Baba

Itt vannak az első génmódosított ikrek

Kínában megszülettek az első génmódosított ikrek. A kutatók azt állítják, hogy az ikerlányok DNS-ét olyan eszközzel módosították, amivel akár az élet alapjai is átírhatók.
2018. November 26.
Itt vannak az első génmódosított ikrek

Valószínűleg komoly etikai viták kísérik majd, hogy Kínában megszülettek az első génmódosított ikrek: a módosított DNS-t az utódaik is örökölhetik. Ha a gének a beavatkozás miatt károsodtak, akkor az az egész családfára kihathat. A kutatók többsége szerint emberkísérletnek minősül ez a beavatkozás és túl veszélyes ahhoz, hogy csak úgy a gyakorlatba átültessék – írja az Index.

A megtermékenyítési eljárás során hét pár embrióját módosította, közülük egy jutott el a terhességig – számolt be He Csienkuj, kínai kutató. Csienkuj azt is elmondta, hogy a célja nem egy örökölt betegség megelőzése volt, hanem úgy módosította a babák DNS-ét, hogy ellenállók legyenek az AIDS-et okozó HIV vírussal szemben.

A szülők anonimitást akarnak, nem árulják el a nevüket, nem adnak interjút. Emiatt Csienkuj állításait független forrásból nem erősítették meg, és a módszertant sem publikálták egyetlen tudományos folyóiratban sem. Csienkuj egy Hongkongban tartott hétfői konferencián beszélt az eredményeiről.

Felelősnek érzem magam abban, hogy ne csak az első legyek, de példát is mutassak. A társadalom majd eldönti, mi legyen a következő lépés- mondta az AP hírügynökségnek.

A kijelentésre Kiran Musunuru, a Pennsylvaniai Egyetem génszerkesztésben jártas szakértője úgy reagált, hogy az embereken végzett kísérletek sem morális, sem etikai szempontból nem védhetők. Dr. Eric Topol, a kaliforniai Scripps Research Translational Institute vezetője szerint az eljárás még túl kezdetleges stádiumban van. Ugyanakkor George Church, a Harvard Egyetem kutatója megvédte a HIV ellen védelmet nyújtó génszerkesztés gyakorlatát. Szerinte a HIV növekvő közegészségügyi veszélyt jelent, így a kísérletnek szerinte van létjogosultsága.

Az elmúlt években a kutatók felfedeztek egy módszert, amivel viszonylag egyszerűen szerkeszthető az emberi DNS. A CRISPR-Cas9 nevű eszközzel beiktathatók a hiányzó gének, vagy kikapcsolhatók azok, amik problémákat okozhatnak. A közelmúltban kezdték arra használni a módszert, hogy halálos betegségekben szenvedő felnőtteket kezeljenek vele.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu