Baba

Fütyülünk a kalóriákra!

Elgondolkodtató eredményre jutott egy szingapúri kutatócsoport: az egyes ételek kalóriatartalmának feltüntetése az étlapon nem befolyásolja a vendégek fogyasztási szokásait.
2011. Január 26.

Szingapúr egyik tartományában olyan rendelkezést hoztak 2009-ben, melynek alapján az étteremláncok kötelesek feltüntetni az étlapokon termékeik kalóriaértékét. A felhíváshoz néhány piac is csatlakozott. 13 hónappal a rendelet életbe lépése után azt tapasztalták, hogy azokon az elárusítóhelyeken, ahol ezt megtették, ugyanazokat az ételeket rendelték a vásárlók, mint azokon, ahol nem tájékoztatták vásárlóikat az ételek energiatartalmáról.

Ez az eredmény kétségeket ébreszt a módszer hatékonyságát illetően, pedig Barack Obama egészségügyi reformja keretében hasonló szabályozást javasolt (amelynek eredményeképpen 2011-től pedig minden amerikai étteremben kötelező feltüntetni a fogások mellett azok kalóratartalmát).

“Az eredmények azt mutatják, hogy ha a kalóriaérték puszta feltüntetéséhez nem járul valamilyen egyéb felvilágosítás, akkor az egész eljárás hatástalan lesz az elhízás elleni küzdelemben.” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Eric Finkelstein.

A szakértők véleménye nem egybehangzó, leginkább arra hajlanak, hogy talán sikerül elmozdulni az egészséges táplálkozás felé, ha az éttermek étlapjain elolvashatjuk a fogások kalóriaértékét. Önmagában ugyanis ezek a számok nem feltétlenül jelentenek sokat: ahhoz ugyanis mindenkinek tudnia kéne, hogy egy felnőttnek kb. mekkora kalóriamennyiségre lenne szüksége naponta. Ennek a tudásnak a hiányában nem lehet tudatosan törekedni az egészséges fogások kiválasztására.

A szkeptikusok másik problémája, hogy étterembe az emberek többsége nem jár napi szinten, így őket kevésbé érdekelheti, hogy kivételes alkalmakkor inkább az egészségesebb fogásokat válasszák. Szerintük az egészségtudatossághoz komplexebb kampányok, átfogóbb szabályozás, széleskörű tájékoztatás és ösztönzés lenne szükséges.

Vajon mi következik ebből ránk, kismamákra nézve? Lemondunk a csokiról csak azért, mert rá van írva, hogy négy kocka belőle 280 kalória? Önmagában valószínűleg keveset mond a puszta energiatartalom feltüntetése, de ha már valami máshoz viszonyítjuk, talán elgondolkodunk egy pillanatra. Mindjárt másként hangzik, ha kiderül, hogy annak a bizonyos négy kocka csokinak az energiatartalma megegyezik négy szép, mosolygós, vitaminokkal és antioxidánsokkal teli almáéval.

A vizsgálatot összegző tanulmány az American Journal for Preventive Medicine című lapban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Elhízás
  • A kevesebb cukorra átállás villámgyors javulást hoz
  • Mennyire egészséges a csoki?
  • Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak
  • Forrás: HáziPatika.com