Baba

Így hűtheted le a lakást légkondi nélkül!

A kánikulában nem is vágyunk másra, mint egy hideg italra meg egy kis hűsölésre. Azonban nem mindenkinek van elérhető közelségben légkondicionáló. Szerencsére, anélkül is elviselhetőbbé tehetjük az otthonunkat!
2019. Július 06.
Hogyan hűthetjük le a lakást?

Engedd le a rolót, húzd be a függönyt!

Függetlenül a lakás fekvésétől, a napfény igencsak képes felmelegíteni a szobákat, így egy olyan egyszerű mozdulattal, mint a besötétítés, máris sokkal hűvösebbé tehetjük az otthonunkat.

Szellőztess éjjel!

Éjszakára általában lehűl a levegő, ezért érdemes nap közben zárva tartani az ablakokat és csak éjjelre kinyitni azokat. A kereszthuzat és a megfelelő pozícióban elhelyezett ventillátorok segíthetnek “kisöpörni” az állott, meleg levegőt.

Víz + ventillátor

Azonnali hűsítő hatáshoz tegyünk egy nagyobb edénybe jeget (esetleg jégakkut), és tegyük a ventillátor elé úgy, hogy az abból áramló levegő épp az edény felett haladjon el. Így tulajdonképpen a jég segítségével még jobban le tudjuk hűteni a levegőt!

Cseréld le az ágyneműt!

A természetes anyagból készült ágynemű, például a pamut praktikusabb a nagy melegben, könnyebben lélegzik, a tapintása is hűvösebb. A nagyon izzadósoknak érdemes kipróbálniuk a hajdina- vagy tönkölytöltetű párnákat, mert a pelyva között több levegő képes keringeni, így nem ezek nem tartják annyira a hőt, és hűvösebb érzetet nyújtanak.

Hűtsd le az ágyadat!

Ahogy a meleg vizes palack nagyon jól esik a téli hidegben, egy jól behűtött palack kellemesebbé teheti az elalvást. Az is segíthet, ha lefekvés előtt enyhén benedvesíted a lepedődet vagy néhány órára berakod a mélyhűtőbe.

Okosan a főzéssel!

Válassz olyan ételeket, amelyeket nem kell hosszú ideig főzni, sütni, hiszen ez csak plusz hőtermelődéssel jár. A nyár ideális időszak arra, hogy több salátát, hideg levest és gyümölcsöt együnk, és ha tehetjük, a grillt is érdemes többször elővenni.

A tested hűtsd, ne a lakást!

Sokkal fontosabb, hogy a saját komfortérzetedet javítsd, mint hogy mindenáron le akard hűteni az otthonodat. Igyál jól behűtött innivalókat (egyébként is rendkívül fontos a sok folyadék), tegyél hideg vizes borogatást a csuklódra, tarkódra, viselj jól szellőző ruhákat, zuhanyozz le többször is egy nap!(Cikk forrása: huffpost.com)Ez is érdekelhet: