Baba

Így aludhatsz jobban a baba születése után

A kimerültség gyakran jár együtt a szülővé válással, különösen az első évben, amikor sem az anyukák, sem az apukák nem tudják kialudni magukat kellőképpen.
2020. Január 20.
Hogy aludhatsz jobban a baba születése után? (Fotó: iStock)

Azonban előfordulhat az is, hogy az alváshiány és a fáradtság egy komolyabb probléma tünete, mint például a szülés utáni depresszió, vagy valamilyen alvászavar, vérszegénység esetleg pajzsmirigyprobléma. De honnan lehet tudni egy friss szülőnél, hogy az alváshiány valamilyen komolyabb dologra hívja-e fel a figyelmet?

Mérd az alvásminőséget

Fáradtság és kimerültség között óriási lehet a különbség: egy szimpla fáradtságnál elég, ha lefekszel, máris hamar elalszol, és amikor felébredsz, újra frissnek érzed magad. Azonban a szülés utáni fáradtság sokkal inkább nevezhető kimerült állapotnak, amely megakadályozza, hogy szellemileg és fizikailag a kívánt módon tudj teljesíteni. Ezen pedig nem tud segíteni néhány extra alvásra fordított óra.Az extrém kifáradást nem egyszerű meghatározni, hiszen a szakértők sem találtak még egy általános definíciót rá. Ez az a probléma, amely gyakran társul a szorongásos panaszokhoz, depresszióhoz – ebben az esetben szükség lehet egy pszichológus bevonására, illetve akár gyógyszeres kezelésre is. De állhat a hátterében vérszegénység vagy pajzsmirigyzavar is – ilyen esetben is érdemes felkeresni egy orvost.Függetlenül attól, mennyire érzed magad kimerültnek, érdemes mérned az alvásminőségedet. Erre Hawley Montgomery-Downs, a Nyugat-Virginiai Egyetem docense szerint remek módszer a Pittsburgh alvásminőség-mutató, amely segít megérteni, mennyire alszol jól vagy rosszul. Az álmatlanság aránya általában magasabb a várandósok esetén, és azoknál, akik a szülés utáni időszakban vannak – egy norvég tanulmány szerint a szülés utáni két évben a nők 41%-a tapasztal álmatlanságot, míg ez az arány a teljes lakosságot nézve 10-15%.

Aludj jobban – még ha több alvásra nincs is lehetőséged

Lehet, hogy több alvásidőt nem tudsz elérni, ha egy újszülött babával vagy otthon, de vannak stratégiák, amelyekkel elérheted, hogy az alvásod minősége jobb legyen. Szülőként ugyanazokat a szokásokat kell követned a jobb alvásért, mint bárki másnak – például délután kerülni a koffeinfogyasztást, a nagy étkezéseket és az alkoholt mellőzni a lefekvés előtti órákban, hűvösen, csendesen, elektronikus eszközöktől mentesen tartanod a hálószobát, és nagyjából mindig ugyanabban az időben lefeküdnöd. A különböző kütyüket is érdemes estére éjszakai üzemmódra állítanod, hogy ezek se zavarják meg az alvásodat.Néhány káros alvási mintát azonban nehéz elkerülni szülőként – ilyen például a megszakított alvás, hiszen a baba bármikor megébredhet. Ha gyakran kell felébredni éjszaka, és pont az alvásciklus közepén ébredsz fel többször, akkor a REM-fázis kimaradhat, ez pedig sokkal fáradtabbá tehet, mint a kevesebb alvásidő. Ha a lefekvést este 8 és éjfél közé teszed, akkor nagyobb esélyed lesz, hogy tudj REM-fázisban is pihenni. Az állandó lefekvési időt azért érdemes célul tűzni, mert az agy jobban szereti a következetességet, ehhez tud jobban alkalmazkodni.Szintén hasznosak lehetnek a nap közbeni szundik, főként, ha teljes alvásciklust tudsz így átaludni. Érdemes egy ideig naplóznod, hogy hány perc délutáni alvás után hogy érezted magad, hiszen minden ember más, és nem mindenkinek ugyanaz a szükséges szundiideje.

Alvás és mentális egészség

Az alvás a mentális egészség érdekében is nagyon fontos. A csecsemő születése utáni, korai hetekben kialakulhat egy ördögi kör – a rossz alvás növelheti a szülés utáni depresszió esélyét, ami további alvásproblémákhoz is vezethet. És ez nem csak az anyukákra igaz, hiszen a felmérések szerint az újdonsült apukák 8%-a is küzd depresszióval. Az anyukák esetében pedig az is nehezíti a dolgot, hogy a terhesség és a szülés után még több pihenésre lenne szüksége a szervezetüknek.

Mikor lehet ok az aggodalomra?

A korai hetekben normális, ha a szülők kimerültek, hiszen a kisbabáknak sincs még ilyenkor kialakult alvási ritmusuk. Azonban később az extrém fáradtság akár tünet is lehet. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?Horkolás: ez akár az alvási apnoé tünete is lehet, amely egy alvás közben fellépő légzési rendellenesség. A nők esetében a terhesség növeli ennek a kockázatát, és ez a szülés után is megmaradhat.Depresszióra, szorongásra utaló jelek esetén: ezen problémák egyik tünete is lehet az extrém fáradtság.Alvási problémák: ha nem tudsz visszaaludni, miután éjszaka fel kellett kelned a babához, vagy nap közben gyakran elalszol olyankor is, amikor nem lenne szabad – például ha a babát tartod a karodban.Romló reakcióidő: ha gyakran elejtesz dolgokat, vagy például nem tudsz rendesen odafigyelni az olyan helyzetekben, mint a vezetés.Ezek egyike sem olyan tünet, amelyekkel csak úgy együtt lehet élni – ha bármelyiket tapasztalod, érdemes felkeresned egy szakembert, aki segíthet.(Cikk forrása: nytimes.com)Kapcsolódó írásaink: