Baba

Hit-és erkölcstan helyett egészségkultúra?

Dr. Kunetz Zsombor, orvos, egészségügyi szakértő cikkében a védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet. A népszerű oltásellenes konteók sajnos még mindig masszívan tartják magukat. A szakértő az origo.hu-n megjelent cikkét szemléztük.
2016. November 23.

„Aki már látott egyébként egészséges gyereket gennyes agyhártyagyulladásban szinte órák alatt meghalni, az nem fog gondolkodni azon a közkeletű tévhiten, hogy a gyereke autista lehet az oltásoktól. Hasonlóan vélekedhet az is, aki látott már embert vastüdőben, mert a poliomyelitis (polio) azaz a járványos gyermekbénulás pontosan ezt okozhatja” – kezdi cikkét Dr. Kunetz Zsombor, orvos, egészségügyi szakértő.

A társadalom nagyjából 1,5-2 százaléka oltásellenes, leginkább azért, mert úgy hiszik, hogy pénzéhes háttérhatalom bújik meg az oltások mögött. Vannak olyan orvosok is, akik szintén ebben hisznek és anélkül állítják ki az oltási kiskönyvet, hogy a valóságban beadták volna a szérumot. Magyarországon nem eldöntető kérdés, hogy melyik oltást adatják be a szülők (vannak olyan európai országok, ahol igen), államilag meghatározott a kötelezően beadandó oltások köre. Azok a gyerekek, akik nem kapták meg a kötelezően előírt oltásokat, azok nem járhatnak közösségbe (bölcsőde, óvoda, iskola).

Dr. Kunetz Zsombor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez azért is nagy felelőtlenség, mert nem csupán az egyénről, hanem a közösségről is döntünk, ha kikerüljük az oltást: nemcsak magunkat védjük a betegségekkel szemben, hanem az olyan társainkat is, akik valamilyen okból kifolyólag nem olthatók, így sebezhetőek (például allergiásak az oltóanyagra, vagy még csecsemőkoruk miatt nem olthatók). Elég nagy probléma is kialakulhat akkor, ha a társadalom egy része védtelenné válik az oltások kikerülése miatt.

„Mint például alig egy hónapja Romániában, ahol három kisgyerek halt meg kanyarójárványban, ami az oltásellenesség miatt törhetett ki. De a megbetegedéseket is valahogy kezelni kell majd, aminek végül az lesz az eredménye, hogy elkezdődik az a rabló-pandúr játék, amit most is játszunk az antibiotikumok terén. Azaz egy baktériumfertőzésre kifejlesztünk egy antibiotikumot, amire a baktérium kifejleszt egy, az új antibiotikumnak ellenálló törzset, és így tovább, és így tovább. Egy biztos, hogy így rengeteg olyan embertársunk fog meghalni – köztük gyerekek is –, akiket meg lehetett volna menteni. Ezért ebben a helyzetben fontos a zéróközeli tolerancia, és a törekvés a minél teljesebb oltottság elérésére, akár a már fent említett szabadságjogok terhére is” – írja a szakértő.

Az oltásellenes mozgalom a kilencvenes évek végén kezdődött, amikor egy Andrew Wakefield nevű orvos azt állította, hogy a kötelező MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás autizmust okoz. Sajnos akkori állítását a tekintélyes orvosi folyóirat, a The Lancet is lehozta.

Wakefieldről később kiderült, hogy hamis eredményeket publikált, mégpedig azért mert saját kanyaróvakcináját készítette elő ezzel eladásra. Később az egész tudományos világ elhatárolódott Wakefieldtől, őt pedig Angliában kirúgták az orvosi kamarából etikátlan viselkedése miatt, Amerikába emigrált, ahol engedély nélkül praktizál, állítólag jelenleg is.

Ennek ellenére sajnos a manipulációja mind a mai napig él és a konteók hívei továbbra is azt hiszik, hogy az MMR és autizmus között van összefüggés.

„Az igazság azonban az, hogy bár még mindig nem tudjuk, hogy mi okozza az autizmust, azt kizárhatjuk, hogy az MMR vakcina és az autizmus kialakulása között összefüggés lenne”- fogalmazott cikkében a szakértő.

A másik gyakori konteó szerint a védőoltások beavatkoznak az immunrendszer természetes működésébe. Ez természetesen így van, ahogy az egész orvostudomány is ezt teszi: beavatkozik azért, hogy gyógyítson, meghosszabbítsa az életet, stb.

A WHO adatai alapján egyébként azokban az országokban, ahol alacsony az átoltottság, ott tombolnak olyan járványok, mint pl. a kanyaró. A gond sok esetben az, hogy ezekre a járványokra, betegségekre gyógymód nincs, csak megelőzni lehet. Oltással.

„Ezeket a veszélyeket kellene megérteniük az oltásellenes divat képviselőinek, no meg azokat, hogy furcsa módon minden oltásellenes guru valamit valahogy mindig el akar adni. Én még nem láttam olyan névvel nyilatkozó oltásellenes népbutítót, akinek legalább egy könyve ne lett volna ott a polcon a kinyilatkoztatás közben, vagy ne forgalmazna saját, „mindenre jó” vitamint, vagy akár kozmetikumot”– olvashatjuk Dr. Kunetz Zsombor cikkében. „Lett légyen ez magyar (például Szendi Gábor, aki bőszen oszt oltásellenes konteókat), vagy külföldi, magát szakértőnek tartó vasúti váltókezelő. Az is furcsa, hogy a magyarországi oltásellenes irodalom forrásai gyakran nem fellelhető, nem létező személyek, és munkakörük is homályos („gyógyszergyári bennfentes” stb.).”

Ezzel szemben a tudományos publikációknak elég szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, az állításokat ellenőrizni kell. Hiba persze így is előfordulhat, de akkor szintén közleményben számolna be erről.

Az egészségkultúránk odáig sem terjed, hogy tudjuk vírusra abszurd antibiotikumot követelni az orvostól, a lúgosításnak semmi értelme nincs, miközben fogalmunk sincs mit is kéne tennünk, ha az utcán valaki összeesik mellettünk.

„Ebben a helyzetben jogosan merül fel a kérdés, hogy tessék mondani, nem kellene az egészségkultúránkra hangsúlyt fektetni már az iskolában is, akár a hit- és erkölcstanoktatás helyett is?”- teszi föl a kérdést Dr. Kunetz Zsombor, orvos.

A szakértő blogja itt olvasható.

Forrás: origo.hu/babaszoba.hu