Baba

Introvertált vagy? Ezért lesz belőled szuper szülő

Nem szereted a tömeget, a zajos szórakozóhelyeket és egy érdekes könyv jobban feltölt, mint egy kalandtúra? Akkor valószínűleg te is introvertált típus vagy! Lássuk, miért leszel nagyszerű anya, apa!
2018. Február 23.
Az introvertált szülő képes ráhangolódni a gyermekére

Az introvertáltabb emberek gyakran tartanak attól, hogy nem lesz belőlük elég jó szülő (ennek részben az is az oka, hogy hajlamosabbak az aggodalmaskodásra, a problémákon való rágódásra): nem szeretik a zajt és a tömeget, sportolás helyett talán szívesebben olvasgatnak, és egy játszótérnek, játszóháznak már a gondolatától is kirázza őket a hideg. A szakemberek szerint azonban az introvertáltaknak is számos olyan pozitív tulajdonsága van, amely nagyszerű szülővé teheti őket. Lássuk ezeket!

Az introvertált anyák nagyszerűen tudnak hallgatni

Míg az extrovertáltak beszédesek, szívesen csacsognak másokkal, az introvertáltak csendesebbek, szemlélődőek, örömmel és türelemmel hallgatnak meg másokat. Ez pedig igencsak jótékony hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra, hiszen az introvertált szülő képes kivárni, míg a gyermeke megnyílik előtte, és bármikor kész meghallgatni, amit a kicsi mondani szeretne.

Kerülik a konfliktusokat

Az introvertáltak hajlamosabbak a konfliktusok kerülésére, ezért gyakran hatékonyan képesek elkerülni azokat a vitákat, melyek eredménye csak felesleges kiabálás és feszültség lesz. Ez különösen a dackorszakban lehet előnyös: az introvertáltak inkább eltávolítják magukat és a gyermeküket a hisztit okozó helyzetből, ez pedig gyakran az egyik legjobb módszer annak megoldására.

Képesek ráhangolódni a másikra

Az introvertáltak sok időt tölthetenek a saját érzéseik, reakcióik, hangulataik elemzésével, vizsgálatával, ez pedig hatékonyabbá teheti őket abban is, hogy mások érzelmeit könnyebben felismerjék. Egy introvertált szülő empatikusabb és megértőbb tud lenni a gyermekével, és kevésbé hajlamos arra, hogy a gyermeke dühét vagy szomorúságát lekicsinyellje.

Megválogatják, hogy kire és mire figyeljenek

A befelé forduló típusú emberek általában sokkal többre tartják a kapcsolatok, tárgyak, élmények minőségét a mennyiségnél, hatékonyabban szelektálnak, de ha megtalálják azt, ami a számukra a megfelelő, rendkívül lojálisak és odaadóak. Ez a tulajdonságuk természetesen a gyermeknevelésben is visszaköszönhet!

Képesek a háttérben maradni

Az introvertáltak egyáltalán nem szeretnek a középpontban lenni, távol áll tőlük a harsányság, szívesebben húzódnak meg a háttérben. Ez sokak számára zavaró lehet (és persze lehetnek olyan helyzetek, amelyekben bizony le kell győzniük saját magukat), de a gyermekek profitálhatnak belőle. Az introvertált szülők gyermekeinek nem kell attól tartani, hogy a szüleik elnyomják, vagy harsányságukkal kínos helyzetbe hozzák őket!

Gondoskodók és szeretetteljesek

Az introvertáltság egyáltalán nem jelenti azt, hogy valaki antiszociális, rideg vagy barátságtalan. Sőt egy befelé forduló ember meglepően szeretetteljes, gondoskodó, törődő lehet, csak éppen jobban megválogatja, hogy kit tüntet ki a figyelmével, esetleg lassabban alakulnak ki nála ezek az érzések.(Forrás: popsugar.com)Ez is érdekelhet: