Baba

Hogyan változhatnak a mellek a szoptatás után?

A várandósság alatt nem csak a has növekszik, számos változás történik ezekben a hónapokban, köztük a mellek növekedése is. Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy vajon a szoptatás után hogyan változnak meg a mellek.
2021. Szeptember 22.
Hogyan változhatnak a mellek a szoptatás után? (Fotó: Getty Images)

A thebump.com szerint a következő változásokat fedezhetjük fel.

A mellek megereszkedhetnek

Akár kisebbek vagy nagyobbak, a mellek a terhesség alatt növekednek, köszönhetően a hormonoknak és az újonnan aktivált tejcsatornáknak. “Sok nő azt veszi észre, hogy a kosármérete több számmal növekszik a terhesség alatt. Ezek a változások még hangsúlyosabbá válhatnak a szoptatás során, mert a mellek aktívan termelnek anyatejet” – mondta el a portálnak Dr. Heather Bartos, szülész-nőgyógyász és szoptatási tanácsadó.

Miután a bőr, a szövetek és az inak alakja megváltozott, hogy a tejjel telt mellekhez igazodjanak, és kissé megnyúlt alakot vehetnek fel, őrizhetnek meg. Természetesen nem csak a szoptatás miatt ereszkedhetnek meg a mellek, ehhez az öregedés, a magas testtömeg-index, a várandósság előtti mellméret, és a dohányzás is hozzájárulhat ahhoz, hogy potenciálisan mennyire ereszkednek meg a mellek.

Stephanie Nguyen, laktációs tanácsadó és a Modern Milk szoptatási klinika alapítója szerint a mellizmokat erősítő gyakorlatok néha segíthetnek, hogy a mellek valamivel emeltebbek legyenek. Azonban drasztikus változást ezzel sem lehet elérni.

A mellek szivároghatnak

A szoptatás idején a mellek szivároghatnak: például akkor, amikor egy baba (nem csak a saját gyermek, hanem bármilyen baba) sírását halljuk, amikor nagyon felteltek, mert kimaradt egy etetés, de akár egyszerűen csak azért is, mert jól érezzük magunkat. Ez nem szűnik meg rögtön, amikor abbahagyjuk a szoptatást.

Bartos szerint átlagosan 42 napig tart, amíg az emlőcsatorna szövetei összezsugorodnak az elválasztás után. Ezért néhányan tapasztalhatnak szivárgást még néhány hétig, miután abbahagyták a szoptatást. A szakember szerint érdemes szorosabban illeszkedő sportmelltartót hordani ebben az időszakban, hogy véletlenül ne stimulálódjanak a mellbimbók.

A mellek összemehetnek

A szoptatás során a mellek megnagyobbodnak, és teljesen természetes, ha egy kicsit összemennek, amikor abbahagyjuk a szoptatást, és a tejtermelés elapad. Ez nem azt jelenti, hogy a szoptatás után kis melleink lesznek, Nguyen szerint csupán kisebbnek tűnhetnek. “Ez azért van, mert a bőr kissé feszesebb, és a mellek kötőszövete és zsírszövete elmozdulhat a terhesség és a szoptatás alatt” – mondta. “De a legtöbben számíthatnak arra, hogy a melleik hasonló méretűek lesznek, mint a terhesség előtt voltak.

Kevésbé észrevehetőek az erek

Gyakran a terhesség egyik első jele, hogy hangsúlyosabbá válnak az erek a mellben. Ennek az oka az, hogy a vér térfogata akár 40 százalékkal is megnő a babavárás idején, így a vénák (különösen a mellek vékony bőre alattiak) láthatóbbak lesznek. A fokozott véráramlás nagy része megmarad a szoptatás alatt is. Nguyen szerint azonban ez általában visszatér a normál állapotba az elválasztás után. További változás: valószínűleg a mellbimbók és az areolák (mellbimbóudvar) is visszatérnek a terhesség és a szoptatás előtti állapotra.

A striák elhalványulhatnak

A mellek növekedésével tágul a bőr, így hajlamosabb a striák kialakulására. A Journal of American Academy of Dermatology folyóirat egy tanulmánya szerint a nők 33 százalékának striák alakulnak ki a mellein a terhesség alatt. Az új striák általában vörös vagy lila csíkok, és ezek gyakran egy éven belül elhalványodnak, így szoptatás után nem feltétlenül látszanak. “Sok nő úgy látja, hogy a striák a mellükön alig észrevehetők, miután abbahagyják a szoptatást” – mondta el Nguyen.

A mellek aszimmetrikusnak tűnhetnek

A legtöbb nő két melle nem egyforma – ez a terhesség és a szoptatás előtt is így van -, jegyzi meg Bartos. A szoptatás alatt azonban a mellek növekedése növelheti ezt a természetes különbséget. “A különböző mellméretek hátterében a tejcsatornák eltérő száma vagy eltérő tejtermelési képessége is lehet, így a nők jobban észrevehetik az aszimmetriát szoptatás közben” – magyarázta Bartos. (Azonban, ha a baba az egyik mellet részesíti előnyben a szoptatás során, az nem fog valódi aszimmetriát okozni.)

Bartos szerint érdemes adnunk egy kis időt az elválasztás után, mert lehetséges, hogy a mellek egyszerűen visszatérnek a normál állapotba, csak különböző időkeretek között. Ő azt javasolja, hogy 12 hetet várjunk, mielőtt még azon gondolkoznánk, hogy kozmetikai problémáról lenne szó. Azonban ha az eltárás több kosárméretnyi, fel kell keresni az orvost, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy nincs szó szövetszaporulatról vagy más problémáról, például tályogról vagy eltömődött tejcsatornáról a nagyobb mellben.

Időbe telik, amíg kialakul a mellek új normális állapota

Nguyen szerint a teljes elválasztódás után nagyjából 3 hónapba telik, amíg a mellek megtalálják az új normális állapotukat. Három hónap után érdemes egy jó fehérneműüzletben beszerezni kényelmes, jól illeszkedő új melltartókat.

Forrás: thebump.com