Baba

Így alszik majd jobban a koraszülött babád

Az nem meglepő, hogy minden kisbabának más-más alvási szokásai vannak - azonban a 37. hétnél korábban született babák alvási szokásai az időben érkező csöppségekéhez képest is eltérhetnek.
2019. Július 11.
Így alszik majd jobban a koraszülött babád

Ők általában többet alszanak, de sokkal rövidebb időtartamokra alszanak el. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint akár 22 órát is aludhatnak egy nap a koraszülött babák, de egyhuzamban maximum 1 órát töltenek alvással, és az első hónapokban kevés ideig vannak csak ébren. Ez nem csoda, hiszen ők még tulajdonképpen a harmadik trimeszterben vannak, ezért a többi babához képest is több pihenésre van szükségük, evésszünetekkel közbeiktatva. Hogy jobban tudjon aludni a koraszülött babánk, és kialakíthasson egy minőségibb alvási módszert, ahhoz bevethetjük az alábbi trükköket is!

Kerüljük a mesterséges fényt

Abban, hogy a koraszülött baba kialakíthassa a megfelelő alvási sémát, a nappalok és éjszakák természetes rendjének váltakozása is a segítségünkre lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyük ki a napfényre is minden nap a kisbabát – természetesen ne a tűző napra, ha nagyon napos az idő, akkor maradjunk vele az árnyékban -, és a lakásban is fektessük olyan szobába, amely nap közben fényes. Naplemente után, ha nem muszáj, ne kapcsoljunk mesterséges fényt, maximum nagyon halvány világítást. Akár néhány hétbe is beletelhet, de a kisbaba szervezete lassan hozzá fog szokni a nappalok és éjszakák váltakozásához.

Altassuk a hátán

Amíg a baba nem tud magától a hasára fordulni, addig a hátára fektetve altassuk, így a lehető legbiztonságosabb a számára. Azonban erről érdemes egyeztetni a baba kezelőorvosával is, mert ritkán előfordulhatnak olyan speciális esetek – bizonyos betegségeknél -, amelyeknél mást is javasolhatnak a fektetés módjával kapcsolatban.

Vegyük figyelembe az életkori iránymutatásokat is

A csecsemők 4 hónapos koruktól képesek akár 4-8 órát egyhuzamban végigaludni egy éjszaka, de a koraszülött babáknál más a helyzet – náluk ez csak 6-8 hónapos korukban van így, vagy akár még később. Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hány óra folyamatos alvás a normális a koraszülött babánknál, az életkori iránymutatásokat érdemes korrigálnunk úgy, hogy a tényleges életkorból levonjuk azon hetek számát, amennyivel előbb jött világra a pici. Így például egy 20 hetes babára, aki 8 héttel korábban született, a 12 hetesekre vonatkozó életkori sajátosságok lehetnek igazak.

Vegyük fel a kicsit, amikor csak lehetséges

Ha a kisbaba felriad éjszaka, a legjobb módja annak, hogy megnyugtassuk, ha felemeljük és magunkhoz öleljük. Ez nem csak a babát nyugtatja meg, hanem az édesanyát is, és erősíti a kötődést. Ha nap közben hosszabb időre vennénk fel a babát, akkor akár speciálisan koraszülött babáknak kialakított hordozóeszközt is beszerezhetünk.

Ne felejtsük el, hogy idővel minden jobb lesz

A koraszülött babák speciális alvási igényekkel rendelkeznek, ami bizony az anyukáknak extra alváshiányt okozhat. Igyekezzünk magunk is annyit pihenni, amennyit csak tudunk, és ne felejtsük el, hogy idővel rendeződni fognak a dolgok: ebből meríthetünk egy kis erőt.

Forrás: mother.ly

Kapcsolódó írásaink: