység és nőiesség attribútuma volt. Férfiak esetében a férfiasság és az isteni hatalom jelének tekintették, ha valakinek szám feletti mellbimbója volt.

Becslések szerint a lakosság 1-5%-át érintheti ez a betegség, bár sokan nem is tudnak róla, hiszen a járulékos mellbimbó sokszor szinte észrevétlen marad a testen.

A járulékos mellbimbó

A tejléc, amely a hónaljtól a lágyékig terjedő vonalban található mindkét oldalon, az embrionális élet 5-6.hetében jelenik meg. Ennek mentén találhatóak az ektodermális szövetszaporulatok, amelyekből az emlők kifejlődnek. Ezek a többszörösen és szimmetrikusan elhelyezkedő telepek általában visszafejlődnek, és a mellizomzat magasságában csak egy-egy emlő képződik. A járulékos mellbimbó esetében genetikai vagy környezeti tényezők hatására ebből a szövetcsoportosulásból szám feletti (kettőnél több) emlő jön létre.

Hogy ismerhető fel a járulékos mellbimbó?

A mellbimbó számfeletti elváltozásai minimális behúzódásként, esetleg apró kiemelkedésként, a bőr színénél csak alig eltérően sötétebben jelennek meg. Az elváltozások leggyakrabban a tejléc vonalában jelentkeznek, általában szabályosan azonos távolságokban, de extrém esetben akár egyéb területeken (pl. nyak, hát, hónalj) is megjelenhetnek. Elhelyezkedésüket tekintve leggyakrabban a normál mellbimbó alatt találhatóak meg. Leggyakrabban csak bimbók képződnek, az emlő szövete, a mirigyállomány csak kivételes esetben jelenik meg.Ez az elváltozás sokszor egészen a pubertásig, a terhességig észrevétlen marad, ekkor a hormonális változások hatására válik észlelhetővé.A szám feletti mellbimbó lehet egy- és kétoldali. Az elváltozás nem öröklődik, viszont családi halmozódás megfigyelhető.

A járulékos mellbimbó diagnózisa és kezelése

A jelenségek általában mellékleletként, orvosi vizsgálatkor kerülnek diagnosztizálásra Ha járulékos mellbimbót fedezünk fel magunkon, észlelésükkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjanak más, esetleg beavatkozást igénylő elváltozásokat. Többnyire esztétikai problémát jelent csak a páciensnek, eltávolítása sebészi úton lehetséges, de megfontolandó a maradvány kozmetikai eredmény miatt, mivel a keletkezett heg életre szólóan látható marad. A járulékos mellbimbó és emlőszövet a normális emlőhöz hasonlóan viselkedhet, melyben megjelenhetnek az emlő szokásos megbetegedései is (pl. ciszta, daganat).(cikk forrása: emedicine.medscape.com)Kapcsolódó cikkeink: