Baba

Gyermekágy – más lett a világ

A szülés utáni első órákban talán csak az tűnik fel, hogy hiányzik a hasunkból a baba. Aztán ahogy telik az idő, ráébredünk, hogy testünk-lelkünk viharos változásokon megy keresztül újra. Nézzük sorban, mi változik, mi várható.
2008. Augusztus 29.

Pocak változásban

A méh a kilenc hónap alatt kétszázszorosára nő. Ezt az átalakulást visszafelé jóval gyorsabban teszi meg, de azért kell hozzá legalább három hét. Ne várjuk tehát, hogy pocakunk azonnal elsimuljon.

Ahhoz, hogy a baba elférjen, a bőr, a bőr alatti kötőszövet és a hasizmok jelentősen kitágultak, szülés után nem tudják visszaszerezni azonnal eredeti rugalmasságukat, erre több hónapot is kell várni. Ha nem pusztán várunk, hanem teszünk is érte, felgyorsul a folyamat. A szülés után két héttel már szabad hasizomgyakorlatokat végezni, persze kis adagokban, naponta több alkalomra elosztva.

Alul valami fáj

Szülés közben a legnagyobb megterhelés a hüvely és a gát területén várható. A hüvely sérülhet, és ödémás (vizenyős, duzzadt) lehet szülés után. Ugyanígy a gát. Ha nem végeznek gátmetszést, és nincs gátseb vagy belső sérülés, akkor csak pár napig érzékeny ez a terület. Ellenkező esetben három hétig is eltarthat a gyógyulás.

Ha jólesik, naponta többször is lezuhanyozhatod a gát környékét, lehet pár percig jegelni is, tiszta textíliába csavart jégkockákkal. Sok friss mama érzi, hogy a gát körüli izmai gyengébbek, mint annak előtte. Akár vizeletcsepegés is előfordulhat. Az intimtornát (gátizomtornát) már a szülés utáni napokban érdemes elkezdeni, tölts ezzel tíz percet mindennap!

Nehéz napok hat héten át

A méhlepény tapadásának helyén tenyérnyi seb keletkezik a lepény leválása után. Szülés után az első napokban jól érzékelhetően, többnyire fájdalmasan össze-összehúzódik a méh, így egyre kisebb lesz a seb. Ezeket az utófájásokat leginkább szoptatás közben érezheti a kismama.

Ilyenkor nagyobb mennyiségű vér is távozhat a hüvelyen át. Könnyebb elviselni az utófájásokat úgy, hogy tudjuk, ez a felépülés része, és csak egy-két napig tart. A szülés utáni vérzés az első hét végére barnás, majd újabb egy hét elteltével sárgás folyássá változik, a hatodik héten megszűnik. Van, akinél ez a folyamat két-három hét alatt végbemegy. Érdemes már a kórházi csomagba eldobható bugyit és jelentős mennyiségű éjszakai betétet csomagolni. Ha az anya nem szoptat, az első menstruáció jelentkezésére a hatodik-nyolcadik héten számíthat. A kizárólag szoptató anyák menzesze általában a baba féléves kora után vagy még később jelentkezik.

Ahova a király is gyalog jár…

…oda nem nagyon kívánkozik a kismama közvetlenül a szülés után. A legtöbb anya azt meséli, ha rajta múlt volna, inkább kihagy három-négy napot, el sem tudta képzelni, hogy odalent kijöjjön még valami nagyobb dolog, mikor anélkül is feszül, fáj minden.

A legtöbb szülészeten két nap türelmi idő után hashajtót adnak, így kénytelen-kelletlen megtapasztalja az ember lánya, hogy a feladat nem is kivitelezhetetlen. A szülés a húgyhólyagot is megterheli, előfordulhat, hogy nehezen tud a kismama pisilni. Ez azért veszélyes, mert a felgyűlt vizeletben elszaporodhatnak a kórokozók, ami húgyúti fertőzéshez vezethet. A gyógyír: sokat kell inni!

Mozgás!

Bár a gyermekágyi időszak arra való, hogy békében összeszokjunk a kisbabával, nem szerencsés sok időt ágyban tölteni. A szülés hormonálisan megbolygatja a véralvadás folyamatát, és a keringés, a vérnyomás is megváltozik, ami kedvez a vérrögképződésnek.

A trombózisveszély csökkentése érdekében ma már a császáros mamákat is minél korábbi felkelésre biztatja a személyzet. Az első napokban jó, ha a kismama mellett van valaki ilyenkor, ugyanis elég gyakori ilyenkor a szédülés, ájulás. Ha a terhesség alatt visszértágulat vagy aranyér alakult ki (mindkettő a vénás rendszer betegsége), szülés után számíthatunk ennek fokozatos visszahúzódására. Ha gyulladás is kíséri ezt az állapotot, kenőccsel, gyógyszerrel, tornával lehet rajta javítani.

Almából görögdinnye

Közvetlenül a szülés után nem sok változást érzünk a mellünkben. Ám a harmadik-negyedik napon nagyon sok kismama arra ébred, hogy a melle szinte kétszeresére duzzadt. Gyakori szoptatással sokat lehet javítani a helyzeten, de ez alkat kérdése is. Érdemes már a szülés után mellre tenni a babát, és utána minden alkalommal, ahányszor csak érdeklődést mutat a szopizás iránt.

Ha attól tartasz, hogy ez fárasztó lesz, gondold át, hogy legjobban szoptatás közben lehet pihenni, akár szundítani is. Kérj segítséget ahhoz, hogy megtaláld a legkényelmesebb szoptatási testhelyzetet (lásd képriportunkat az xx. oldalon). A fekve szoptatás kincset ér, hiszen a legtöbb baba éjjel-nappal egyaránt gyakran megéhezik.

Ha túl feszes a melled, lehet, hogy fejned kell egy keveset, hogy a baba be tudja kapni a mellbimbót. Kérd meg ismerőseid közül egy gyakorlott anyukát, hogy még az első napokban, a tejbelövellés előtt tanítson meg kézzel fejni, vagy szerezz be egy elektromos mellszívót, esetleg kézi mellszívót.

Ha a baba jól tud szopni, fejésre a továbbiakban valószínűleg nem lesz szüksége. A tejbelövellés időszakában segíthet, ha szoptatás előtt meleg borogatást alkalmaz, vagy kellemesen meleg zuhanyt vesz, ez segíti a tej áramlását. Ha kisebesedett a bimbó, szoptatás után hagyja szabadon a mellét, és lehetőleg váltogassa a szoptatási testhelyzeteket. Figyeljen arra, hogy a baba a lehető legmélyebben kapja be a bimbót és a bimbóudvart, így sérül legkevésbé a mell. Bár sok nő álma, hogy ilyen méretekkel éljen, az ötödik-hatodik héten a mell visszanyeri a szülés előtti méretét. Ez nem jelenti azt, hogy csökkent a tej mennyisége!

A szülés utáni időszak gyönyörű és nehéz egyszerre

Sírás, nevetés

A szülés utáni napokban nem ritka, hogy egyik percről a másikra változnak érzelmeink. Az anyák nagy része a második-harmadik napon el-elsírja magát, s a továbbiakban sem felhőtlenül boldog. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen most éli át, milyen felelősséggel is jár egy kisbaba. A legjobb, ha előre leszámolsz azokkal a mítoszokkal, amelyek az anyaságról élnek a köztudatban.

1. A szeretet a babával együtt érkezik:

Sokan csak napok vagy hetek múlva élik át teljes mértékben az anyaság örömét, fokozatosan fogadják el kisbabájukat és azt a hatalmas változást, amely bekövetkezett az életükben.

2. Ösztönösen tudok mindent:

Ez így is lenne, ha még az őserdőben élnénk. Ám a XX. század kultúrájában nevelkedtünk, ahol leginkább azt tanultuk meg, hogy ne bízzunk az ösztöneinkben, majd a tudomány és a technika segít rajtunk. Egy mai anyának sok mindent meg kell tanulnia, és időbe telik, mire hinni kezd megérzéseinek. Légy türelmes!

3. Minden anya boldog!

Csak a reklámfilmekben! Azt senki sem reklámozza, milyen rengeteg kompromisszumot kell kötni, mennyi testi-lelki fájdalmat kell átélni, mire az ember egy kicsit magabiztosabb lesz, és jól érzi magát új szerepében.

4. A kisbaba tökéletes!

Legtöbbünknek van valamilyen elképzelése arról, milyen a vágyai kisbabája. És legtöbbünk gyereke nem egészen olyan. Szinte biztos, hogy nem olyan fegyelmezett, békés, alkalmazkodó, mint ahogy azt a legtöbb babakönyv leírja.

5. Mintaanyának kell lennem!

Szó sincs róla. Ki mondja meg, milyen a tökéletes anya? Hidd el, minden kisbaba nyűgösködik néha, a sírás nem feltétlenül azt jelzi, hogy rosszul bánnak vele. Nem csak az anyán múlik, miként alakulnak a dolgok az új családban. Fogadj el minél több segítséget, és beszéld meg a pároddal, kinek mi a feladata. Így több időd lesz arra, hogy a babát megismerd, és megtanuld, mikor mire van szüksége.

Ne várd meg a hathetes kontrollt, ha a következőket tapasztalod

  • Láz vagy elhúzódó hőemelkedés a szülés napja után. Ez gyulladásra utalhat, kezelni kell! A tejbelövellést kísérheti hőemelkedés, ez normális.
  • A gyermekágyi folyás újra élénk színű, véres, bővebb, darabos és rossz szagú.
  • A gátseb váladékozik, egyre jobban fáj.
  • Ha tartósan lehangolt vagy, nem tudsz aludni, nem kívánod az ételt, félsz, hogy nem tudod ellátni a babát, nem érdekel a kicsi, vagy éppen csak a babára tudsz figyelni, beszélj a védőnőddel, orvosoddal, kérj segítséget!
  • Görcsös hasi fájdalom az utófájások elmúltával.

Császár után

  • A hasi seb fájdalma esetén nyugodtan kérj fájdalomcsillapítót, ez nem árt a szoptatott babának.
  • Ha jólesik, zuhanyozz akár az első naptól, utána kérd meg a nővért, hogy cserélje ki a kötést.
  • Az első néhány napban nevetéstől, tüsszentéstől is fáj a műtéti seb, ne aggódj, ez hamar elmúlik.
  • A gerincközeli érzéstelenítés szövődménye néha erős tarkótáji fejfájás. Kérj fájdalomcsillapítót. Ez a kellemetlenség akár hetekig eltarthat, de az első pár napban a legrosszabb.
  • Kérj segítséget a baba gondozásához, a háztartás vezetéséhez. Nem most kell bizonyítanod, hogy milyen rátermett, felkészült anya vagy. Lesz még erre lehetőséged.

Forrás: Kismama magazin