Baba

Hasfájás: mire jó a szélcső?

Ha a kisbabád hasfájós, puffadásra hajlamos, érdemes tudnod a szélcsőnek nevezett eszközről is, ami segíthet, ha nagyon feszül a bélgázoktól a gyermek pocakja. Mi is az a szélcső, és hogy működik?
2021. Május 21.
Hasfájás: mire jó a szélcső? (Fotó: Getty Images)

A baba emésztőrendszere még fejletlen az első hónapokban, és gyakran megrekedhetnek benne a bélgázok. Ez kellemetlen feszítő érzést, hasfájást okozhatnak a kicsinek, ami miatt nyugtalanul, vigasztalhatatlanul sírhat.

A kisbaba szeles lehet attól, ha túl sok levegőt nyel az anyatejjel együtt, például a nem megfelelő szoptatási technika miatt, vagy mert túl mohón eszik. A szelesség hátterében állhat akár emésztési probléma, például laktózintolerancia, tejfehérje intolerancia, a nem megfelelő cumisüveg, és bizonyos ételek az édesanya étrendjében is fokozhatják a bélgázok termelődését a babánál. De a babák az emésztés során egyébként is termelhetnek több bélgázt, így nincs mindig különösebb oka annak, ha puffad, szeles a pici.

Mi is az a szélcső?

A hasfájós időszakban a szélcső nevű eszköz is segíthet, amellyel a megrekedt bélgáztól szabadíthatjuk meg a babát. Ez egy műanyag vagy szilikon cső, amelyből létezik egyszer használatos változat, és olyan is, amely elmosható, és így többször lehet alkalmazni.

Hogyan kell használni a szélcsövet?

Használatakor először lefelé irányuló mozdulatokkal kell gyengéden átsimogatni a baba hasát, majd a szélcső vékonyabb végét a végbelébe helyezni úgy, ahogy a rektális lázmérést is végezzük. Nem szabad túl mélyen betolni a szélcsövet, nehogy felsértse a baba végbelét! Ezután óvatosan forgatni kell a csövet, ami után néhány másodpercen belül már távozhatnak a gázok a baba beleiből – bizonyos típusoknál sípoló hangot lehet hallani közben.A szélcső végét használat előtt érdemes babaolajjal bekenni. Arra érdemes felkészülni, hogy a folyamat székelési ingert is kiválthat, ezért pelenka és popsitörlő kendőt is célszerű előkészíteni.Mielőtt szélcsövet alkalmaznánk a babánál, érdemes erről beszélnünk a gyermekorvossal is. Az eszköz használata előtt mindig olvassuk el a hozzá mellékelt tájékoztatót is.

Egy korábbi írásunkban a megkérdezett szakember a szélcső használatával kapcsolatban azt javasolta, hogy csak végső esetben, alkalomszerűen használjuk a babánál. Ezt azzal indokolta, hogy a szélcső túl gyakori használatával nem tudja megtanulni a baba, hogyan irányítsa az izmait ürítéskor. Tehát érdemes a szélcsövet csak indokolt esetben használni, ha az egyéb módszerek, mint a dupla büfiztetés, a lábak “bicikliztetése”, a gyengéd masszázs, stb. nem segített.