Baba

Hasonlóan reagál az arcokra egy kulcsfontosságú agyterület a babáknál és a felnőtteknél is

Egy új tanulmány szerint a látókéregnek ez a területe sokkal korábban jelenik meg a fejlődésben, mint azt korábban gondolták.
2021. November 21.
Hasonlóan reagál az arcokra egy kulcsfontosságú agyterület a babáknál és a felnőtteknél is (Fotó: Getty Images)

Egy, 2-9 hónapos csecsemők funcionális mágneses rezonancia képalkotó (fMRI) vizsgálata során a kutatók a babák látókérgének olyan régióit találták, amelyek erős preferenciát mutatnak az arcok, a testrészek vagy a környezet iránt, akárcsak a felnőttek esetében – írja a sciencedaily.com.

A felnőtt agy látókérgében egy kis terület specializálódott arra, hogy reagáljon az arcokra, míg a közeli régiók erősen preferálják a testek vagy a környezet képét, például a tájképeket.

Az idegtudósok már régóta feltételezik, hogy sok éves vizuális tapasztalat szükséges ahhoz, hogy ezek a területek kialakuljanak a gyermeknél. Egy új, az MIT kutatói által készített tanulmány szerint azonban ezek a területek sokkal korábban alakulnak ki, mint azt korábban gondolták.

A vizsgálat eredményeiről Rebecca Saxe, a John W. Jarve agy- és kognitív tudományok professzora, az MIT McGovern Agykutató Intézet tagja, és a tanulmány vezető szerzője elmondta: “Ezek az adatok megerősítik a fejlődésről alkotott képünket, hogy a csecsemők agya több szempontból is jobban hasonlít a felnőttekéhez, és már korábban, mint azt gondoltuk.”

Az fMRI segítségével a kutatók több mint 50 csecsemőről gyűjtöttek adatokat – sokkal nagyobb számban, mint bármely kutatólabor korábban. Így olyan módon vizsgálhatták a csecsemők látókérgét, ami eddig még nem volt lehetséges.

“Ez az eredmény arra késztethet majd sokakat, hogy igazán meg akarják érteni a csecsemők agyát, a fejlődés kiindulópontjáét és magát a fejlődést” – mondta el Heather Kosakowski, az MIT végzős hallgatója, a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Az új tanulmányhoz a kutatók megpróbáltak jobb adatokat szerezni, több babától (mint a korábbi vizsgálatok kutatóinak sikerült – a szerk.). Új szkennert építettek, amely kényelmesebb a babák számára, és nagyobb teljesítményű is – a felbontása hasonló a felnőtt agy vizsgálatára használt fMRI szkennerekéhez.

Miután a szüleikkel együtt bementek a speciális szkennerbe, a babák olyan videókat néztek, amelyekben arcok, testrészek (például rugdosó lábak vagy integető kezek), tárgyak (például játékok), vagy környezetet ábrázoló képek (például hegyek) voltak láthatók. A vizsgálatba közel 90 csecsemőt vontak be, és 52-től gyűjtöttek használható fMRI-adatokat, amelyek fele egy új tekercs segítségével gyűjtött, nagyobb felbontású adatokhoz járult hozzá.

A vizsgálat feltárta, hogy a csecsemő látókérgének bizonyos területei rendkívül szelektív reakciókat mutatnak az arcokra, a testrészekre és a természeti képekre, ugyanazokon a helyeken, ahol ezek a válaszok a felnőtt agyban is láthatók. A természeti képek szelektivitása azonban nem volt olyan erős, mint az arcok vagy a testrészek esetén.

“Ezekben az adatokban az izgalmas az, hogy forradalmasítják a csecsemők agyának megértését” – mondta el Kosakowski. “Számos elmélet született a vizuális idegtudomány területén, hogy megfeleljenek annak a nézetnek, hogy ezeknek a speciális régióknak a kialakulásához évekig tartó fejlődésre van szükség. És mi most azt mondjuk, hogy valójában nem, mert csupán néhány hónapra van szükség.”

Mivel a környezeti képekre reagáló agyterületekre vonatkozó adataik nem voltak olyan erősek, mint a többi, általuk vizsgált hely esetében, a kutatók most azt tervezik, hogy további vizsgálatokat folytatnak ezen az agyterületen, és ezúttal egy sokkal nagyobb képernyőn mutatják a képeket a babáknak. Ebben a vizsgálatban egy nem-invazív képalkotási technika (a közeli infravörös spektroszkópia) használatát tervezik, amelyhez nem szükséges a résztvevőknek a szkennerben lenniük.