Baba

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni oltást - tudta meg a Magyar Nemzet. Az agyhártyagyulladásos esetek háromnegyedéért felelős meningococcus B elleni oltás azonban továbbra is fizetős lesz.
2017. December 20.
Bárányhimlő: szinte minden gyermek átesik a bárányhimlőn

Az Emmi tájékoztatása szerint a Nemzeti immunizációs program keretében jövőre a kötelező oltási rend része lesz a bárányhimlő elleni oltás. Másik oltással együtt, 15 és 18 hónapos korban történne a vakcina beadása.

A hivatalosan bejelentett fertőző megbetegedések mintegy felét teszik ki a bárányhimlős esetek. (1998 és 2016 között évente 28.800 és 52.600 között mozgott az esetszám.) A statisztikai adatok szerint körülbelül az esetek 1,7 százaléka végződik kórházban a szövődmények miatt. A legnagyobb veszélyt az immunhiányos csecsemőkre jelenti a bárányhimlőt okozó varicella vírus. Bár az emberek 95 százaléka 15-16 éves korára átesik a bárányhimlőm, előfordulhat, hogy felnőtt korban lesz bárányhimlős az ember. Ebben a korban azonban súlyosabb lefolyású lehet a betegség.

Agyhártyagyulladás: itt nem lesz bővítés

Napirenden volt idén az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina térítésmentessé tétele is, ami jelenleg több mint 100 ezer forintba kerül. Idén januártól lett ingyenes a meningococcus C elleni vakcina a két év alatti gyerekek részére, ám ez csak a fertőzések 17 százalékáért felelős – olvasható az MNO-n.

Felmerült az igény a rotavírus elleni oltás támogatására is, de úgy tűnik, ez sem valósul meg jövőre, az átoltottság a jelenlegi árak miatt pedig igen csekély.

A választható oltások finanszírozása rendkívül nagy anyagi terhet ró a családokra, ezen enyhíthet némileg a bárányhimlő elleni oltás kötelező oltási rendbe való illesztése.

További fontos cikkek bárányhimlő és oltás témában: