Baba

Ilyen neve senkinek sem lesz!

Akárki láthatja, ez a kicsi, bár még meg se született, már egyéniség! Integet az ultrahangfelvételen, sőt 4D-ben "tisztán látszik", hogy puszit dob a kamerának, majd kacsint egyet. Hogy lehetne pont az ő neve hétköznapi?
2011. Március 07.

Az első pozitív terhességi tesztet követően a „fiú lesz vagy lány?” után a második leggyakoribb kérdés, amit a kismama hall, hogy „na és mi lesz a neve?”. Dönteni kell, nincs mese! A rokonok, a barátok, de még a zöldséges is a bő fél év múlva születendő gyerek nevét követeli, és elkerekedett szemmel csodálkoznak, ha még nincs két-három tuti befutó, ezért a szülők lázas keresgélésbe kezdenek.

Nem csak saját esküvőnk megszervezése bonyolultabb, embert próbálóbb munka, mint ahogy azt elsőre gondolnánk – születendő gyerekünk nevének kiválasztása hasonlóan összetett feladat. Komoly felelősség, hisz egész életében így fogják hívni. Ezzel a névvel fog bemutatkozni az első nap az óvodában, és tehet közzé harminc év múlva tudományos publikációt a maghasadásról. Para Zita, Lapos Elemér, vagy Bud Izsák csak városi legendák kitalált személyei, de jól emlékszem, hogy kislánykoromban egy osztálytársamat, Nagy Árpádot rendszeren cikizték a többiek. Csak lassan értettem meg, miért poén, ha sokszor gyorsan mondom egymás után, hogy Nagy Árpi, Nagy Árpi, Nagy Árpi…Egy rosszul megválasztott név folyamatos gúnyolódás céltáblájává tehet, egy jól csengő név ezzel szemben első hallásra is bizalmat kelthet.

Új és még újabb

A választást sokszor az is nehezíti, hogy rengeteg a lehetőség. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének folyamatosan frissülő honlapján több mint 3500 nevet tartanak nyilván. Konzultálhatsz numerológussal, megszavaztathatod a lehetőségeket közösségi portálokon, sőt, ha nem találsz megfelelőt, akár kérvényezheted is egy új név bejegyzését.

Ilyen neve senkinek sem lesz!

– Ami a legkedveltebb nevek sorát illeti, az előző évben a lányos szülők a Jázmin, Anna és Hanna nevet adták leggyakrabban, a fiúknál pedig a Bence, Máté, Levente nevek kerültek fel a dobogóra – magyarázza dr. Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa. – De ezekről a nevekről se mondhatjuk, hogy „divatnevek” lennének. Az utóbbi évek statisztikáit megvizsgálva a toplistás elsőt, vagyis a Jázmint és a Bencét a gyerekek alig 3,3 százaléka viseli.

Folyamatosan nő az új és egyedi keresztnevet választók száma. 2010 januárjától októberig az MTA Nyelvtudományi Intézetébe 349 hivatalos névkérvény érkezett, ezek közel 40 százalékát, 65 új férfi- és 72 új női nevet ajánlott bejegyzésre az intézetben működő Utónévbizottság. Az új nevek kérvényezésekor kétféle irány jellemző. Az egyik, hogy a szülők egy része azért szeretne gyerekének idegen eredetű, hangzású és írásmódú nevet választani, hogy ha majd úgy hozza a sors, külföldön is könnyen boldoguljon. Ezért szeretnék nagyon sokan a Maja nevet Maya formában írni, vagy a Dzsesszikát Jessicának. Az ilyen kívánságokat minden esetben el kell utasítanunk, mivel a nevek helyesírásának bejegyzését törvény szabályozza.

A másik irány az ősi magyar nevek választása. Ez a folyamat sok szempontból jó is lehetne, hiszen szép nevekkel bővülhet a névkincsünk (Zsadányka, Zsongor, Hunyad), de sokszor az a gond, hogy olyan személynévnek vélt alakokat kérvényeznek, amelyek soha nem voltak nevek, sőt, magyar eredetük is igen kétes.Természetesen ezek mellett az is egyre gyakrabban megfigyelhető, hogy különlegességre törekedve egészen egyedi, egzotikus nevet szeretne valaki adni a gyerekének.

Kincs, ami nincs

– Régóta vártunk már kislányunk érkezésére – kezdi Márti, aki három gyerek boldog anyukája. – Mivel mi a párommal mindig Kincsemnek szólítottuk egymást, innen jött az ötlet, hogy esetleg születendő gyerekünk is ezt a nevet kaphatná. Utánanéztünk a neten, és úgy láttuk, hogy létező név, aztán a szülés után két nappal hívtak az anyakönyvi hivataltól, hogy valami más nevet kellene kitalálni, mert a Kincs – nincs. Zavaromat hallva a hölgy felvilágosított, hogy ha nagyon szeretnénk, próbáljuk meg engedélyeztetni, addig visszatartják az anyakönyvi kivonatot. A férjem kitöltött egy kérvényt, és három hét múlva jött is az értesítés, hogy jóváhagyták a kérelmünket. Lányunknak egyébként két neve van. Az Eszter az első, a Kincs csak a második. Biztosítani szerettük volna számára a választás lehetőségét, ráadásul tartottunk kicsit attól, hogy ha közösségbe kerül, esetleg lesznek, akiknek a Kincs nem tetszik majd, de úgy tűnik, alaptalanok voltak a félelmeink. Mindenki nagyon szereti ezt a nevet, az Esztert nem is használják.

Kaplony csak egy van!

Az antik világ bölcsei úgy vélték, hogy a keresztnév jelentése meghatározza viselője jellemét, sőt sorsát is. A kun harcosok neve azért volt csúnya, hogy ezzel tartsák távol a gonosz szellemeket, a maori gyerekeknek pedig a mai napig olyan tulajdonságot jelölő nevet adnak, amellyel szeretnék, hogy rendelkezzen. Ma a legtöbben nem a tartalom, hanem a különleges hangzás miatt választanak kevésbé ismert keresztnevet. A Máriák, Pistik, Erzsébetek ideje, úgy tűnik, lejárt. Legyetek üdvözölve, Kaplonyok, Agapionok, Epifániák, Küllikkik, Menták! De vajon jól döntesz, ha a „hagyományos” nevek helyett különleges, ritka, furcsán csengő keresztnevet választasz?

Ilyen neve senkinek sem lesz!

– Ha a gyerekkel azt éreztetik, hogy különleges és egyedi, erős és szilárd lesz a jelleme – magyarázza Tóth Mercédesz pszichológus. – Ráadásul ha a neve sem hétköznapi, ez a „kiválasztott” érzés még erősebbé válhat. Ugyanakkor ha túlságosan faramuci, „nagyszabású” nevet kap, de nem válik különösebben izgalmas egyéniséggé, a bonyolult külső és az egyszerű belső között túl nagy lesz a szakadék. Bár mindenki célja, hogy kitűnjön az arctalan tömegből, a magyar társadalom nem szereti, ha valaki nagyon más. Kiközösítik, gúnyolják. Véleményem szerint jobb a gyereknek egyszerűbb, de jól csengő nevet adni, mint túlságosan bonyolult idegen hangzásút.– Gyakran előfordul, hogy a bejegyzésre kért név túlságosan becéző, például Ari, Babóca, Babszi, Pötyi, Ziza – egészíti ki dr. Raátz Judit. – A név választásakor sose felejtsük el mérlegelni, hogy utódunk nem marad örökké gyerek. Egyszer iskolába kerül, szerelmes lesz, esetleg később komoly pozícióban akar dolgozni.

Tipp: Segít az internet!

Próbáld ki a babaszoba.hu Facebook-oldalán a Babanév-generátort. Beállíthatod, hogy az adott vezetéknév mellé mely kezdőbetűvel milyen hosszú nevet keressen.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Jöhetnek az Ompolyok és a Dzsesszikák? – Névadási útmutató
  • Milyen nevet válasszak?
  • Keresd meg a legszebb nevet!
  • Mégse ez legyen a gyerek neve!
  • Forrás: Kismama magazin