Baba

Ha hámlik az újszülött baba bőre

A közhiedelem szerint a csecsemők bőre sima, puha, selymes, ezért meglephet, ha a te újszülött kisbabádé száraz és hámlik. Ez a jelenség azonban teljesen ártalmatlan, és többnyire rövid időn belül magától megszűnik.
2017. Augusztus 16.

Ha hámlik az újszülött baba bőre

Mi okozhatja, és hogyan érdemes ápolni a kicsi érzékeny bőrét?

A baba bőrét születésekor egy fehéres, kenőcsös mázréteg, az úgynevezett magzatmáz borítja, amely lehámlott bőrpikkelyekből és faggyúmirigyek váladékából áll. Ez a zsíros, jó hőszigetelő védőréteg óvja a kicsi bőrét a magzatvízben, és egyfajta síkosítóként segíti a szülést. A születés után 2-3 nappal eltűnik, de addig a kisebb fertőzésekkel szemben is védi a babát. Sok helyen azonban már a világrajövetelekor letörölgetik a piciről a magzatmázat, ezért a csecsemő érzékeny bőre a következő napokban könnyen kiszáradhat.

Az újszülött bőre nagyon vékony, sérülékeny; a hőháztartása éretlen (ezért lehet, hogy melegben is fázik), a verejték- és faggyúmirigyei fejletlenek. Éppen ezért fontos a megfelelő bőrápolás. Ám az első egy-két hétben tapasztalható lemezes hámlás még gondos odafigyeléssel sem elkerülhető. Nem kell azonban megijedni, mindössze egy rövid, átmeneti jelenségről van szó.

A bőrhámlás leginkább a túlhordott, vagyis a 40. hét után született babáknál fordulhat elő. A probléma a test bármely részén jelentkezhet, ám főleg a hajlatokban (például a csuklón és a bokán), a kéz- és a lábfejen, illetve a test alsó felén okozhat tüneteket. Minél több időt töltött a baba az anyaméhben, vagyis minél később született meg a kiírt időponthoz képest, annál nagyobb testfelülete lehet érintett.

A hámlás nagyjából a kicsi kéthetes korára magától megszűnik, ezért nem is igényel semmilyen különleges kezelést. Érdemes azonban néhány szabályt betartani a pici bőrének védelmében. Talán már említenünk sem kell, hogy javasolt kerülni a tartósítószereket, illatanyagokat tartalmazó termékeket, inkább a patikában kapható szerekkel ápold a kisbabád bőrét. Fürdéskor csak keveset “pancsoljon” a kicsi, majd körültekintően itasd fel a testéről a vizet, különösen ügyelve a hajlatokra. A víz szárító hatását kivédheted, ha egy kevés gyógyszertári napraforgóolajjal kezeled a legszárazabb területeket, mielőtt betennéd a babát a kádba. Fürdés után pedig finoman bekenheted a picit csecsemőknek kifejlesztett testápolókrémmel.

Egy kis türelem és a gondos ápolás többnyire meghozza a várt eredményt, s a kisbabád bőre selymesen puha lesz. Ha azonban a kicsi tünetei szülés után két héttel sem múlnak, esetleg vöröses, kiütéses lesz a bőre, akkor mindenképp forduljatok orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink: