Baba

Ilyen a nappali alvás a baba első évében

Hányszor alszanak a babák naponta az első évben? Hogyan változik a nappali alvás ebben az időszakban?
2022. Március 20.
Ilyen a nappali alvás a baba első évében (Fotó: Getty Images)

A legtöbb újszülött baba 2-4 órát alszik egyszerre, nappal és éjszaka is. Ebben az időszakban még semmiféle mintát nem figyelhetünk meg a picinél. Nagyjából a kisbaba 6-8 hetes korában változni kezd az alvása, ritkábban alszik, és egyszerre hosszabb ideig. Ekkor valószínűleg 2-4 alvásra lesz szüksége napközben, vagy még többre.

3-4 hónapos korában sok baba kezd kiszámíthatóbb mintát követni a nappali alvást tekintve. Érdemes törekedni arra, hogy a baba minden nap ugyanabban az időpontban aludjon. De ne feledjük, hogy a temperamentuma és a természetes ritmusa segít meghatározni, mikor és hogyan alszik. Vannak babák, akiknél hosszabb a napközbeni alvás, és könnyebben megfigyelhető egy alvási mintázat. Míg más babák rövidebb ideig, vagy ritkábban szundikálhatnak.

6 hónapos korára a kisbaba valószínűleg napi 2-3 alkalommal alszik napközben: egyszer reggel, egyszer kora délután, és egyszer később a délután folyamán.

9-12 hónapos korában a legtöbb baba kétszer, egyszer este és egyszer délután alszik napközben. 18 hónapos korra a legtöbb kisgyerek elhagyja a reggeli alvást, de délután továbbra is szundikál.

Ezek az általános minták, de nem minden baba követi így mindezt. Minden kisbabának megvannak a saját egyedi alvási szokásai.

Amikor a baba 3-4 hónapos lesz, a következőkkel segíthetjük a természetes alvási ciklusaival kompatibilis napközbeni alvásait.

Figyeljünk az álmosság jeleire. Dörzsölni kezdi a szemeit és nyűgössé válik délelőtt vagy közvetlenül ebéd után? Gyakran elalszik az autóban kora délután? Észreveszünk különbséget az éberségében és az általános hangulatában, amikor hosszabb vagy rövidebb ideig alszik? Érdemes egy-két hétig naplózni a baba álmosságának jeleit, és azt, hogy mikor szundikál – ez segít meglátni az alvási mintáit, így észrevehetjük, mikor kész a szunyókálásra.

Figyeljünk az alvás idejére. Próbáljuk meg a baba napközbeni alvását nagyjából ugyanarra az időre ütemezni. Ha rendszeresen egyik nap délután 3-kor fektetjük le a délutáni alvásra, a másikon pedig közvetlenül az ebéd után, akkor nehezebb lehet a gyermeknek kialakítania a rendszeres alvási szokásait.

Természetesen nem katasztrófa, ha időnként valami megzavarja a menetrendet. De ha van egy szabályos struktúra, amire lehet támaszkodni, az segíthet, hogy az ilyen események után könnyebben visszatérjen a baba a korábbi pályára.

Alvás előtti rutin. Ahogy az esti altatásnál, a napközbeni alvás előtt is érdemes kialakítani egy rituálét, ami segít megnyugodni a gyermeknek, és jelzi a számára, hogy közeledik az alvási időszak, és így felkészülhet a pihenésre. A nappali alvás előtti rutin lehet rövidebb, mint az esti, például egy mese, egy dal, és egy ölelés.

Forrás: babycenter.com