Baba

Így könnyebb lehet a napközbeni alvás

Próbáld ki ezt a 3 egyszerű lépést, hogy a lehető legjobban aludhasson a kicsi napközben.
2020. November 12.
Napközbeni alvási rutin, 3 egyszerű lépésben (Fotó: Getty Images)

Öltöztesd megfelelően

A kiságyba ne tegyél párnát, laza takarót, játékokat és egyéb dolgokat, hiszen ezek mind fulladásveszélyesek. Öltöztesd kényelmes, puha ruhákba, a szoba hőmérsékletének megfelelően. Éjszakai pelenkával pelenkázd, hogy a nedves pelus miatt ne aludjon rosszabbul.

Tégy úgy, mintha este lenne

Az esti, lefekvési rutinból emelj át a napközbeni alváshoz is olyan pontokat, mint az étkezés (a vacsora helyett ebéd), hogy átöltözteted alvós ruhába, mesét olvasol neki. Ezután kapcsold le a lámpát a szobájában.

Ütemezd jól a napközbeni alvását

Attól függően, hogy hány szundikálásra van szüksége a babának, és milyen hosszúnak érdemes lennie ezeknek, időzíteni tudod a nap közbeni alvást. Ehhez a következő útmutató segíthet, életkorok szerint:

  • 4-8 hónapos baba – 2-3 napközbeni alvás: átlagosan az első napközbeni alvásra 1,5 órával a baba reggeli ébredése után kerül sor, a második 2-3 órával később, a harmadik pedig 15:30-17:30 közé eshet, miután már 2 órát ébren volt a kicsi.
  • 9-14 hónapos baba – 2-3 napközbeni alvás: az első napközbeni alvás 2-2,5 órával a reggeli ébredés után lehet (sok babánál 9:00-9:30 körül), a másodikra pedig 2,5-3 órával az előző alvásból való ébredés után kerülhet sor, valószínűleg később, mint dél.
  • 15-18 hónapos baba – 2-3 napközbeni alvás: 18 hónapos korára sok gyermeknek elég egy napközbeni alvás, ebéd után, ami nagyjából 1-3 órás. A legjobb, ha ez az alvás nem nyúlik túl hosszúra, mert az nem tesz jót az esti lefekvésnek.
  • 1,5-3 éves kisgyerek – 2-3 napközbeni alvás: sok ennyi idős gyermek még minden délután alszik, akár 3 órát, míg mások kihagynak néhány napot, és elég a számukra 1,5 óra pihenés.

Forrás: parents.com