Baba

Ilyen hatással lehet a baba alvására az anyatej

Még egy bizonyíték arra, mennyire fantasztikus az anyatej.
2020. November 18.
Ilyen hatással lehet a baba alvására az anyatej (Fotó: Getty Images)

Az anyatej számos okból nevezhető csodálatosnak. Ott van például az a tény, hogy az anyatej reagál a fertőzésekre, amelyeknek a baba ki van téve. Amikor a baba például náthás, antigéneket, a vírus darabjait juttatja az anyához, melyek a mellekbe kerülnek, ahol az anya antitesteket állít elő a vírus ellen, és az anyatejen keresztül eljuttatja a babának.

De az anyatej a baba korával is változik – az anyatej, amelyet az újszülött számára biztosít az anya szervezete, különbözik attól, amelyet például a 6 hónapos baba számára állít elő. Az anya teste tudja, hogy a baba igényei változnak, így a tejet is úgy alakítja, hogy az a lehető legelőnyösebb összetételű legyen a gyermek számára, az aktuális fejlődési fázisa szerint.

Ami még elképesztőbb, hogy nem csak a baba életkorával változik az anyatej összetétele, de a napszakok szerint is – a reggeli anyatej ugyanis eltér az estitől.

A kutatók szerint a reggeli anyatejben lényegesen több a kortizol, mint az éjszakaiban. A kortizol hormon segíti az anyagcsere működését, szabályozza a vércukorszintet, és a memóriát is támogatja. De akkor is magasabb lesz a szintje, ha stresszesek vagyunk. Nap közben nagyon jó szolgálatot tesz ez a hormon, és mivel az édesanya szervezetében is több van belőle az ébrenléti órákban, így többet ad át a babának az anyatejjel együtt.

Amiatt viszont nem kell aggódni, hogy a magasabb kortizolszint miatt a baba többet vagy gyakrabban sír. Így ha az anyukának éppen feszült napja van, az nem jelenti azt, hogy a baba emiatt sírni fog egész éjszaka.

Majmokon végzett kutatások azonban azt mutatták, hogy ha az utódok rutinszerűen vannak több kortizolnak kitéve az anyatejen keresztül, felnőttként idegesebbek és kevésbé magabiztosak lehetnek.

Az éjszakai anyatejről pedig azt találták a kutatók, hogy magasabb arányban tartalmaz melatonint – ez a hormon segíti az alvást. Emellett az éjszakai anyatej a triptofán nevű aminosavat is tartalmazza, amelyről szintén azt mondják, hogy álmosít és segíti a jobb alvást.

Tehát az anya szervezete segíti a babát, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben készen álljon az alvásra, attól függően, éppen milyen napszak van.

Ezért érdemes átgondolni azt is, milyen időpontokban feji le az édesanya az anyatejet. Egy reggel 9 órai anyatej nem biztos, hogy a legjobb választás az esti lefekvés előtt, mert a magasabb kortizolszint ébren tarthatja a babát. Ezért, ha teheti az anyuka, érdemes este olyan tejet választani, amelyet a nap későbbi időszakában fejt le, mert a magasabb melatoninszint hozzájárul a baba alvásához. Ebben segíthet, ha a lefejt tej tárolójára ráírjuk az időpontot is.

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen alkalommal kapja a baba az anyatejet, annak előnyös hatásaiban mindig részesül. Ha egy anyuka lefeji az anyatejet, és tud az esti órákra félretenni melatoninban gazdagabb adagot, az jó dolog, de nem szabad stresszelni amiatt, ha ezt nem tudja megtenni.

Ez inkább egy újabb bizonyíték arra, mennyire csodálatos az anyatej, és természetesen az anyukák is.

Forrás: mother.ly