Baba

Ha ez a tünet jelentkezik a láz mellett a gyereknél, hívd a mentőket!

Mikor kell a lázat komolyan venni? Hogyan döntheti el a szülő, mikor kell orvoshoz fordulni, ha beteg a gyerek? Király Balázs gyermekorvos ad pár hasznos tanácsot.
2016. Május 03.

Ha lázas a gyerek

Szerencsére ritkán történik a gyerekekkel nagy baj. Ha viszont mégis történik valami tragédia, az mindig felfoghatatlan, kívülállóként is szívbe markoló, szörnyű esemény. Az ilyen hírekre még a legközönyösebbek is felkapják a fejüket. A fájdalom mellett mindenki átérzi azt is, hogy mi lenne, ha ez az ő gyerekével történne meg.

Talán ez is az oka, hogy egyre kevésbé merünk felelősséget vállalni gyermekünk állapotáért és sokszor a legegyszerűbb tünetek esetén is azonnal rohanunk az orvoshoz az ésszerű, józan paraszti gondolkodás helyett. Pedig a tünetek helyes értelmezésével akár a gyermekünk életét is megmenthetjük. Nagy szavak. De talán egy tragikus példa segíthet megmagyarázni a tünetekre való odafigyelés fontosságát.

Amikor sokat segíthetett volna a jól informáltság

11 éves fiú reggel 39,2 fokos lázzal ébredt. Minden előzmény nélkül. Édesanyja azonnal meg akarta mutatni orvosnak a gyermekét. Sikerült elérni házi gyermekorvosát, aki egy órán belül megvizsgálta. A vizsgálat során – pedig alapos volt – jelentős eltérést nem talált. Megállapította, hogy valamilyen fertőzés kezdődött a kis betegnél. Az anya megtette, amit kellett, amit még a gyerekdalok is sulykolnak belénk: “Csak orvost hívjál, ha baj van!” Este, magas láz mellett, fejfájás jelentkezett, a fiú egyszer hányt is. Kapott aznap többször lázcsillapítót. Fáradt volt, hamar elaludt. Bokája környékén mintha valami kiütések lettek volna. Aznap este volt utoljára eszméletén. Reggel mentővel került életveszélyes állapotban kórházba, test szerte nagy bevérzéses foltokkal. Másnap este meghalt…

Mit lehetett volna tenni? Mit kellett volna másként tenni? Ki a felelős a gyermek haláláért? Ezek az első kérdések egy ilyen tragédia után. A felelős egyértelműen a kórokozó (meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladása volt), nem a szülő, nem az orvos. De mégis, mi a tanácsunk?

Lázas állapot mellett a következőket vedd figyelembe:

1. A láz önmagában NEM ok a sürgős vizsgálatra.

2. A tünetszegény, korai stádiumban végzett orvosi vizsgálat sokszor csekély értékű.

3. A láz mellett tapasztalt egyéb tüneteket észre kell venni, helyesen értékelni, ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk segítséget!

4. Az a tény, hogy ma már látta az orvos a gyermekünket nem számít. Időről időre, óráról órára újra kell értékelni gyermekünk állapotát.

5. Magas láz, hányás, fejfájás mellett jelentkező, üvegpohárral történő nyomásra nem halványuló kiütés esetén hívjunk azonnal orvosi segítséget, mentőt!

Ha ez a tünet jelentkezik a láz mellett a gyereknél, hívd a mentőket!

Agyhártyagyulladás – Pohárteszt (forrás: www.meningitisnow.org)

+1. A láz – 38,5 fok feletti végbélben mért hőmérséklet – 3 hónap alatti korban önmagában is sürgősségi, illetve kórházi szakvizsgálatot igénylő állapot.

Végül, de nem utolsó sorban: a meningococcus baktérium számos típusa ellen létezik hatékony, megbízható oltás, ami már két hónapos kortól kérhető!

Király Balázs – a szerző – 20 éve praktizáló gyermekorvos, a Zsebdoktor (orvosi tanácsadásra szolgáló) mobilapplikáció szakmai vezetője.

A témához kapcsolódnak:

Így kell lázat csillapítani

Rettegett betegségek

Tények és tévhitek a lázgörcsről

Forrás: Zsebdoktor