Baba

Így előzhető meg a baba fejének ellaposodása

A laposfejűség arra utal, hogy a csecsemő koponyája szemmel láthatólag aszimmetrikus. A jelenség és az elnevezés meglehetősen ijesztőnek hangzik, de megelőzhető a kialakulása.
2021. Január 04.
Így előzhető meg a baba fejének ellaposodása (fotó: Getty Images)

Mit nevezünk laposfejűségnek?

A baba feje puha, képlékeny, ez teszi lehetővé, hogy képes legyen áthaladni a szülőcsatornán. Megszületése után is puha, lágy marad a koponya, könnyen deformálódhat. Az egyoldalú, rossz pozíció laposfejűséget okozhat és vice versa: a laposfejűség rossz pozíciót eredményezhet – foglalja össze a lényeget a Kovács Andrea gyermekgyógyász, a mackorendelo.hu-n megjelent ismertetőjében. A laposfejűség azonban megelőzhető, sőt, ha már kialakult helyre is hozható.

Mitől alakulhat ki laposfejűség?

A laposfejűség (plagiocephalia) alapvetően attól alakulhat ki, ha a baba egyetlen testhelyzetben, leginkább a hátán fekszik, így ellaposodik a koponyája. A laposfejűség a csecsemők 20-25 százalékát érinti, és bár alapvetően esztétikai probléma és nem egészségügyi, ettől függetlenül érdemes megelőzni a kialakulását, illetve ha már kialakult, akkor kezelni, helyrehozni.Azonban más oka is lehet a laposfejűség kialakulásának. Abban az esetben is kialakulhat, amikor ferde nyaktartás jellemzi a babát, azaz amikor az izmok összehúzódásával a nyak megrövidül.Koraszülött babáknál, ikreknél gyakoribb a jelenség, és már a terhesség vagy a szülés során is kialakulhat laposfejűség.

Hogyan előzhető meg a laposfejűség?

Mivel a laposfejűség kiváltó oka az egyoldalú pozícióban keresendő, ezért megelőzésképpen arra törekedjünk, hogy ne csak háton legyen a baba. Az amerikai orvosok 1992 óta javasolják, hogy a hirtelen csecsemőhalál (más néven bölcsőhalál vagy SIDS) kockázatának csökkentése érdekében a csecsemők a hátukon aludjanak. Azóta valóban csökkent a bölcsőhalálok száma az Egyesült Államokban, és továbbra is fontos, hogy a babák alvása egyéves korukig a hátukon történjen (éjjel és nappali alvásnál is), de fontos, hogy amikor éberek, akkor hason is feküdjenek, éppen a laposfejűség elkerülése érdekében.Fontos az is, hogy a babának amikor ébren van, nagy tér álljon rendelkezésére, ehhez tegyük le a babát a földre. Ha nagy terület áll rendelkezésére, akkor többet tud mozogni, játszani. Egy néhány hónapos baba még nem vagy alig képes a helyváltoztatásra, mégis lényeges, hogy legyen tere és az is, hogy ne mindig a kiságyban legyen. Ahogy az sem szerencsés, ha túl sokat van autósülésben, babahordozóban. Ilyenkor nem áll rendelkezésére elegendő hely a mozgáshoz, a nyakizmai fejletlensége miatt pedig egy egészen pici baba még a fejét sem képes szabadon mozgatni, így hasonlóan a csak háton fekvéshez, ebben az esetben is nagyrészt egy pozícióban lesz a feje sok időn át.A gyermekgyógyász javasolja a lyukas babapárna vagy mackógyógytorna párna preventív alkalmazását, napi pár órában.

Súlyosabb esetekben – amikor a laposfejűség nagyon látványos – speciális sisak viselése is ajánlatos lehet.

Forrás: mackorendelo.hu/babaszoba.hu