Baba

Három isteni gyümölcspüré hozzátápláláshoz

Ha semmi nem jut eszedbe, milyen finomságokkal kínálhatnád a babád, meríts ötletet az alábbi egyszerűen elkészíthető receptekből!
2018. Február 02.
A gyümölcsös püréket nagyon szereti a babák többsége

Mielőtt rátérnénk a receptekre, fontos, hogy megemlítsük, hogy bár minden baba más, 6 hónapos kor előtt nem ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást. Ekkor azonban fokozatosan elkezdheted bevezetni az orvos/védőnő által előírt ételeket. A gyümölcsök első helyen szerepelnek, hiszen könnyen emészthetők, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok és nem utolsó sorban finomak is. Íme 5 tipp, amit nem árt, ha tudsz, mielőtt nekilátsz turmixolni!

Párold a gyümölcsöket, hiszen így megőrzik értékes tápanyagaikat

Párolás után, egy kevés anyatejet vagy tápszert is adagolhatsz a gyümölcspüréhez

Az olyan eleve puha gyümölcsöket, mint a banán, avokádó vagy a kiwi, nem szükséges megpárolni. Elég, ha egy kis vízzel robotgépben vagy botturmix-szal összeturmixolod.

A hozzátáplálás kezdetén legyen folyósabb állagú a püré, amit a babádnak adsz. Később aztán csökkentheted a hozzáadott víz mennyiségét.

Használj botturmixot, turmix- vagy robotgépet a pürésítéshez. Később, ha már gyakorlottabb a baba, elég lesz csak villával összetörnöd a gyümölcsöket!

Hogyan vezesd be a gyümölcspüréket?

A kicsik elsőre nem képesek tökéletesen megemészteni a bevezetett ételeket, ezért fontos, hogy fokozatosan, egyszerre csak egy új ételt kóstoltass a babáddal!

Kövesd a “3 napos kivárás” szabályát, ugyanis így lesz csak esélyed kiszűrni, hogy vajon pontosan mire allergiás vagy érzékeny a gyereked.

Az első napon adj egy evőkanál pürét a babának napi egyszer. A második napon növeld az adagot két evőkanálra kétszer egy nap. A harmadik napon pedig három evőkanálra kétszer egy nap.

Nézzük a recepteket!

Alma püré

Az alma az első bevezethető gyümölcsök között szerepel, hiszen könnyen emészthető és nagyon kicsi az esélye, hogy bármiféle allergiát vált ki a babánál.

Hozzávalók: fél alma, egy csipet fahéj

Elkészítés:

1. Mosd, majd hámozd meg és csumázd ki az almát.

2. Vágd félbe, és használd csak az egyik felét a recepthez.

3. Párold/főzd meg az almát párolóedényben, vagy az almadarabokat főzd meg vízben (három rottyanásig), illetve egy vastag aljú serpenyőben víz hozzáadásával főzd puhára.

4. Ha megfőtt az alma, turmixgépben, botturmix-szal vagy robotgépben pürésítsd.

5. Keverj hozzá egy kis anyatejet vagy tápszert, hogy folyósabb legyen az állaga.

6. Kanalazd a pürét egy tiszta tálkába. Adhatsz hozzá egy csipet fahéjat is!

Avokádó-banán püré

A banán rendkívül tápláló, laktató gyümölcs, bőségesen tartalmaz magnéziumot, káliumot, cinket, szelént, A-, B6-, C- és E-vitamint és rostot. Míg külföldön sok helyen az első bevezethető ételek között szerepel, itthon inkább 7 hónapos kortól ajánlják a szakemberek. Az avokádóval kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, de emészthetőség és tápanyagtartalom szempontjából az elsőként kóstolt ételek egyike lehet. Kiemelkedő a vas- és réztartalma, gazdag esszenciális zsírsavakban, ám alacsony a cukortartalma és semleges az íze, tehát sokféle egyéb étellel remekül kombinálható.

Hozzávalók: fél érett banán, negyed érett avokádó,1-2 ek. anyatej, tápszer (vagy nagyobbaknak görög joghurt)

Elkészítés:

1. Hámozd meg a banánt és az avokádót, és az utóbbinak távolítsd el a magját.

2. Pépesítsd őket turmixgépben vagy robotgépben.

3. Hogy folyósabb állagot kapj, adj hozzá egy kis anyatejet, tápszert vagy görög joghurtot.

4. Szolgáld fel a babának frissen, az avokádó ugyanis hamar megbarnul.

Áfonya püré

Egy-másfél éves korig érdemes várni az áfonya bevezetésével. Utána azonban bátran adhatod, hiszen igazi, antioxidánsokban gazdag szuperétel!

Hozzávalók: 1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott), fél csésze víz

Elkészítés:

1. Melegíts vizet egy serpenyőben.

2. Dobd bele az áfonyát, és hagyd főni kb. 15 percig. A fagyasztott áfonya hosszabb idő alatt fő meg.

3. Ha kész, kanalazd az áfonyát egy robotgépbe, és pürésítsd.

4. Kínáld meg vele a gyermeked frissen, vagy fagyaszd le. Így 3 napig még felhasználhatod!

5. Keverj hozzá gabonapépet, hogy sűrűbb állagot kapj.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: