Baba

Hogyan és miért változhat a baba bőrének színe?

Az újszülött babák bőrének színe változatos lehet. Míg bizonyos színek normálisak, mások valamilyen mögöttes állapot miatt jelentkezhetnek.
2021. Október 12.
Hogyan és miért változhat a baba bőrszíne? (Fotó: Getty Images)

Vörös/lila bőr

Amikor a babák megszületnek, a bőrük számos különböző színű lehet. Általában sötétvörös vagy lila a baba bőre a születése után. Ennek az oka az, hogy az újszülött bőre vékony, áttetsző, és a vérét, illetve az érrendszerét lehet látni a bőrén keresztül. Az első lélegzetvétel után jellemzően pirosra változik a gyermek bőrszíne, és ez az árnyalat jellemzően az első napon el is halványul.

Sárgás bőr

A sárgás bőrszín is jellemző lehet a babánál a születést követően, melynek a sárgaságnak nevezett állapot lehet az oka. Ez nagyon gyakori az újszülötteknél, és gyakran kezelés nélkül elmúlik. Az újszülöttkori sárgaság oka az, hogy a máj lebontja a régi vörösvérsejteket, melyek sárga színű festékanyagot, bilirubint termelnek. Az újszülött májának néhány napig fejlődnie kell ahhoz, hogy magától képes legyen eltávolítani a bilirubint. Azonban a sárgás bőr, különösen, ha rosszabbodik, valamilyen mögöttes problémát is jelezhet.

Kékes bőr

A baba születhet kékes színű kezekkel és lábakkal. Az újszülöttnek még nincs teljesen fejlett keringési rendszere. Az éretlen keringési rendszer miatt pedig csökkenhet a vérkeringés a kezeikben és a lábaikban.

A kékes árnyalatnak fakulnia kell a születés utáni néhány napban. Ha a baba testének más területein kék a bőr, az indokolja az orvosi vizsgálatot.

Problémát is jelezhetnek a bőrszín változásai

Bizonyos esetekben a bőrszín változásai valamilyen mögöttes problémára is felhívhatják a figyelmet.

Ha kékes színű a bőr

Abban az esetben, ha a babának az egész testén vagy az ajkai körül kék a bőre, az jelezhet valamilyen mögöttes állapotot. Cianózis lehet bizonyos betegségek tünete – ha a babának cianózisa van, kékes lesz a bőre vagy a nyálkahártyája. Általában a vér oxigénhiánya miatt fordul elő cianózis. Ezt különböző állapotok okozhatják, többek között:

  • Fallot-tetralógia
  • Tricuspid atresia
  • teljes anomális tüdő-vénás visszatérés (TAPVR)
  • methemoglobinémia

Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba bőre kékes színű, és nehezen eszik, lélegzik vagy ébred fel, sürgős orvosi ellátást kell kérnünk.

Ha sárgás színű a bőr

Bár jellemző lehet az enyhe sárgaság az újszülöttnél, azonban ha a bőr hosszabb ideig sárga, az komolyabb problémát is jelezhet. A születés utáni sárgaságot, amely az első napokban jelentkezik, fiziológiai sárgaságnak nevezik. Egyéb egészségügyi állapotok, melyek sárgaságot okozhatnak:

  • az anya és a baba nem egyező vércsoportja
  • pajzsmirigy alulműködés
  • húgyúti fertőzés
  • az epehólyag és az epeutak elzáródása

Ha a sárgaság a baba születése után 72 óránál tovább fennáll vagy súlyosbodik, illetve ha a gyermek vonakodni kezd az etetéstől, orvoshoz kell fordulni!

Ha sápadt a baba bőre

A szokatlanul sápadt bőr is jelezhet bizonyos problémákat az újszülöttnél. A szokatlan sápadtságot okozhatják a következő állapotok:

  • vérszegénység
  • albinizmus – egy genetikai állapot, amely a bőr melanin pigmentjeinek alacsony szintjét okozza, emiatt a baba világos bőrű és hajú
  • Fenilketonuria (PKU) egy öröklött betegség, amely következtében a baba nem képes lebontani a fenilalanin aminosavat, a felhalmozott fenilalanin pedig felhalmozódik a bőrben, és különböző egészségügyi problémákhoz, például görcsrohamokhoz vezet

Ha a baba bőre különösen sápadt, javasolt orvoshoz fordulni.

Ha vöröses színű a bőr

Az újszülötteknél jellemző, hogy bőrük vöröses színű, aminek fokozatosan el kell halványulnia. Ha a pirossághoz olyan tünetek társulnak, mint a légzési nehézség vagy az ínyvérzés, orvoshoz kell fordulni.

Forrás: medicalnewstoday.com