Baba

Így könnyítheted meg a szülés utáni regenerálódást

Tudtad, hogy te magad is nagyon sokat tehetsz azért, hogy zavartalan legyen a szülés utáni felépülésed? Adunk néhány hasznos tippet, hogy megkönnyítsük a regenerációdat!
2020. December 02.
Így könnyítheted meg a szülés utáni regenerálódást (fotó: Getty Images)

A szülés utáni hetekben, hónapokban szervezeted igyekszik mihamarabb visszatérni korábbi állapotához, ám ez a regenerációs folyamat akár egy évet is igénybe vehet, és számtalan tényező befolyásolja. Szerencsére te magad is nagyon sokat tehetsz azért, hogy tested gyógyulása, felépülése minél zavartalanabbul mehessen végbe.

Segítség az intim tájakon

A gát regenerációjában legfontosabb, hogy ügyelj a higiéniára, a seb szárazon és tisztántartására. Naponta 2-3 alkalommal langyos tussal tisztítsd meg az intim területeket, majd óvatosan itasd fel a vizet!

A gát regenerációját segíti és – ha van – az aranyeres duzzanatot is csökkentheti, ha időnként jegeled, hideg vízzel borogatod a fájdalmas területet.

Előzd meg a székrekedést!

A szülés utáni első vécélátogatás talán ijesztőnek tűnik, mert félsz a fájdalomtól, pedig sokkal rosszabb, ha halogatod a dolgot. Ha a várandósság alatt már küszködtél aranyérbetegséggel, vagy a szülés során jelentkezett nálad is ez a probléma, akkor a székrekedéssel sajnos csak súlyosbítod a már meglévő kellemetlenségeket. Szerencsére székletlágyítóval és aranyérbetegségre való készítményekkel áthidalható a kezdeti nehézség, és étkezéseddel is sokat tehetsz azért, hogy ne alakuljon ki székrekedés.

A rendszeres és megfelelő székletürítéshez fogyassz sok rostban gazdag ételt (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek), és ne feledkezz meg a folyadék-pótlásról sem!

Ezért fontos a sok folyadék

A megfelelő hidratáltság nemcsak a széklet rendezés miatt fontos, de a szülés során sérült szövetek regenerációjához is nélkülözhetetlen, és a szoptatás miatt is kiemelt jelentőségű. A napi 2-3 liternyi folyadék-bevitel biztosításához szerezz be egy kulacsot, ami még séta közben is a kezed ügyében lehet, és állíts be figyelmeztetést a telefonodon, hogy ne feledkezz meg a használatáról!

Mozgásban a gyógyulás

Tudom, mindenkitől azt hallod, hogy pihenj, amennyit csak tudsz, és ez valóban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted felépüljön a várandósság és szülés okozta fizikai-lelki változásokból. Ugyanakkor fontos, hogy lassan és fokozatosan a mozgás is helyet kapjon az életedben. A legjobb mozgásforma ilyenkor a gyermekágyi torna és a sétálás, de végezhetsz óvatos nyújtásokat is, és a légzőgyakorlatok is sokat segíthetnek a regenerációdban.

Érdemes gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához fordulni, aki a szülés alatt meggyengült izomzatot fogja megerősíteni, császármetszés esetén pedig a hegkezelésben is segítségedre lehet.

Fókuszban a gátizom

Te is észrevetted, hogy megváltoztak odalent a dolgok? Talán némi vizelet elcseppenést is tapasztalsz, amikor tüsszentesz vagy nevetsz? Ne ijedj meg, inkább vedd vissza az irányítást tested felett, és kezdd el a gátizomtornát!

A gátizomtorna segít a kismedencei izomzat megerősítésében, a női nemi szervek, a végbél és a húgyhólyag funkciójának fenntartásában, így elkerülhetsz olyan kellemetlen szövődményeket is, mint az inkontinencia vagy a szexuális diszfunkció.

Jól jön egy kis plusz

A szülés utáni regenerációhoz szükséged lehet némi plusz támogatásra. A fehérjében gazdag étrend segíti a szöveti regenerációt, emellett azonban érdemes cinkkel, omega 3-mal, kollagénnel is hozzájárulni a felépülésedhez.

Keresd a gyógyszertárakban, drogériákban a kifejezetten szülés utáni időszakra javasolt speciális étrend-kiegészítőket!

Praktikus lista a szülés utáni regenerációhoz

Összeállítottunk egy listát is számodra, amiben csupa olyan dolgot találsz, amellyel megkönnyítheted a szülés utáni felépülésed:

  • ülőpárna
  • a sebápolás kellékei (sebfertőtlenítő, kötszerek, szilikontapasz, heggyógyulást elősegítő krémek, olajok)
  • hipoallergén intim törlőkendő
  • hálós bugyi és betétek
  • jégbetét (a gáttájék vagy végbéltájék hűtéséhez)
  • szoptatós melltartó és melltartóbetét
  • melegíthető és hűthető mellnyugtató párna (mellgyulladás esetén)
  • mellápoló krém
  • intim mosakodóedény ülőfürdőhöz
  • aranyérbetegség elleni készítmények (kenőcs, kúp)
  • székletlágyító
  • intim mosakodó zuhany
  • szoptatás alatt szedhető (pl. paracetamol tartalmú) fájdalomcsillapító

Felhasznált forrás:

mother.ly

thebump.com

allinahealth.org