Baba

Hasfájós a babám, hogy segíthetek rajta?

Az első három hónap szinte minden újszülött számára kritikus időszak - gyakori a puffadás, szélgörcs és nem ritka a komolyabb hasfájás, vagyis kólika kialakulása sem. De mégis hogyan enyhíthetjük a kicsi panaszait?
2016. Október 14.

Hasfájós a babám, hogy segíthetek rajta?

A csecsemőkori komolyabb hasfájás, a kólika a babák 10-20 százalékát érinti, az enyhébb gázosodás és fájdalom azonban szinte minden újszülöttnél tapasztalható az első három-öt hónapban. Ennek legfőbb oka, hogy a kisbaba túl sok levegőt nyel, ami legtöbbször a következő esetekben fordul elő:

– Szopizás vagy cumisüvegből való ivás

Cumizás

– Vagy sírás közben

Mikor levegő kerül a baba pocakjába, arra lehetünk figyelmesek, hogy:

– Böfizik

– Puffadás gyötri

– Sokat sír

– Kemény a pocakja

– Gyakran pukizik

– Ideges, nyugtalan

Ha a kicsi általában nyugodt, sokat mosolyog, de esetleg szoptatás után vagy az esti órákban sírósabb, akkor nincs komolyabb probléma, a babánk valószínűleg nem kólikás. Ez utóbbi esetben ugyanis a csecsemő képes órákon át (vagy akár egész nap) vigasztalhatatlanul sírni. Az orvostudomány sem tudta eddig megállapítani ennek biztos okát, a tüneteket azonban a következő tippekkel enyhíthetjük.

Testhelyzet etetés közben

Mikor szoptatunk, vagy cumisüvegből etetjük a babát, figyeljünk oda, hogy a kicsi feje magasabban legyen a pocakjánál. Így a tej a baba hasának alsó részébe kerül, míg a gázok a felső traktusba, ahonnan sokkal könnyebb kibüfiznie. A megfelelő szoptatási technika elsajátítása nem mindig könnyű, ehhez nyugodtan kérjük szoptatási tanácsadó segítségét.

Gyakori büfiztetés

A legfontosabb és talán leghatásosabb “gyógymód”, ha evés közben és után is többször megbüfiztetjük a babát. Ez tartson legalább 10 percig. Ha nem sikerül egyből büfiznie, kicsit fektessük a hátára, majd próbálkozzunk meg vele újra. Az éjszakai etetéseknél sem érdemes ezt nem elbliccelni.

Cumisüveg-gondok

Amennyiben cumisüvegből etetjük a kicsit, válasszunk olyat, ami kimondottan hasfájós babáknak készült. Ezek a speciális szeleppel ellátott cumisüvegek nem engedik, hogy levegőbuborékok kerüljenek a folyadékba, így a baba hasába sem jutnak el, ami aztán hasfájást okozna. Érdemes kipróbálni több márkát is, mert mindenkinél más válik be.

Mikor bekeverjük a tápszert, soha ne az üvegben rázzuk össze, mert ezzel is levegő kerülhet bele. Inkább egy külön edényben készítsük el, majd ezt töltsük át a cumisüvegbe.

Masszázs, torna

Az óramutató járásával megegyező irányban, körkörös mozdulatokkal, a bordakosár alól indulva egészen az ágyékig masszírozzuk finoman a baba hasát. Ezt legjobb reggel és este, fürdetés előtt végezni, ilyenkor valamilyen növényi, hidegen sajtolt olajat (pl. mandulaolajat) is használhatunk. Evés után semmiképpen ne alkalmazzunk hasi masszázst!

Szintén nagyon hatékony lehet, ha rendszeresen tornáztatjuk a babát. Nyomjuk óvatosan a térdeit a hasa felé, majd vissza, ezután végezzünk körkörös mozdulatokat, mintha biciklizne.

Segíthet, ha gyakran a hasára fordítjuk a csecsemőt, és hagyjuk így nézelődni. Ezzel ugyanis a testsúlyának segítségével, saját maga képes kitornázni a bent rekedt gázokat.

Érzékenység

Előfordulhat, hogy a babánk érzékeny a tápszerre (esetleg a benne lévő tejfehérjére), ezért érdemes többfélét kipróbálni. Ebben kérjük ki a védőnő vagy az orvos tanácsát.

Anyatejes babák esetében – habár külföldön sok helyen ezt alaptalannak tartják – lehetséges, hogy az anya által elfogyasztott ételek közül okoz némelyik hasfájást a babánál. A K-betűs puffasztó ételek (káposzta, karalábé, karfiol) mellett a hüvelyesek (bab, borsó), a túl fűszeres fogások, a tejtermékek és a glutén is állhat a probléma hátterében.

Próbáljuk ki, hogy legalább 2-3 hétig először az egyik ételcsoportot zárjuk ki, és figyeljük a baba reakcióját, majd ha nem tapasztaltunk változást, akkor újabb 2-3 hétig egy másik típusú ételt zárunk ki az étrendünkből. Segíthet, ha mindeközben mi magunk minél több gyomornyugtató teát (pl. kamilla, borsmenta, édeskömény) fogyasztunk. A kicsi esetében azonban különféle teákkal inkább ne próbálkozzunk.

Cseppek, gyógyhatású készítmények

Rengeteg féle csepp és emulzió van már forgalomban, amik a babák hasfájását hivatottak elmulasztani. Ezek közül is meg lehet próbálkozni néhánnyal, az angol víz azonban egy hónapos kor alatt nem adható!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az esetek többségében a baba hasfájása legkésőbb öt hónapos kora után elmúlik, azonban ha a következő tüneteket tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel a gyermekorvost.

– A babának nincs széklete, véreset kakil, esetleg hány

– Nagyon nyűgös, semmivel sem lehet megvigasztalni

– Lázas. Amennyiben 3 hónapnál fiatalabb a babánk, azonnal vigyük orvoshoz!

Kapcsolódó cikkeink: