Baba

Ilyen az élet kilences ikrekkel

Naponta száz pelenka fogy a kilences ikreknél. A szülőknek már volt egy kislányuk, de most nem zárják ki, hogy további gyerekeket vállalnának.
2021. Augusztus 23.
A kép illusztráció. Fotó: Getty Images

Idén május ötödikén adott életet kilenc kisbabának Halima Cisse Maliban, így övé a legtöbb életben maradt ikerszülés világrekordja. A kimerült édesanya most a LadBible-nek beszélt arról, hogy a várandóssága alatt azt mondták neki, hetes ikreket várt, úgyhogy volt nagy meglepetés a szülőszobán, amikor lett nyolcadik és kilencedik baba is.

A születéskor 500 g és 1 kg közötti csecsemők jelenleg inkubátorokban vannak egy casablancai klinikán, és a hírek szerint mindannyian jól vannak. Várhatóan két hónapot kell még bent tölteniük, utána hazamehetnek.

Halima a szülésről elmondta, hogy úgy tűnt, mintha sosem lenne vége, egyre csak bújtak elő belőle a kisbabák. “A húgom fogta a kezem, én pedig csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan vigyázzak rájuk és ki fog nekem segíteni?”

A babák naponta hat liter tápszert esznek meg, és 100 pelenka fogy el náluk 24 óra alatt. Halima egy külön kórteremben pihen, de minden nap meglátogatja őket, hogy kapcsolatot alakítson ki az újszülöttekkel.

A kisbabák: Kadidia, Mohammed VI, Fatouma, Oumar, Hawa, Adama, Bah, Oumou és El Hadji nevű csecsemők édesanyjukkal, illetve tengerészként dolgozó apjukkal, valamint két és fél éves nővérükkel, Soubával fognak élni. Családjuk nagysága ellenére a pár nem zárta ki, hogy a jövőben több gyermekük lesz.

Tudtad, hogy az ikerszületések gyakrabban történnek manapság, mint korábban?

Ennek feltehetőleg az lehet az oka, hogy egyre gyakoribb két olyan tényező is, amely növeli az ikerterhesség előfordulásának esélyét: a termékenységi kezelések és a várandósság 30 éves kor felett.