Baba

Generációkon át hatással lehet a gyerekkori trauma

A szülők által elszenvedett gyerekkori trauma a gyerekeikre is hatással lehet, sőt akár az unokáikra is - egy kutatás szerint.
2018. Július 29.
Generációkon át hatással lehet a gyerekkori trauma

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatása szerint a szülők gyermekkorban elszenvedett traumatikus élménye – válás, erőszak, függőség a családban vagy szexuális zaklatás – hatással van a következő generációra, akik sokkal gyakrabban küzdenek mentális zavarokkal – írja a Dívány, a Romper nyomán.

Ha egy szülőnek halmozódtak a gyermekkori traumatikus élményei és legalább négyféle terhelte a gyermekkorát, akkor a gyermekeik esetében kétszeresére nő az ADHD kialakulásának kockázata, más mentális zavarnak pedig nagyjából négyszer akkora az esélye.

Dr. Adam Schickedanz gyermekorvos, a kutatás vezetője szerint az sem kizárt, hogy ezek a traumatikus élmények még egy generációval tovább kihatnak, így az elszenvedett gyerekek későbbi unokáinak viselkedésére is lehetséges, hogy hatást gyakorolnak.

Nem teljesen ugyanúgy hat a gyerekekre, hogy az anya vagy apa szenvedett-e traumát gyerekkorában: az anyát ért gyerekkori trauma hatása erősebben jelentkezik a gyermekeikben, mint az apák esetében.

A Dívány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy egy másik kutatás szerint az anyák gyerekkorban elszenvedett traumatikus élménye 18, míg az apáké 34 százalékkal növelte annak az esélyét, hogy a 2-24 hónapos gyerekeik az átlagosnál lassabban fejlődjenek.

(A transzgenerációs hatások régóta ismertek: háborús veteránok, holokauszt-túlélők, természeti katasztrófát túléltek utódgenerációinál figyelték meg először – a szerk.)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu