Baba

Ha nyálkás a baba széklete

A csecsemő székletében előfordulhat kis mennyiségű nyálka, ez általában nem ad okot aggodalomra, ha nincsenek egyéb tünetek. Nagyobb mennyiségű nyálka azonban több problémát is jelezhet.
2021. Március 31.
Ha nyálkás a baba széklete (fotó: Getty Images)

A nyálka természetes jelenség, hozzá tartozik az emésztéshez, segít bevonni a bélrendszert, megemészteni az ételt és átengedni a székletet. Néha a nyálka egy része a székletbe kerülve távozik. Kis mennyiségű nyálka semmilyen problémát nem vet fel, különösen akkor nem, ha egyéb tünetek nincsenek. Olykor azonban nagyobb mennyiségben van jelen és akár több napon át megismétlődik ez a jelenség. Ebben az esetben már nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen mögöttes probléma állhat fent. Melyek lehetnek ezek?

Hasmenés

Ha a babának hasmenése van, laza vagy folyékony a széklete, akkor a széklet nyálkát tartalmazhat. Ha a baba szoptatott csecsemő, akkor eleve valószínűbb, hogy laza a széklete, esetükben kicsit nehézkes megkülönböztetni a laza, anyatejes székletet a hasmenéstől.A hasmenés néhány jele:

  • a szokásosnál gyakoribb bélmozgás
  • fájdalom vagy szorongás jelei, például sírás, a test megfeszítése vagy szokatlan mozgások
  • a vizeletürítés csökkenése, amely dehidratációt jelezhet

Baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések, étrendi változások és számos egyéb probléma is okozhat hasmenést.A hasmenés gyakran magától elmúlik. Ügyeljünk arra, hogy a baba sok folyadékot fogyasszon, megelőzve a kiszáradást. A kizárólag szoptatott csecsemőket érdemes többször mellre tenni.3 hónaposnál kisebb csecsemőknél a hosszan tartó vagy súlyos hasmenés gyorsan kiszáradást okozhat. A súlyos hasmenés akár végzetes is lehet.Hívjunk orvost, ha a csecsemő kiszáradás jeleit mutatja, ha a hasmenés 1-2 napnál tovább tart, vagy ha a hasmenését súlyosnak tartjuk.

Allergia és étrendi változások

Az allergia és az ételérzékenység hasmenést okozhat. A szoptatott csecsemőknél az anya étrendjének hirtelen megváltozása is lehet okozója a baba székletváltozásának. A szója vagy egyéb tápszerösszetevők iránti érzékenység szintén szerepet játszhat a székletváltozásban.Azoknál a babáknál, akik már szilárd ételeket is esznek, bizonyos ételek okozhatnak hasmenést. Ez akár korai jele is lehet ételérzékenységnek, de egy-egy új étel bevezetésekor is gyakran előfordul, hogy a széklet színe vagy állaga megváltozik.Az is okozhat hasmenést, ha a baba étrendje hirtelen megváltozik, például ha áttérünk egy másik tápszerre. Érdemes ilyen esetben a gyermek házi orvosával beszélni a problémáról.Szoptatott csecsemőknél ha nyálkát találunk a székletben, az arra is utalhat, hogy több első tejet szopott a baba, mint hátsó tejet. Ennek megoldása lehet, ha hosszabb időt tölt egyik, majd másik mellen a baba.Ha a széklet túl kemény, akkor a babának székrekedése van. Ha véres és nyálkás is, akkor sokat segíthetünk a babán azzal, ha sokkal több folyadékot kap.Azonban azokban az esetekben, ha a vérzés nem csak egy csík a székletben, hanem komolyabb mennyiségű, ha véres hasmenése van a babának vagy ha a vérzés miután elmúlt néhány nappal később visszatér, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Azonnal menjünk az ügyeletre, ha a baba csak vért és nyálkát ürít.

Súlyosabb okok

Ritka esetben a székletben található nyálka súlyosabb problémát is jelezhet.

Ilyen az úgy nevezett zsírszéklet, amikor a baba széklete szokatlanul bűzös, szokatlanul nagy mennyiségű. Zsírszéklet valamilyen emésztési rendellenesség jele lehet. A teljesség igénye nélkül okozhatják felszívódási zavarok, májjal kapcsolatos problémák, hasnyálmirigy problémák.A nyálkás széklet az esetek döntő többségében semmilyen aggodalomra nem adnak okot, kivéve, ha a más tünetekkel – láz, fájdalom – társul. Érdemes akkor is orvoshoz fordulni, ha a baba 3 hónaposnál fiatalabb, ha úgy ítéljük meg, hogy jelentős a nyálka mennyisége, vagy ha a baba koraszülött. A fentieken túl akkor is menjünk ügyeletre, ha a baba székletében nagy mennyiségű vért látunk, ha a széklete fehér, ha az ajkai repedezettek, ritkán pisil, karikásak a szemei, elutasítja az evést.A csecsemőknek persze teljesen más székletük van, mint a felnőtteknek. Gondoljunk csak a mekóniumra, ami ha 3 napnál tovább is előfordul, akkor forduljunk orvoshoz. Az egészséges csecsemő széklet laza, puha, kissé folyékony. A szoptatott babáké sárgás, de az egészséges csecsemő széklete barnás-zöldes is lehet. Amikor a baba szilárd táplálékkal is ismerkedni kezd, akkor a széklete is megváltozhat: az ételek megfesthetik a színét, pl. a sárgarépától pirosas, narancssárgás lehet, a spenóttól zöld. A sötétbarna, darabos, kemény széklet a székrekedés jele. Ha a baba széklete fekete, akkor beszéljünk orvossal.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)