Baba

Ha szétszakadt a család…

A decemberi készülődés, a szenteste közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre. Ez fokozódhat, ha gyermekünk anyja/apja már nem az aktuális párunk. Mi ilyenkor a jó megoldás? Hogyan csökkenthetjük a gyerekekre ható feszültséget?
2018. December 23.
A gyereknek plusz feszültség a válás utáni karácsony

Azokban a családokban, ahol a szülők már nincsenek együtt, a karácsony nem várt akadályokat és feszültségeket generálhat nem csak a szülők, de gyermekeik számára is. Általában mindkét szülő azt szeretné, hogy a karácsony a gyermek számára egy boldog, szeretetteljes és nyugodt esemény legyen. Ennek érdekében nagyon fontos, hogy kompromisszum készek legyünk, tegyük félre saját sértettségünket, vágyainkat, és próbáljuk meg a gyerekek számára legegyszerűbb, legkevesebb kavarodással járó megoldást megtalálni.

?Gyakran előfordul, hogy a külön vált szülők igyekszenek egymásra licitálni: ki veszi a jobb, drágább ajándékot, kinél lesz meghittebb az ünnep, finomabb a bejgli. Ez óriási terhet rak a gyerekekre. Sajnos nem ritkán előfordul, hogy egyik, vagy mindkét szülő kimondatlan elvárása, hogy a poronty hozzá megérkezvén negatívan nyilatkozzon a másik szülőnél töltött időről, élményekről. A szülőnek ez a kimondott, vagy kimondatlan elvárása arról szól, hogy ő még nem dolgozta fel a válást, megrekedt a harag, sértettség fázisában, ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni a saját veszteség feldolgozásához. Hihetetlen nagy tehertől és stressztől óvjuk meg ezáltal gyermekünket, ugyanis ez a két szülő közti folytonos versengés kihathat a gyermek felnőtt korára és későbbi kapcsolataira is?- magyarázza Theisz Dóra pszichológus, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a már külön élő szülők rugalmasan, együttműködve dolgozzák ki az ünnepek menetrendjét.

Amennyiben külön élnek a szülők, fontos hogy a gyerekek is be legyenek vonva az ünnepek körüli döntésekbe. Lényeges, hogy kifejezhessék véleményüket, és ennek ellenére mégse legyen túl nagy nyomás rajtuk, ne tegyük a döntés terhét a nyakukba: ?Azt semmiképp se a gyerek döntse el, hogy kivel akarja tölteni a szentestét, főleg olyankor, ha ott lebeg a feje fölött, hogy ezzel a másik szülőnek csalódást okoz. Természetesen fontos, hogy beszélgessünk vele, készítsük föl őt arra, hogy mi fog vele történni a téli szünetben, kinél mennyi időt fog eltölteni. Kisebb gyermekeknél praktikus lehet egy falra rakható, jól látható naptár használata, amiben nem csak azt jelöljük, hogy hány nap van még karácsonyig, hanem azt is, hogy a szünetben mely napokat tölti egyik, majd másik szülőjével. Ez megnyugvást és biztonságot jelent a még nem kialakult időérzékkel rendelkező kicsiknek? – ajánlja a szakértő.

Sokat segíthet a helyzeten az is, ha konstruktívan, támogatóan állunk a szituációhoz, és egykori partnerünk személyéhez is. Biztathatjuk gyermekeinket, hogy a másik fél számára is készüljenek ajándékkal, valami kedves gesztussal – ez azt az üzenetet sugallja majd, hogy szüleik a válás ellenére is együttműködnek, társak maradnak a nevelésben. És ennél nagyobb, szebb ajándékot nem is adhatunk a gyermekeinknek.

Ezt is érdemes elolvasni: