Baba

Ideális pelenkaméret – erre az 5 dologra figyelj!

Íme, 5 tipp, amit szem előtt kell tartanod, amikor kiválasztod a megfelelő méretű pelenkát a babád számára, és egy pelenkaméret-táblázat a könnyebb tájékozódás érdekében.
2022. Május 20.
Fotó: Getty

A szülővé válás a legizgalmasabb, de mégis kihívásokkal teli időszak lehet az újdonsült szülők életében. Ám a megfelelő méretű pelenka kiválasztása nem kell, hogy része legyen a káosznak. Ugyanakkor meghatározó jelentőségű, hiszen a szülők naponta akár nyolcszor-tízszer is cserélhetik a pelust, ami az első évben több ezer darabot jelent.

Kapcsolódó: Ilyen az élet kilences ikrekkel

A pelenka mérete fontos, mert a rosszul illeszkedő pelenka kiütéseket és kellemetlen érzést okozhat a kicsinek, ráadásul szivároghat. Nem egyszerű a dolgunk, hiszen nincsen egy univerzális méretezés: márkánként eltérőek a kategóriák, amik ráadásul átfedésben vannak, ha a súlyhatárokat nézzük.

A legtöbb pelenkamárkánál azonban a méretezés belefér ezekbe a csoportokba:

1-es méret: 2-5 kg

2-es méret: 3-8 kg

3-as méret: 4-10 kg

4-es méret: 7-14 kg

5-ös méret: 10-16 kg

6-os méret: 13-20 kg

7-es méret: 15-26 kg felett

Erre az 5 dologra figyelj!

  • Ha piros foltokat látsz a baba bőrén, akkor lehetséges, hogy a pelenka túl szoros, esetleg kiütéseket okoz. A bőrgyulladásnak ez egy nagyon gyakori formája a piciknél, hiszen mind a vizelet, mind a széklet irritáló anyag számukra, még a legjobb pelenka mellett is.
  • Ha néha szivárog a pelenka, az normális, de ha rendszeresen, akkor gond lehet az illesztéssel vagy a mérettel.
  • Figyeld meg a termék derékrészét! Könnyen kell záródnia anélkül, hogy erősen meghúznánk a füleket. Ne szorítson, de ne is lötyögjön! Fontos, hogy a pelus egyforma magasra érjen elöl és hátul.
  • A pelenka alkalmankénti szivárgása normális, de ha a pelenka rendszeresen szivárog, ellenőrizze még egyszer a pelenka illeszkedését.
  • A pelus teteje érjen körülbelül a baba köldökéig! Ha ennél kisebb, akkor válthatunk a következő méretre.