Baba

Így előzheted meg a császármetszés utáni fertőzést

Seb- és méhfertőzések előfordulnak a császármetszés után. Ismerd meg a császár utáni fertőzés gyakori tüneteit, valamint tippeket is adunk a fertőzés megelőzésére.
2022. Február 16.
A császár után ügyelni kell a fertőzés elkerülésére (Fotó: Getty Images)

Csecsemők milliói születnek császármetszéssel. Csak Amerikában a szülések 31 százaléka zajlik császárral. És bár a császármetszések általában biztonságosak, fertőzések azért előfordulhatnak. A nők körülbelül 6-11 százaléka kap császármetszéssel összefüggő fertőzést, legyen az a méhben, a hasban vagy a bemetszés helyén.

Íme, mit kell tudni a császár utáni fertőzésének jeleiről, valamint azok megfelelő megelőzésének és kezelésének módjáról.

Mik császármetszés-fertőzés jelei?

A heg elfertőződhet, ha baktériumok kerülnek bele és ha ez a baktérium elterjed, méh- vagy hasi fertőzés alakulhat ki. A tünetek általában a műtét után néhány napon belül jelentkeznek.

A fertőzött császármetszés jelei a következők:

  • Vörösség a bemetszés körül
  • Rendellenes duzzanat a bemetszés körül
  • Folyadék szivárog a sebből

A császár utáni belső vagy méhfertőzés gyakori jele lehet még a rossz szagú hüvelyváladék.

A császár utáni fertőzések kockázati tényezői

A fertőzés kockázata a császár okától is függ – mondja Pamela Promecene, a houstoni UTHealth/UT Physicians McGovern Medical School professzora és szülésze. Például egy tervezett császár valamivel kisebb kockázatot jelent, mint egy sürgősségi, mivel az orvosoknak és a betegeknek több idejük van felkészülni a műtétre. 

Mi több, bizonyos szülői tényezők is növelik a fertőzés kockázatát a császár után: beleértve az elhízást, a rosszul kontrollált cukorbetegséget, a korábbi császárt, az immunszuppresszív gyógyszerek szedését és a dohányzást – mondja dr. Promecene.

A penicillinallergiában szenvedő nőknek is nagyobb az esélye, teszi hozzá David Colombo, a Spectrum Health anyai-magzatgyógyászati igazgatója. “Az antibiotikumok beadásakor a páciens testsúlya és allergiája alapján állítjuk be, hogy milyen típust adunk. Ha valaki nem biztos abban, hogy penicillinallergiája van, beszéljen allergológussal, hogy kivizsgálják” – mondja. 

Megelőzhető a császár utáni hegfertőzés?

Ha tervezett császármetszést hajtanak végre, az orvos kérheti, hogy az eljárás előtt speciális antibakteriális szappannal zuhanyozzon le. Dr. Colombo hozzáteszi, hogy a betegeket általában lebeszélik az előzetes szőrtelenítésről. És “rutinszerűen antibiotikumot adnak a császármetszés előtt, hogy csökkentsék a méhfertőzés kockázatát” – mondja Mabel Wong, a hawaii Kaiser Permanente újszülött osztályának vezetője. 

Miután hazatérsz a kórházból, fontos, hogy kövesd a sebkezelési utasításokat a fertőzés elkerülése érdekében. Ez általában a heg tisztítását és a kötések rendszeres cseréjét jelenti. Fontos, hogy a babát ne helyezd közvetlenül a sebre, mert megnyomhatja.

Hogyan kezelik a császár fertőzéseit?

A császármetszés-fertőzést vagy a méhfertőzést általában antibiotikumokkal kezelik – intravénásan, ha még mindig a kórházban vagy, és receptre, ha otthon lábadozol. Az orvosok választják ki a megfelelő antibiotikumot az adott fertőzéshez. Súlyos esetekben kisebb műtétet hajthatnak végre a további szövődmények megelőzése érdekében. (Via)