Baba

Így lehet védekezni a járványos agyhártyagyulladás ellen

A tavaly történt ismét több hazai halálos eset irányította rá ismét a figyelmet a járványos agyhártyagyulladás elleni védekezés fontosságára.
2020. Február 19.
Így lehet védekezni a járványos agyhártyagyulladás ellen (Fotó: Getty Images)

A ritka, de rendkívül súlyos lefolyású fertőző betegség akár 24 órán belül halált is okozhat, és a túlélőknél maradandó egészségkárosodással járhat. A szakemberek kiemelték: a betegség általános tünetekkel jelentkezik, amit – különösen a téli influenzaszezon közepén – még a gyakorlott gyermekorvos is nehezen ismerhet fel, könnyen összetévesztheti egy egyszerű vírusfertőzéssel a meningococcus okozta agyhártyagyulladást.

Láz, erős fejfájás, hányinger, tarkókötöttség lehet a betegség elsődleges jele, de csecsemőknél jelentkezhet még magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség is tünetként. A betegség előrehaladásával fotofóbia (fényérzékenység), dezorientáció, tudatzavar, később kóma alakulhat ki, nyomásra el nem tűnő kicsiny pontszerű bőrbevérzések, vagy nagy kiterjedésű bőrvérzések jelenhetnek meg a kicsik testén.

A szakemberek javasolják az oltási sor korai elkezdését, hiszen a betegség az 1 éves kor alatti csecsemők körében az átlagosnál 24-szer gyakrabban fordul elő. A meningococcus baktérium különböző típusai által okozott fertőző betegség leginkább a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre veszélyes, és szélsőséges esetben 24 órán belül halált okozhat.

A B és C típus ellen is ajánlott védekezni

Magyarországon az elmúlt években 41-48 járványos agyhártyagyulladás esetet regisztráltak évente, többségük hátterében a baktérium B és C típusa állt, ezért mindkét típus ellen egyaránt ajánlott a védekezés. A meningococcus különböző típusai ellen különböző védőoltásokkal kell védekezni, ezek nem váltják ki és nem helyettesítik egymást – hangsúlyozzák a gyermekgyógyász szakemberek.

A  betegség szezonja most van, a járványos agyhártyagyulladás leggyakrabban a téli és kora tavaszi hónapokban fordul elő, a decembertől-március végéig terjedő időszakban. A baktérium cseppfertőzéssel, szoros testi érintkezés útján terjed, közvetlen vagy tartós, illetve gyakori, ismételt kontaktus, mint zsúfolt együttélés, együtt alvás során. A betegek már a tünetek megjelenése előtt egy héttel fertőzőképesek, és ez az antibiotikumkezelés megkezdésétől számított 24 óráig tart.

Továbbra is sok a tévhit

Dr. Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, egyben praktizáló házi gyermekorvos kiemelten fontosnak tartja a szülők tájékoztatását a betegséggel kapcsolatban, mert véleménye szerint továbbra is sok a tévhit a kizárólag védőoltással megelőzhető betegséggel kapcsolatban. Ezek közül kiemelte például, hogy a különböző meningococcus elleni védőoltásokról még most is sokan azt gondolják, hogy általános védettséget nyújtanak a baktérium minden típusával szemben.

Hozzátette, örvendetes ugyanakkor, hogy a korábbi évekhez képest egyre több szülő kéri az oltásokat, és az elmúlt években láthatóan nőtt a fertőző agyhártyagyulladás ellen beoltott gyermekek száma. – A hazai statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a csecsemők fokozottan ki vannak téve a fertőző betegségek veszélyeinek. Ennek egyrészt az az oka, hogy az anyai ellenanyagok védelmező hatása csökken, másrészt a babák éretlen immunrendszere még nem biztosít teljes védelmet a kórokozókkal szemben. Ezért az ő esetükben csak védettség korai kialakítása jelenthet hatékony védelmet – mondta el Dr. Póta György.

Maradandó idegrendszeri károsodást is okozhat

A hazai járványügyi adatok szerint ebbe a betegségbe hatból egy beteg belehal, a nemzetközi statisztikák szerint pedig a túlélők akár ötöde testi vagy idegrendszeri károsodást szenved. Ilyen lehet az ujjak, vagy teljes végtagok elvesztése, agykárosodás, intelligenciaszint jelentős csökkenése, halláskárosodás, amelyek a fertőzésen átesettek életminőségére, egész életére kihat. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a meningococcus baktériumok évente mintegy 500.000 megbetegedést okoznak, halálozási mutatójuk pedig rendkívül magas: évente 50.000 ember veszíti életét e fertőzés következtében.

Forrás: GSK