Baba

Hozzátáplálás: ezért kapjon spenótot a gyerek

Spenót vagy más néven paraj jól ismert növény, általában főzelékként vagy salátaként fogyasztjuk. Számos vitamint tartalmaz, ezért jó, ha a babák spenótot is esznek.
2017. Július 19.

Hozzátáplálás: ezért kapjon spenótot a gyerek

Már 10-11 hónapos kortól adhatunk spenótot a babának legjobb ha akkor kapja amikor szezonja van, vagyis május és október között, de mivel jól fagyasztható, ezért tulajdonképpen egész évben hozzájutunk. Az íze és a vitamin-, valamint ásványi anyag tartalma miatt a tavaszi és őszi hónapok kedvelt növénye.

Arra  figyeljünk, hogy hetente csak egy alkalommal adjunk, a nitrát tartalma miatt.

A spenót kitűnő forrása a következő vitaminoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, réz, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, a niacinnak és a szelénnek.

És most lássunk spenótos recepteket babáknak:

Spenótfőzelék

Hozzávalók: 2 közepes burgonya, spenót (ha mirelit akkor annak kb. a fele)

Elkészítés: A krumplit megtisztítjuk és kevés vízben felkockázva puhára főzzük. A spenótot megpároljuk, majd összekeverjük a krumplival és pürésítjük.

Ízesíteni lehet kevés sóval, tehetünk bele pici fokhagymát. Kevés párolt húst vagy májat is adhatunk hozzá.

Csicseriborsós spenót golyó

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csomag mirelit spenót vagy fél kiló friss spenót, 25 dkg csicseriborsó liszt, só, víz

Elkészítés: A csicseriborsó lisztet összekeverjük kevés sóval, az apróra vágott hagymával és a spenóttal. Hozzáadunk annyi vizet, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk. Kicsit állni hagyjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle. Forró olajban vagy a sütőben süssük meg.

Kapcsolódó cikkeink: