Baba

Így add az avokádót a babádnak

Az avokádó az egyik olyan étel, amit elsőként adhatsz a babádnak. Az állaga szuper, krémszerű, ráadásul tele van jó zsírokkal és magas a tápanyagtartalma.
2016. Október 07.

Az avokádó az egyik legjobb étel

Az avokádóról azt tartják, az egyik legtökéletesebb étel a világon, mert minden olyan anyagot tartalmaz, amire a túléléshez szükség van. Nátrium- és koleszterinmentes, folátban, rostban, káliumban, E-vitaminban és vasban gazdag. Luteint és béta-karotint tartalmaz, illetve telítetlen zsírt is, ami a központi idegrendszer és az agy növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges.

Az avokádó csodálatos étel. Összetörve sima és krémes, szívesen fogadják a babák a szilárd ételek bevezetésekor. Ha már többféle ízzel is megismertetted a babádat, keverd az avokádót almával, barackkal, körtével, banánnal vagy joghurttal.

Igen, az avokádó tele van zsírral. De emiatt ne aggódj, a babák nem szorulnak zsírszegény diétára. Szükségük van a zsírra a növekedéshez, az agyuk fejlődéséhez. De ha kétségeid vannak, kérdezd meg a gyermekorvos véleményét. Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírral van tele, ez pedig jó zsír! Egy közepes méretű avokádó megközelítőleg 322 kalóriát és 30 gramm zsírt tartalmaz.

Így válaszd ki a tökéletes avokádót

Sötétzöld, göröngyös héjú avokádót válassz, ami ha finoman megnyomod, kemény. Ha kettévágod, az a jó avokádó, aminek a húsa zöld színű és átmegy sárgába a gyümölcs közepe felé haladva.

Így készítsd el az avokádót

Az avokádó az egyik legkönnyebben elkészíthető bébiétel, mert nem kell főzni! Szabadítsd meg a héjától, és máris kész a friss avokádó. Egy tipp: óvatos mozdulatokkal görgesd kicsit az avokádót a pulton, hogy könnyebben elváljon a héja a hústól, mielőtt még felvágnád.

Így fagyaszd le az avokádót

Szeletelve fagyaszd. Ha a babádnak készíted, vegyél ki egy szeletet a fagyóból és pürésítsd tálalás előtt. Kevésbé barnul viszont, ha előbb pürésíted és úgy fagyasztod. Ha késleltetni akarod a barnulást, akkor a szeleteket áztasd egy kis citromleves vízbe.

Néhány avokádós bébiétel recept

Avokádó püré (4-6 hó) Hámozz meg egy avokádót. Vágd ki a húsát, törd össze egy villával. Az avokádó pürésítéséhez nincs szükséged semmilyen konyhai gépre, mert az avokádó olyan, mint a banán, nagyon könnyű a szerkezete, egy villával is tökéletes püré készíthető belőle. Nem kell megfőzni a gyümölcsöt.

Banános-krémes avokádó (4-6 hó)

Hámozz meg egy avokádót. Vágd ki a húsát, törd össze egy villával. Hámozz meg és pürésíts egy banánt. Tedd a kétfajta pürét egy turmixgépbe, és addig pürésíts, amíg megfelelő nem lesz az étel állaga.

A babák kedvenc fincsi gyümölcssalátája

Hozzávalók:

3-4 avokádó

3-4 banán

3-4 körte

joghurt (8 hónap felett)

Elkészítés:

Hámozd meg a gyümölcsöket, magozd ki őket, majd szeleteld fel őket. Tedd őket turmixgépbe és pürésíts, amíg megfelelő állagot nem kapsz. Nagyobb babáknak keverj a gyümölcsmixhez joghurtot is.

Barackos avokádó (6-8 hó)

Hozzávalók:

3 barack

1 avokádó

Hámozd meg a barackokat és az avokádót, majd szeleteld fel őket. Az őszibarackokat finoman párold meg előtte, ha úgy látod szükségesnek. Pürésítsd a gyümölcsöket egy turmixgépben vagy csak simán villával. Engedd, hogy a babád egyedül az ujjaival vagy egy kanállal próbálja megenni az ételt.

Sütőtökös avokádó (6-8 hó)

Hozzávalók:

fél csésze sütőtökpüré (friss vagy konzerv)

1 hámozott, kockára vágott avokádó

1 hámozott, kockára vágott barack

Elkészítés:

Keverd össze a gyümölcsöket egy turmixgépben vagy pürésítsd őket egy villával.

Körtés avokádó (6-8 hó)

Hozzávalók:

2 hámozott, kockára vágott körte

1 érett avokádó

Elkészítés:

Törd össze a körtéket, majd keverd össze az avokádóval. Pürésítsd géppel, ha szükséges.

Baba guacamole (8-10 hó)

Hozzávalók:

1 avokádó

búzacsíra vagy összetört zabpehely (elhagyható)

1 csipet fokhagyma, bors, bazsalikom

joghurt

Elkészítés:

Hámozz meg egy avokádót. Vágd ki a húsát, törd össze egy villával. Keverd hozzá a búzacsírát vagy összetört zabpelyhet és a fűszereket. Keverd össze annyi joghurttal, hogy jó legyen az állaga. Engedd, hogy a baba pirítóst, főtt zöldséget mártson a guacamole-ba, de eheti egyszerűen a saját kis ujjaival is.

Avokádós-krémsajtos élvezet (8-10 hó)

Hámozz meg egy avokádót. Vágd ki a húsát, törd össze egy villával. Keverj hozzá krémsajtot, amíg félig-meddig krémes nem lesz. Adj hozzá búzacsírát vagy összetört zabpelyhet, formázz belőle golyókat vagy kend rá pirítósra vagy kekszre.

Krémes avokádó-mangó mousse (8-10 hó)

Ha a gyermeked még nem eszik joghurtot vagy nem akarod valamelyik gyümölcslevet használni, akkor csak hámozd meg a mangót, szedd ki a magját és pürésítsd annyi vízzel, amíg olyan állagot nem kapsz, amilyet szeretnél.

Hozzávalók:

1 csésze hámozott, kockára vágott mangó

1 érett hámozott, kockára vágott avokádó

natúr vagy vaníliás joghurt, víz, almalé vagy körtelé

Elkészítés:

A mangót és az avokádót dobd a turmixgépbe, pürésítsd addig, amíg szükséges. Add hozzá a joghurtot vagy vizet és az alma- vagy körtelevelet. Addig verd az egészet egy habverővel, amíg krémes állagú nem lesz.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: