Baba

Hogyan védhető meg az új (H1N1) influenzától a csecsemő, illetve kisgyermek?

Az új (H1N1 vagy pandémiás) influenza az eddigi influenzához képest a gyermekeket gyakrabban betegíti meg, és a tapasztalatok szerint veszélyesebb is rájuk nézve. Oltást az 1 évesnél idősebbek kaphatnak. Cikkünkben a megelőzésről lesz szó.
2009. November 04.

A H1N1 influenza megelőzése oltással

A betegség leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, amely százalékban nem kifejezhető, de a szakértők szerint “elég erős” védettséget nyújt a pandémiás, új H1N1 influenza vírusa ellen.

Ez azt jelenti, hogy “a vakcina védelmet nyújt a súlyos következmények ellen még azoknál is, akik esetleg az oltás ellenére is megbetegednek” – fogalmazott a gyártó képviselője.

Azonban nem kaphatnak oltást a 12 hónapnál fiatalabbak, ezért őket úgy védhetik meg a szüleik, hogy ha ők kérnek védőoltást, így kisebb eséllyel hurcolják haza a betegséget. Arra azonban figyelni kell, hogy a vírus kézen, arcon, tárgyakon még órákig életképes! Ezért alapos kézmosásra, a tárgyak lemosására is oda kell figyelni.

Az 1 évesnél idősebb gyermekeknek ingyenesen jár és ajánlott is a védőoltás.

A bölcsődékben nem szerveznek kampányoltást, a 3 év alattiakat a gyermek háziorvoshoz kell vinni oltásra. Az új influenzára (régebbi nevén sertésinfluenzára) fogékonyabbak a gyermekek.

Térítésmentesen kapnak oltást a 12 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők is.

Az oltás tehát nem csak a beteg, hanem a teljesen egészséges gyermekeknek is javasolt, ajánlott.

Szezonális influenza elleni oltás

InfluenzaMivel a pandémiás influenzával együtt a szokásos, szezonális influenza is fertőzéseket fog okozni, ezért vegyük sorra, kiknek ajánlott a szokásos influenza elleni védőoltás. A két vakcina egyébként egyszerre is beadható majd.

A szezonális influenza elleni, gyermekeknek kifejlesztett oltást a 6-35 hónapos kor közötti, alábbi betegségben szenvedő gyermekek térítésmentesen kapják meg:

  • a krónikus szív- és légzőrendszeri megbetegedésben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, a cisztás fibrózist és az asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
  • veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedő gyermekek;
  • vesebeteg gyermekek;
  • anémiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
  • hosszan tartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek;
  • egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabéteszesek, anyagcsere-betegek);
  • egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint a 2 éven aluliak pneumococcus elleni oltásához rendelkezésre álló térítésmentes oltóanyag egyidejűleg beadható a gyermekek részére biztosított influenza elleni oltóanyaggal vagy a pandémiás influenza elleni vakcinával.

Egyéb fontos óvintézkedések

Mint a szezonális influenzánál, a pandémiás influenzánál is csökkenthető a H1N1 fertőződés esélye, ha az idegenek, illetve beteg családtagok kerülik a szoros érintkezést.Így kell kezet mosni

  • Influenzás időszakban nyugodtan szóljunk rá a gyermekünket ölelgető, puszilgató rokonokra, és kérjük meg őket, hogy látogatóba érkezéskor mossanak kezet, vegyék le a cipőjüket. Ha szükséges, mondjuk el nekik, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az új H1N1 influenza veszélyes a csecsemőkre és kisgyermekekre.
  • Segíti a megelőzést, ha a családtagok betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra, a köhögés-tüsszentés etikettre, továbbá erre a gyermekeket is megtanítják.
  • A kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig tartson! Mivel a vírus a levegőn is életképes marad még 3-4 órán keresztül, ezért különböző tárgyak megfogásával is képes terjedni. Ha a szülő vagy a gyermek megfog egy olyan tárgyat, amelyre vírus került, akkor egyetlen óvatlan mozdulattal a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába) kenheti, és ott a vírus máris szaporodásnak indul.
  • A szokásos módszerrel végzett, az átlagnál gyakoribb takarítás elegendő a felületek és tárgyak (kilincsek, kapcsolók, csapok, számítógépes billentyűzet, közösen használt játékok) tisztán tartására – külön fertőtlenítésre nincs szükség. Nagyon hasznos a gyakori szellőztetés, mert így a levegőben csökken a kórokozók száma.

Az anyatej oltás is egyben!

Hogyan védhető meg az új (H1N1) influenzától a csecsemő, illetve kisgyermek?

Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így a szoptatás ideje alatt kell a legkevésbé tartanunk a különböző fertőzéses megbetegedésektől, influenzás időszakban a csecsemő, illetve még szopó kisgyermek ellenálló képességét legjobban az anyatej erősíti.

Ha az anya influenzás lesz, akkor sem szabad felfüggeszteni a szoptatást, azonban a gyógyulását (láztalanságát) követő 24 óra végéig hordjon szájmaszkot! Már kapható olyan szájmaszk, amelyet átitattak vírusölő anyaggal, így a felületére tapadó kórokozókat meg is öli.

A szoptatást azért nem szabad felfüggeszteni, mert a vírus az anyatejjel nem jut át a csecsemőbe, az anyában termelődő ellenanyagok azonban bekerülnek az anyatejbe és azon keresztül a gyermekbe. Így a kisbaba szervezete időlegesen (!) védetté válik a fertőzéssel szemben.

Felhasznált irodalom:

ÁNTSZ influenzajárvány elleni információi

Infektológiai Szakmai Kollégiumnak “Az új A(H1N1)v influenzával kapcsolatos klinikai megfigyelések és aktualizált terápiás ajánlása” 2009. szeptember

Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevele

Az egészségügyi miniszter, az OGYI, az országos tiszti főorvos és a gyártó sajtótájékoztatója.

Forrás: HáziPatika.com