Baba

Ilyen a karácsony a gyerekek születése előtt és után

Emlékszel még, milyen volt a karácsony, mielőtt megszülettek volna a gyerekek? Segítünk felidézni!
2019. December 12.
Ilyen a karácsony a gyerekek születése előtt és után (Fotó: iStock)

Kétségtelen, hogy a karácsony sokkal szórakoztatóbb, ha már gyerekei is vannak az embernek – de emellett sokkal kaotikusabb és rendetlenebb is. Összegyűjtöttünk néhány különbséget a korábbi és a mostani karácsonyok között.

Karácsonyfa díszítés

A gyerekek előtt a karácsonyfa teljes mértékben Instagram kompatibilis. Minden szín össze van hangolva, minden egyes dísz a tökéletes helyén van, egyenletesen elrendezve.

A gyerekek születése után a fa sokkal inkább eklektikus. Sok dísz kézzel készült, lehet, hogy maguk a gyerekek alkották ezeket, és megbújhat közöttük néhány, “A baba első karácsonya” feliratú remekmű is, amit még a rokonok hoztak annak idején. Ó, és természetesen a díszekből csak a fa felső kétharmadára jut, hiszen a kicsik szívesen rángatják le az alsóbb ágakról az apró, lenyelhető méretűeket.

Karácsonyi vásárlás

A gyerekek előtt a pároddal kettesben tudtatok ajándékot keresgélni az üzletekben, utána pedig egy kellemes vacsorára is maradt idő. Ekkor még minden egyes családtagnak be tudtátok szerezni a tökéletes ajándékot.

A gyerekek születése utáni ajándékvásárlásra csak annyit tudunk mondani: online shopping.

Sütisütés

A gyerekek előtt az interneten tudtál böngészni a legeredetibb, legfinomabb, legbonyolultabb, legszemkápráztatóbb süti receptek között, hogy lenyűgözd a barátaidat, családodat. (És megnyerted a képzeletbeli legjobb ünnepi sütemény díjat.)

A gyerekek születése után a gyorsan kisüthető kekszek mellett döntesz, és hiába próbálod az egészséges verziókat, cukor és csoki szinte mindenbe kell. A gyerekek természetesen nem engedik, hogy te dekorálj, így a végén lesz egy nagy halom zöld, és egy nagy halom piros bevonatú kekszetek.

Ajándékok csomagolása

A gyerekek előtt az ajándékcsomagolás igazi fénypontja volt az ünnepi időszaknak, egy igazi felnőtt kézműves foglalkozás. Lehet, egy filmre is volt időd közben, vagy egy kis kellemes, karácsonyi zenehallgatásra. Minél bonyolultabb, látványosabb lett a csomagolás, annál jobb volt!

A gyerekek születése után nagyjából egy órád van a számos teendő mellett, hogy az összes ajándékot becsomagold – sokszor még a sajátodat is, amit a gyerekektől kapsz. Ez általában akkor történik, miután a gyerekek már ágyban vannak, vagy mesét néznek, esetleg délutáni pihenőznek. Ha pedig kész a csomagolás, szembekerülsz a problémával, hogy hova is rejts el mindent?

Az első havazás

A gyerekek előtt csak leültél az ablak elé, egy bögre teával és egy könyvvel, hogy nézhesd a csodaszép hóesés, a szobából.

A gyerekek születése után nagyjából 35-40 perc csak az, hogy mindenkire ráadd az összes réteget, alul és felül is. Azután, nagyjából 5 perccel később, hogy kivitted őket, máris be akarnak menni, mert hideg van odakint.

Szenteste

A gyerekek születése előtt kellemesen meg tudtatok vacsorázni a pároddal, miközben halk karácsonyi zene szólt, és utána megajándékoztátok egymást. A szüleitek látogatása mellett még egy kellemes séta is belefért este, a havas téli utcákon.

A gyerekek születése után már reggeltől hallgathatod, hogy “Mikor jön már végre a Jézuska?“, hiszen alig várják már az ajándékokat. Nagyon boldog vagy, hogy ennyire lelkesek, és alig várod, hogy lásd az örömöt az arcukon, de könyörögsz nekik, hogy legyenek türelemmel, amíg főzöd a vacsorát, és esetleg lezuhanyozol, hogy átöltözhess az ünneplésre. Természetesen nem lesznek megértőek.

Az ajándékok kibontása

A gyerekek előtt sokat tudtál azon gondolkodni, ki mit kapjon, és mindig a tökéletes ajándékokat sikerült beszerezned. Persze, kicsivel többet költöttél, mint amennyit szándékoztál, de hát a karácsony különleges alkalom, nem?

A gyerekek születése után a pároddal már lehet, hogy nem is ajándékozzátok meg egymást, mert annyit agyaltatok a gyerekek ajándékán, hogy teljesen elfelejtettétek, mit vegyetek a másiknak. A fiadtól kapott tésztából fűzött lánc pedig teljes mértékben kárpótol azért az nyakláncodért, amit a múltkor húzott le a WC-n.

A családi fotó

A gyerekek előtt igencsak könnyű dolgotok volt: ölelés, egy, kettő, három, mosoly! Egy kis filterezés, és már meg is oszthattátok, hiszen tökéletesre sikerült.

A gyerekek születése után egy tökéletes családi képet készíteni karácsonykor ugyanolyan nehéz, mint megtalálni egy tűt a szénakazalban. Ez tudományos tény. Olyan képet készíteni, ahol mindenki egyszerre mosolyog, és nyitva is van a szemük, szinte lehetetlen. Majd segít a Photoshop!

A cikk forrása: parents.com

Kapcsolódó írásaink: