Baba

Hasfájás, a babák és a mamák réme

Talán nincs is olyan kismama, aki ne küszködött volna legalább egyszer kisbabája hasfájásával. A csecsemőkori fájdalom okát az orvostudomány a mai napig sem tudta megfejteni, a panaszok kezelése éppen emiatt nem mindig egyszerű. Mi lehet a megoldás?
2014. Augusztus 21.

A hasfájás hátterében állhat a bélflóra elváltozása, puffadás vagy tejcukor-felszívódási zavar

A gyermekgyógyászok szerint elsősorban a türelem. Az általában a második-harmadik héttől kezdődő hasfájás a babák többségénél a harmadik hónap végére ugyanis kezelés nélkül elmúlik. Az orvosok egyelőre arra sem találtak magyarázatot, hogy miért a születést követő hetekben kezdődik a fájdalom, hiszen a probléma gyökere valójában korábban is fennáll.

A gyermekgyógyászok a babák hajfájásának három fő típusát különböztetik meg, amelyek az enyhébb tünetektől a súlyosabb esetekig okozhatnak problémát a kicsiknek és az anyukáknak Szerencsére az extrém esetek viszonylag ritkák. A hasfájás hátterében állhat a bélflóra elváltozása, puffadás, illetve tejcukor-felszívódási zavar. A kellemetlen tünetek kezelhetők, a fájdalmat csökkenteni lehet, a tünetek legkésőbb hat hónapos korra, a baba fejlődésével megszűnnek.

Mit jelent a bélflóra megváltozása?

Csecsemőkorban a leggyakoribb probléma a bélflóra megváltozása, ismertebb nevén a kólika, amely a görcsös hasfájás okozója. A bélflóra egyensúlya megbomlik, a kicsi szervezete nem tudja megfelelő módon feldolgozni, megemészteni a táplálékot, az pedig szélgörcsöt okoz a belekben.

Az anyatej a leghasznosabb táplálék és segítség ebben az időszakban, hiszen minden olyan természetes probiotikumot tartalmaz, amely a kicsi bélflórája egyensúlyának kialakulásához hozzájárul. Tápszerrel táplált kisbabák esetén a háziorvos probiotikumos készítményt javasolhat az anyukáknak. Egyes kutatások szerint ez a típusú kezelés sem biztos, hogy megfelelő segítség lehet. Mindenesetre a csecsemőkori kólika az esetek többségében nagyjából a harmadik hónap végére végleg elmúlik.

Mi okozhatja a puffadást?

Amikor a baba sok levegőt nyel szoptatás, etetés közben, a bélszakaszba jutott légbuborékok hasfájást okozhatnak. A kicsit érdemes büfiztetni, hogy a fájdalmat megelőzd. Sok esetben az etetést megelőző sírással nyel levegőt a baba, megoldás lehet, ha az éhség első jeleire megszoptatod a kicsit. A puffadás hátterében különböző ételek, fűszerek is állhatnak, amelyek az anyatejen keresztül irritálhatják a baba természetes bélműködését. Érdemes megfigyelned kisbabád viselkedését, és kerülnöd azokat az ételeket, amelyek fogyasztása után a kicsi nyűgösebb a megszokotthoz képest.

Csecsemőknél is előfordulhat székrekedés. A székletürítés gyakorisága ugyanakkor nagyon eltérő, vannak babák, akik minden etetés után, míg mások naponta vagy csupán 2-3 naponta egyszer ürítenek. Ha a megszokotthoz képest feltűnően ritkul a baba székletürítése, ráadásul fájdalmasan sír, akkor érdemes székrekedésre gyanakodni, és orvoshoz fordulni. A probléma megoldásában segíthetnek a görcsoldó teák, a cseppek, székletlazító ételek.

Mi okozza a tejcukor-felszívódási zavarokat?

A legritkább probléma a babák hasfájásának hátterében a tejcukor-lebontó enzim hiánya. Amikor kisbabád már az etetések közben sírni kezd, sírása hosszú órákon át tart, és már minden hasfájáscsökkentő módszert bevetettél, akkor érdemes erre a problémára gondolni, és gyermek gasztroenterológus szakemberrel megvizsgáltatni a kicsit. Mivel az anyatej és a tápszerek is tartalmaznak tejcukrot, ezért a problémát tejcukor-lebontó enzim pótlásával lehet enyhíteni. Körülbelül fél éves kortól a laktáz enzimet a kicsi szervezete önállóan is elő tudja állítani, ettől az időszaktól a probléma az esetek többségében végérvényesen megszűnik.

Kapcsolódó cikkeink hasfájás témában: