Baba

Hogyan védhetem a bőrét télen?

A száraz bőrű, ekcémára hajlamos gyerekeknek télen rendszerint rosszabbodnak a tünetei. Ennek az alkati érzékenységen kívül valószínűleg a fényhiány, valamint a száraz, meleg benti és a kinti hideg hőmérséklet váltakozása az oka.

A megelőzés érdekében ezeket tehetjük:

Séta előtt nem árt zsíros, illatanyagmentes krémet kenni a baba arcára, kézfejére, szájára.

– Nemcsak hasznos, hanem élvezni is fogja, ha testét reggel-este gyógyszertárban kapható karbamidos hidratálóval kenjük be.

– Nem ajánlják a habfürdőt, szappan helyett jobb fürdőolajat, fürdetőkenőcsöt használni, de sokszor a szappanos kéz és a popsimosás is elegendő.

– Fürdés helyett jobb lesz a gyors zuhanyozás, durva törülköző helyett a textilpelenka puha anyagából készült fürdőlepedő az ideális megoldás.

– A szobában legyen optimális a páratartalom. Párologtató vagy páramentesítő készülékkel érheted ezt el: nem minden lakásnak ugyanaz a problémája! Hygrométerrel ellenőrizheted a páratartalmat, amely 40-60 százalék közt ideális. A légmosó berendezések csökkentik a lakás levegőjének allergéntartalmát, vagyis a penészspórákat és az atkaürüléket.

– Kapjon a baba gyakran vizet, édesítetlen gyümölcsteát, de legfőképpen szopjon, amikor kéri.

– Bő pamutruházatban szellőzik a bőr, a pamut, a tiszta selyem, a vékony, puha len nem dörzsöli a bőrt.

– Öblítő, mosószer helyett érdemes mosódiót használni, így mosás után csak bőrbarát anyag marad a ruha szálai között.

Ha ezek a módszerek nem használnak, időben orvoshoz kell fordulni, mielőtt vérző repedések alakulnak ki, és a vakarózás felülfertőződéshez vezet. Ma már többféle kezelési lehetőség közül is választhatunk, nem csak szteroidos kenőcsök léteznek – tudtuk meg szakértőnktől, dr. Korausz Etelkától.

Itt olvashatsz bővebben az atópiás bőrbetegségekről!

További hasznos cikkeink:

  • Ha könnyen kiszárad a baba bőre
  • 3 újdonság ha száraz a baba bőre
  • Óvjuk a bababőrt télen is!
  • Ekcémás tünetek
  • Forrás: Kismama magazin