Baba

Így mosd a baba haját, hogy elkerüljétek a koszmót

A koszmó gyakran jelentkező felrakódás a hajas fejbőrön, hasonló a korpásodáshoz és általában teljesen ártalmatlan jelenség. Nem függ össze a higiéniával, inkább alkati és életkori sajátosság.
2021. Május 29.
Így mosd a baba haját, hogy elkerüljétek a koszmót (fotó: Getty Images)

Mi a koszmó?

A koszmó igen gyakori jelenség a babáknál, elsősorban néhány hónapos korban jelentkezik. Onnan ismerheted fel, hogy zsíros, sárgás, barnás felrakódást látsz a baba hajas fejbőrén, a fejtetőn, a kutacs környékén. Nagy összefüggő területként és elszórtan is jelentkezhet, sőt, más testrészeken is felbukkanhat, például a szemöldök, a szemhéj környékén vagy a fülnél. A koszmó a korpásodással rokon és általában teljesen ártalmatlan. Elsősorban életkori sajátosság és alkati kérdés, nem a tisztálkodás hiányának jele. Összefüggésbe hozzák az allergiára hajlamos alkattal, sok esetben azoknál a babáknál akiknél koszmó alakul ki, ekcémával is küzdenek.A koszmót enyhe formájában nem is lehet könnyen észrevenni. Súlyosabb esetben már teljesen láthatóak a felrakódások, amiket csak nehézségek árán tudunk eltávolítani.

Mit tegyünk a koszmóval?

Ha észreveszed, hogy kisbabádnak koszmója van, akkor érdemes minél előbb kezelésben venni a fejbőrt. Leghatékonyabban úgy kezelhetjük, ha fürdés előtt bedörzsöljük a koszmós területet olajjal, ehhez napraforgó-, jojoba-, olíva- vagy körömvirág olajat használj. Finoman be kell dörzsölni a koszmós fejbőrt, majd egy vékony cérnasapkával befedni a területet. A pakolást hagyd a baba fején fél órán át, majd puha sörtéjű babahajkefével vagy fogkefével óvatosan távolítsd el a koszmót. Majd mossuk meg és újra fésüljük át a baba fejét/haját. Ne dörzsöljük durván, ne is kapargassuk  a baba fején lévő felrakódásokat.Ha nem jártunk sikerrel, akkor vegyünk direkt koszmóra kapható patikai sampont. Ha így sem sikerült megszabadulnunk tőle, akkor érdemes bőrgyógyászt felkeresni a problémával.

Megelőzhető a koszmó kialakulása?

Mivel alkati tényezők is állnak a háttérben, ezért nem biztos, hogy megelőzhetjük a koszmó kialakulását, hiába teszünk meg mindent. A megelőzésben a szakértők szerint segíthet, ha jól szellőző, természetes anyagból készült sapkát adunk a picire, amikor az szükséges, mert a koszmót súlyosbíthatja, ha a baba feje izzad. A puha helyett erősebb sörtéjű babahajkefe is megelőzheti a kialakulását. A hajmosással csínján bánjunk: a rendszeres hajmosás segíthet a koszmó ellen, de heti 2-3 alkalomnál több ne legyen, mert akkor épp az ellenkezőjét érjük el vele, fokozott faggyútermelést idézhetünk elő, ami szintén nem kedvez a koszmó elleni küzdelemben.