Baba

Így ismerhető fel a csípőficam a babánál

Elsősorban lányokat érintő betegség a csípőficam. Jól felismerhető jelei lehetnek a combokon látható aszimmetrikus bőrredők. A csípőficam jól kezelhető, műtéti beavatkozásra ritkán kerül sor.
2018. Április 10.
Így ismerhető fel a csípőficam a babánál

A csecsemőkori csípőeltérések egyike a csípőficam, amely a könnyen felismerhető abból, hogy például a combokon aszimmetrikusak a bőrredők. Ez a tünet azonban egy másik csípőeltérésnek is jele lehet, ez pedig a csípődiszplázia. A csípődiszplázia csak alapos fizikális és radiológiai vizsgálattal felismerhető.

A csípődiszpláziánál a medence ízvápának része elmarad a fejlődésben, formája túl lapos. Súlyos esetben a combcsont feje kificamodhat, ezt nevezzük csípőficamnak.

A csípőficam elsősorban lányoknál fordul elő, de a betegség oka egyelőre nem ismert. Annyi bizonyos, hogy családi halmozódása jellemző, de az örökletességen túl környezeti ártalmak is szerepet játszanak a kialakulásában, úgy mint farfekvés, ikerterhesség, méhen belüli kényszertartás, kevés magzatvíz.

Mind a két betegségre jellemző, hogy minél korábban ismerik fel a betegséget, annál eredményesebb a kezelése. Éppen ezért fontos az a hazai gyakorlat, hogy a csecsemőket 3-4 hetes, majd 3-4 hónapos korukban csípőszűrésnek vetik alá.

Gyanús jel lehet, ha a combokon, térdhajlatban, farpofákon, a két alsó végtagon vagy a lágyékhajlatokban a redők nem egyformák, nem azonos az elhelyezkedésük, a hosszúságuk. Az is jele lehet a csípőficamnak, ha az egyik, vagy mindkét alsó végtag kifordult helyzetben van. Pelenkázáskor a baba combjainak széthúzása nehézségbe ütközhet illetve, ha az egyik végtag rövidebbnek tűnik.

A diagnózis felállításához alapos fizikális és ultrahang vizsgálat is szükséges lehet. Ritkább esetekben, elsősorban nagyobb babáknál csípőízületi röntgen elvégzése is szükséges lehet.

Csípőficam esetén Pavlik-kengyel viselését szokták javasolni, műtétre ritkán kerül sor. Csípődiszpláziánál terpesznadrágot, terpeszpelenkázást javasol az orvos.

Kapcsolódó cikkeink csípőficam témában:

Forrás: bethesda.hu