Baba

Idén is lesz Szoptatás Világhete

A Szoptatás Világhete idén arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szoptatás támogatása kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés szempontjából. A Világhéthez kapcsolódóan lesz piknik, konferencia és a hagyományos "Séta a szoptatásért" rendezvény is.
2016. Július 28.

Miért szükséges támogatni a szoptatást?

A szoptatás a fajunkra jellemző normális, biológiai szempontból tökéletesen egyénre szabott táplálási és gondoskodási forma, amely egyedülálló módon biztosítja a gyermek immunológiai védelmét, alkalmazkodását a változó környezeti kihívásokhoz, megnyugtatja, és megalapozza biztonságérzetét.

A brit orvosi szaklap, a Lancet egyik idei cikkében közzétett tények azt bizonyítják, hogy az optimális szoptatási gyakorlat évente 823 ezer gyermek életét mentheti meg, valamint évi 302 milliárd USA dollárral járulhat hozzá a világgazdasághoz. A szoptatás megalapozza a gyermekek egészségét mind rövid-, mind hosszú távon, sőt az anyák egészségére is kedvezően hat.

Jó volna, ha a szoptatás mindennapos csodájáról egyetlen anya-gyermek párosnak és családnak sem kellene lemondania. Azonban számos kedvezőtlen hatás miatt ma a csecsemők kevesebb, mint 40 százalékát szoptatják kizárólag hat hónapos korig. Magyarországon évről évre romlanak a szoptatási mutatók, jelenleg a csecsemők kevesebb, mint 36 százaléka kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig, és az egy éven túl szoptatottak aránya is körülbelül ugyanilyen.

Hazánkban és a világon szinte mindenütt komoly akadályokba ütköznek az anyák, ha szoptatni szeretnének. Sokan pontatlan információt kapnak az egészségügyi dolgozóktól, partnerük nem támogatja őket a szoptatásban, nincs lehetőségük szoptatási tanácsadó segítségét igénybe venni, ugyanakkor agresszív tápszermarketinggel szembesülnek, illetve nagyon hamar újra munkába kell állniuk.

Ezek a körülmények rendkívül megnehezítik a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatást és a szoptatás folytatását két éves korig vagy azon túl – pedig ez az Egészségügyi Világszervezet mindenki számára megfogalmazott ajánlása.

Ahhoz, hogy az anyák az optimális szoptatási gyakorlatot megvalósíthassák, komoly összefogásra van szükség, és arra, hogy a szoptatás támogatását is a fenntartható fejlődés célkitűzései közé emeljük.

Idén is lesz Szoptatás Világhete

Hogyan kapcsolódik a szoptatás a fenntartható fejlődéshez?

Az anyatej tökéletes, biztonságos és olcsó tápanyagforrás a csecsemők és kisgyermekek számára akkor is, ha a család anyagi forrásai szűkösek. Ezzel szemben a mesterséges táplálás súlyos terhet ró a családokra nemcsak a tápszerek, etető- és sterilező eszközök magas ára miatt, hanem a gyakrabban beteg gyermekek orvosi ellátásának költségei és a szülők munkaidő kiesése miatt is.

A szoptatás elősegíti a gyermek optimális fejlődését, pozitívan hat az idegrendszer és a látás fejlődésére, az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. Mindez a későbbiekben előnyösen hat a tanulási képességre, ami felnőttkorban magasabb társadalmi státusz és jobb fizetés elérését teszi lehetővé.Az anyatej természetes, megújuló élelmiszer, környezetbarát, hulladékmentes, mert előállítása, szállítása és csomagolása nem szennyezi a környezetet.

Ezzel szemben a tápszergyártás és -fogyasztás fokozza az üvegházhatást, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez. Szennyező és mérgező anyagokat juttat a környezetbe a termelt hulladék megsemmisítése által.

Évi 720 450 tonna tápszert adnak el egyedül a hat ázsiai országban, ezzel 2,9 millió tonna üvegházhatást okozó gázt bocsájtanak ki. Ez 16 milliárd km autóút megtétele, vagy 1. 03 millió tonna hulladék tárolása során kibocsájtott mennyiséggel egyenlő. Becslések szerint 1 kg tápszer termeléséhez 4000 liter víz szükséges.

Magyarországon évente 1725 tonna a receptre kiváltott tápszerek mennyisége, ami közel 3 millió dobozba csomagolva kerül a fogyasztókhoz. Erre a tápszermennyiségre csaknem 7 milliárd forintot költünk: az összeg nagyjából a felét a fogyasztók, felét pedig az OEP állja.

Mindez rámutat, hogy a szoptatás jelentősen hozzájárul a szegénység és éhezés csökkentéséhez, az egészséghez és jólléthez, a minőségi oktatás eléréséhez, az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a tiszta vízhez és energiához való hozzáféréshez, a felelős fogyasztás és termelés megvalósításához, továbbá a környezetvédelemhez és a klímaváltozás leküzdéséhez.

Ma mintegy 830 millió nő él olyan országban, ahol nem biztosítanak kellő hosszúságú szülési szabadságot, anyasági juttatásokat, és ahol nem léteznek anyavédelmi törvények. A munkába visszatérve a szoptatás gyakorisága, mennyisége csökken, a gyerekek gyakrabban betegszenek meg. A termelékenység romlik, ha a nem szoptató anyáknak otthon kell maradniuk a beteg gyerekekkel, ez a család anyagi helyzetén is ront. Ennek ellenére a kormányok mindenütt a nők munkába történő visszatérését szorgalmazzák a gazdasági növekedés, a nemi egyenlőség és a szegénység csökkentésének megoldására.

A nők háztartásban végzett gondozási tevékenysége – melyért nem kapnak fizetést – jelentősen hozzájárul az összes családtag egészségéhez, fejlődéséhez és jólétéhez. Ezért nagyon fontos lenne elismerni a gazdasági és társadalmi fejlesztési stratégiákban. A munkavégzés területén tapasztalt nemek közti szakadék csökkentésére a nőket támogatni kell termelői és reproduktív szerepükben egyaránt – fizetett szülési szabadsággal, rugalmas munkaidővel, távmunka lehetőségekkel, részmunkaidős foglalkoztatással, fizetett szoptatási szünetekkel, rugalmasan, igény szerint működő munkahelyi bölcsődékkel, és fejésre vagy szoptatásra elkülönített helyiségekkel.

A Szoptatás Világhete helyi, országos és régiós szinten is összekapcsolja azokat, akik a változásért küzdenek.

A Szoptatás Világhete budapesti programjai:

Piknik a Feneketlen-tónál, augusztus 1-én, a Szoptatás Világnapja alkalmából. Az eseményre az Allee Bevásárlóközpontnál lehet csatlakozni délután 5 órakor. „Az otthonukon kívül szoptató anyákat érő kritikákra, távozásra felszólításokra és a baba-mama szobák néhol siralmas állapotára reagálva, és üdvözölve az építő párbeszédet és a pozitív változásokat, a legutóbbi ilyen eset helyszínén, az Allee Bevásárlóközpontnál találkozunk, és közösen elsétálnánk a Feneketlen-tóhoz, a piknik helyszínére, ahol megünnepeljük a Szoptatás Világnapját. Ahol a jelenlétünkkel kifejezhetjük, hogy szoptatni szabad, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy az üzenetünk fontos!” – fogalmaznak a szervezők.

Részletek az esemény Facebook-oldalán.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendez augusztus 1-én, 10 órakor, az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából „Az anyatejes táplálás jelentősége” címmel melyen a Melletted a helyem Egyesület meghívására Silke Mader, az EFCNI alapítója is beszédet mond.

A konferencia ideje alatt az Országház Vadásztermében „Baba-Mama klub” és büfé áll a résztvevők rendelkezésére, valamint a csecsemők és kisgyermekek etetésére és pelenkázására is itt lesz lehetőség.A konferencia részletes programja, és minden fontos információ az eseménnyel kapcsolatban itt található.

A rendezvény ingyenes, de regisztráció szükséges.

Regisztrálni itt lehet.

A La Leche Liga Magyarország Egyesület és A Szoptatásért Magyar Egyesület közösen ismét megrendezi a „Séta a szoptatásért” rendezvényt.

A találkozó augusztus 7-én, 10 órakor lesz a Margit-szigeti szökőkútnál, innen közösen a Széchy Tamás Uszoda északi végénél lévő játszótérre tart a séta, ahol minden adott egy kellemes, családi délelőtt eltöltésére.

Program:

  • Rövid megnyitó az idei év témájáról: “Szoptatás: a fenntartható fejlődés egyik alapköve”
  • LLL pólópályázat eredményhirdetés és nyereményátadás
  • “Pokrócos beszélgetések” szoptatási tanácsadókkal
  • A nagyobb gyermekek számára kézműves foglalkozás
  • Az esemény FB-oldala itt található.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?
  • Szoptatás – mert megérdemli
  • Bevezetés a szoptatásba
  • Forrás: Szoptatás Portál/babaszoba.hu