Baba

Itt vannak az alapszabályok: így válassz szoptatós melltartót!

Nem könnyű feladvány, hiszen úgy kell bevásárolnunk, hogy pontosan még nem tudjuk a méretet...
2022. Április 01.
Fotó: Getty

Mi változik meg a terhesség során? Minden. A kihívásaink, a munkánk, a napirendünk, a közérzetünk. És mi változik meg a testünkön? Ott is minden. A derekunk, a hátunk, a lábunk, a hasunk, a belső szerveink elhelyezkedése – és persze a mellünk.

Természetesen minden változással megbirkózunk, egy viszont praktikus szempontból is fontos lesz. Az, hogy a mellünk megnő (majd újra kisebb lesz, és újra nő), és esetenként valamennyire megereszkedik, ráadásul fontos feladata lesz, máris felveti a nagy kérdést: hogyan válasszunk melltartót? Mármint szoptatósat. Mert eddig (viszonylag) könnyű dolgunk volt: tudnunk kellett a kör- és a kosárméretet. Persze ettől még adódtak meglepetések, hiszen minden gyártó minden modellje más és más, de nagyjából irányban voltunk.

Most viszont látatlanban kell vásárolnunk, hiszen ha megjön a bébi, mindenre lesz időnk, csak arra nem, hogy plázákban próbálgassunk. Szóval előre kell kalkulálni a méretet, a fazont, és megvenni legalább két alapdarabot, hogy rögtön bevethessük, amikor kell. Márpedig kelleni fog. A hagyományos melltartók ugyanis ritkán alkalmasak erre a nemes feladatra, viszont annyiszor használjuk majd ezt a darabot, hogy megéri befektetni rá.

Először is a legnagyobb dilemma: a méret. Egy biztos: kisebb nem lesz a melled (egy ideig). A többségnek egy számot nő, de van, akinek kettőt. Persze ez sem lesz állandó méret: tejjel telve néha hozzá sem lehet érni majd, annyira feszülni fog, de amikor leapad, kicsit a méret is visszaesik. Az eladók általában azt tanácsolják, hogy válassz egy mérettel nagyobbat, mint a megszokott darabjaid (mindkét paraméterben), és mindenképp rugalmasat, ami valamelyest képes követni a változásokat menet közben.

A nagyobb méret egyébként azért is fontos, mert a legtöbb nő használ melltartóbetétet a szivárgás ellen, ennek pedig be kell férnie a kosárba. Viszont túl tágas se legyen, mert akkor ez elmozdulhat mozgás közben!

Kényelem, kényelem és kényelem: ez a következő szempont. Nem is kérdés, hogy ez nem a csipkék és selymek időszaka – törődj most csak magaddal, és válaszd a legpuhább pamutot, aminek a pántjai vastagabbak, így véletlenül sem vágnak sem vállban, sem a hátadon. Az anyaga legyen bőrbarát, légáteresztő – a bőröd ilyenkor érzékenyebb. Ne feledd, lehet, hogy éjszaka is hordani fogod!

A merevítőt és a szivacsot kerüld: ez egészségügyi szempontból is fontos, hiszen a tejtermelésnek zavartalanul kell működnie.

Praktikum. Amikor egy baba éhes, másodpercek is számítanak. Úgyhogy olyan modell kell, amit könnyű kikapcsolni, akár egy kézzel is, hiszen a másik sokszor tele lesz a kis poronttyal… van, amelyiknek csak félre kell húzni a tetejét, de a legtöbbön a borítás lecsatolható.

Stabil tartás: legalább kettő, de inkább három soros kapcsolás a megfelelő, az pedig nem baj, ha az alsó szegélyen megerősített az anyag – merevítő helyett.

És még néhány tipp…

  • Első körben két darabot vegyél, ajánlott egy feketét és egy fehéret, és ezeket készítsd is be a kórházi táskába!
  • Később érdemes gondolkodni egy alkalmi, csinosabb darabon is, ami jobban emel, hiszen az első évben is adódhat egy rendezvény, egy esküvő, ahova jól jön!
  • Az időzítés: úgy három héttel a szülés előtt vedd meg, akkor már kevésbé változik a mell formája, de még vélhetően időben vagy.